Σεισμός στην Κρήτη: Συγκλονιστικά βίντεο από τον «χορό» των Ρίχτερ – Η εκτίμηση του Ευθύμη Λέκκα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σεισμός στην Κρήτη: Συγκλονιστικά βίντεο από τον «χορό» των Ρίχτερ – Η εκτίμηση του Ευθύμη Λέκκα

Ανήσυχοι είναι οι κάτοικοι της Κρήτης, μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ και τους δεκάδες μετασεισμούς που ακολούθησαν στη Μεσαρά.

Μέχρι τις 3 τα ξημερώματα είχαν καταγραφεί δεκάδες μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο να είναι 4,5 Ρίχτερ, καθώς και μικρές υλικές ζημιές σε παλιά σπίτια.

Στην περιοχή βρίσκεται ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας για επιτόκια έρευνα μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ.

Κλειστά σχολεία λόγω σεισμού και εκλογών

Για προληπτικούς λόγους, ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης, ανακοίνωσε πως θα παραμείνουν σήμερα κλειστές όλες οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για λόγους ασφαλείας και προκειμένου να ελεγχθούν για τυχόν ζημιές.

Τα σχολεία είναι ούτως ή άλλως κλειστά λόγω εκλογών αλλά στην περιοχή δεν λειτούργησαν ούτε τα νηπιαγωγεία προληπτικά για λόγους ασφαλείας.

Λέκκας: Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη

«Δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία», τόνισε ο Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Υπάρχει μια έντονη παρακολούθηση των φαινομένων που έχουν εξελιχθεί εδώ και πέντε ημέρες περίπου με κορυφαίο αυτό που έγινε χθες λίγο πριν τις δέκα με μέγεθος 5,1 Ρίχτερ» προσέθεσε ο καθηγητής και συνέχισε:

«Η περιοχή της κεντρικής Κρήτης βρίσκεται εδώ και μερικά χρόνια σε διέγερση. Δεν μπορούμε να πούμε αν το 5,1 είναι ο κύριος σεισμός γιατί το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη. Θεωρώ ότι εκτονώθηκαν ήδη μεγάλα ποσά σεισμικής ενέργειας και μπαίνουμε σε μια περίοδο αισιοδοξίας, αν και η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να κρατήσει ακόμη αρκετές ημέρες».

Όπως είπε επίσης ο κ. Λέκκας υπάρχουν πολύ περιορισμένες οι βλάβες και πολύ μικρές, κυρίως σε παλιά κτήρια που δεν κατοικούνται και πως προτεραιότητα έχουν τα σχολεία, όπου θα πρέπει να μεταβούν οι μαθητές από την Τρίτη, αλλά και οι εκλογείς την Κυριακή.

Παπαδόπουλος: Χρειάζεται πολύ προσοχή

Για τη σεισμική ακολουθία στο Ηράκλειο της Κρήτης μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που εκδηλώθηκε το βράδυ της Πέμπτης (18/5) μίλησε σήμερα, Παρασκευή ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι το επίκεντρο εντοπίστηκε νοτιοδυτικά των Μοιρών και όχι σε υποθαλάσσια περιοχή.

Αναλυτικότερα, όπως είπε ο σεισμολόγος στην ΕΡΤ, το γεγονός ότι ο σεισμός εκδηλώθηκε σε χερσαία περιοχή προσδίδει ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι χρειάζεται πολύ προσοχή. «Ο σεισμός έγινε αισθητός στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού. Έχουν επακολουθήσει αρκετοί μετασεισμοί, με μικρότερα μεγέθη, με το μεγαλύτερο από αυτούς να είναι 3,9 Ρίχτερ» είπε ο κ. Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι η σεισμική δραστηριότητα είναι σε εξέλιξη.

Ερωτηθείς για το εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό, διευκρίνισε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα να πει κανείς με βεβαιότητα. «Χρειάζεται μια επιφυλακτικότητα διότι δεν υπάρχουν πλήρως επαρκή επιστημονικά στοιχεία και δεν πρέπει να δώσουμε την ψεύτικη εικόνα του εφησυχασμού. Είναι πολύ νωρίς. Όμως είναι αρκετά ενθαρρυντική η έντονη σεισμική ακολουθία που επακολούθησε τον σεισμό δίνοντας δειλά την εντύπωση ενός κύριου σεισμού».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πιθανότερο είναι ο σεισμός των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ να προέρχεται από το ενεργό ρήγμα της Πομπιάς που το 1965 είχε προκαλέσει έναν ισχυρό σεισμό 6,1 Ρίχτερ.

Δείτε συγκλονιστικά βίντεο από τον σεισμό στη Κρήτη

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr