Σεισμός στην Εύβοια: Υπάρχον πολλά ενεργά ρήγματα – Ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας μεγάλης δόνησης
Ειδησεις ευβοια

Σεισμός στην Εύβοια: Υπάρχον πολλά ενεργά ρήγματα – Ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας μεγάλης δόνησης

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού στην Εύβοια σύμφωνα με τον σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο.

Την ανησυχία τους εκφράζουν κορυφαίοι σεισμολόγοι, μην μπορώντας να αποκλείσουν έναν μεγαλύτερο σεισμό, μετά την συνεχιζόμενη σεισμική ακολουθία, στην Εύβοια το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο, μέλος συμβουλίου διοίκησης ΕΛΜΕΠΑ, υπάρχει μία αβεβαιότητα ως προς την εξέλιξη του φαινομένου, καθώς μπορεί να ακολουθήσει την κατεύθυνση της ύφεσης, δεν αποκλείεται όμως να οδηγήσει σε περαιτέρω έξαρση.

Υπάρχει ενεργοποίηση πολλών ενεργών εστιών σε Λέσβο, Εύβοια και βόρεια Κρήτη, τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, ενώ εστίασε σε μία επιστημονική έρευνα που είχε δημοσιεύσει ο αείμνηστος Βασίλειος Παπαζάχος για τη Θήβα, για την οποία έλεγε ότι πρέπει να έχουμε στραμμένη την προσοχή μας.

Eύβοια: Έτσι θα ξέρετε ότι θα γίνει σεισμός πριν καν εκδηλωθεί

Οι αλλεπάλληλοι σεισμοί στην Εύβοια έχουν προκαλέσει ανησυχία και άγχος στους κατοίκους του νησίου.

Δεδομένης της κατάστασης η δυνατότητα που δίνει η Google για έγκαιρη ενημέρωση για σεισμικές δονήσεις ακόμη και σχεδόν πριν καν αυτοί σημειωθούν προσφέρει μια έστω και μικρή ανακούφιση καθώς έτσι δίνεται η δυνατότητα τουλάχιστον οι πολίτες να είναι ψυχικά προετοιμασμένοι ή ακόμη και να μεριμνήσουν όσο γίνεται για κάποια πρόληψη προφύλαξης της σωματικής ακεραιότητας, μεριμνώντας ίσως για τα απαραίτητα (πχ παραμονή κάτω από κάσα πόρτας ή μακριά από ράφια- βιβλιοθήκες και βαριά αντικείμενα).

Πώς λειτουργεί

Πρόκειται για μια ειδοποίηση που στέλνεται πριν συμβεί ο σεισμός και είναι διαθέσιμη μόνο για κινητά Android.

Η ρύθμιση με την ονομασία «Σεισμός τώρα», ξεκίνησε  πιλοτικά στην ιδιαίτερα σεισμογενή Καλιφόρνια.

Η συσκευή «ανιχνεύει» δόνηση με χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε σεισμό. Αποστέλλει το σήμα στον ειδικό server της εταιρείας ενώ «συνδέεται» με τη σχετική γεωγραφική τοποθεσία του σήματος.

Ο server συνδυάζει όλα τα σήματα από πολλά διαφορετικά κινητά τηλέφωνα στην ευρύτερη περιοχή για να διαπιστώσει εάν όντως σημειώνεται σεισμική δόνηση.

Το «Σεισμός τώρα», δεν ενεργοποιείται αυτόματα στις συσκευές μας.

Για να ενεργοποιηθεί πρέπει να ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα:

Ανοίγουμε τις Ρυθμίσεις της συσκευής
Επιλέγουμε Ασφάλεια και Έκτακτη Ανάγκη – Ειδοποιήσεις Σεισμού. Αν δεν βρείτε την επιλογή Ασφάλεια και Έκτακτη Ανάγκη, επιλέγουμε Τοποθεσία για προχωρημένους – Ειδοποιήσεις σεισμού
Ενεργοποιούμε τις ειδοποιήσεις σεισμού
Αξίζει να σημειωθεί πως προκειμένου να λαμβάνουμε τις σχετικές ειδοποιήσεις θα πρέπει να έχουμε ενεργοποιημένο το Wi-Fi ή τα δεδομένα του κινητού μας.

Η σεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια συνεχίζεται με την ανησυχία σεισμολόγων και κατοίκων να μεγαλώνει καθώς δε φαίνεται να ησυχάζει η γη στην περιοχή.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr