Εύβοια: Σήμερα λήγει η προθεσμία για την υποχρεωτική δήλωση αποθεμάτων γεωργικών προϊόντων και τροφίμων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εύβοια: Σήμερα λήγει η προθεσμία για την υποχρεωτική δήλωση αποθεμάτων γεωργικών προϊόντων και τροφίμων

Ποιοι οφείλουν να προβούν σε υποχρεωτική δήλωση αποθεμάτων

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 1368/4-4-2022  ΚΥΑ των Υπουργών Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, η οποία εξειδικεύει το άρθρο 87 του ν. 4916/2022, θεσπίζεται η υποχρέωση δήλωσης των αποθεμάτων γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, κυρίως α΄ υλών, των επιχειρήσεων.

Η καταγραφή αποσκοπεί στην εποπτεία της αγοράς για την επάρκεια συγκεκριμένων αγαθών, των οποίων η διαθεσιμότητα έχει περιοριστεί από τη διανύουσα γεωπολιτική κρίση στην Ουκρανία και στην εναρμόνιση μεταξύ της ποσότητας των αποθεμάτων και της διαμορφούμενης τιμής πώλησής τους, για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς και αποφυγής αθέμιτων πρακτικών.

Υπόχρεοι δήλωσης αποθεμάτων, που υπερβαίνουν όμως συγκεκριμένα ποσοτικά όρια, είναι όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, εισαγωγή, εμπορία, χονδρική/λιανική πώληση, μεσιτεία, διακίνηση, διανομή και αποθήκευση των παρακάτω κυριότερων ειδών:

α΄ ύλες λιπασμάτων & λιπάσματα, α΄ ύλες ζωοτροφών & ζωοτροφές, δημητριακά όπως αραβόσιτος, σιτάρι, κριθάρι, βρώμη, σόγια, ηλιόσπορος, σίκαλη, καλαμπόκι, διαφόρου τύπου άλευρα αλλά και φυτικά έλαια όπως ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, φοινικέλαιο, σογιέλαιο, κ.α.

Στοιχεία που πρέπει να συμπληρωθούν στην ηλεκτρονική δήλωση από πλευράς υπόχρεων είναι η ποσότητα ανά είδος, σε κιλά ή λίτρα, των αποθεμάτων, η χώρα προέλευσής τους, τα στοιχεία επικοινωνίας της επιχείρησης και την τοποθεσία των χώρων αποθήκευσής τους.

Η υποβολή της αρχικής δήλωσης είναι εφικτή ήδη από τη Δευτέρα, 4 Απριλίου και έχει καταληκτική προθεσμία έως και την Τετάρτη, 6 Απριλίου 2022. Κατατίθεται ηλεκτρονικά μέσω χρήσης των κωδικών του ΓΕΜΗ ή του Taxis στην ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα, στον σύνδεσμο https://supplies.businessportal.gr, είτε μέσω της κεντρικής ιστοσελίδας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων http://www.mindev.gov.gr, στην οποία μπορούν να επιλέξουν τον σύνδεσμο: «Δήλωση Αποθεμάτων». Επιπλέον, μετά την κατάθεση της αρχικής δήλωσης οι επιχειρηματίες υποχρεούνται στην υποβολή επικαιροποιημένης δήλωσης αποθεμάτων κάθε 5 εργάσιμες ημέρες.

Σε περίπτωση που κάποιος υπόχρεος δεν δηλώσει τα αποθέματά του εντός των προαναφερθεισών προθεσμιών (αρχική και επικαιροποιημένη δήλωση), τεκμαίρεται πως έχει κάνει δήλωση μηδενικού αποθέματος και μπορεί να καταθέσει νέα δήλωση, αφού έχει παρέλθει τουλάχιστον 1 ημέρα από τις παραπάνω προθεσμίες.

Η ισχύς του μέτρου είναι 3μηνης διάρκειας (από 28/3 έως 28/6) με δυνατότητα παράτασης επιπρόσθετων 3, κάθε φορά, μηνών και κατόπιν υπουργικής απόφασης.

Η μη συμμόρφωση με τις διατάξεις της επισυναπτόμενης ΚΥΑ επισύρει αθροιστικά τις παρακάτω κυρώσεις/κλιμακούμενα πρόστιμα:

  • Κατάσχεση των μη δηλωθέντων αποθεμάτων,
  • επιβολή χρηματικού προστίμου 1.000 ευρώ, σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης αποθεμάτων αξίας έως 10.000 ευρώ,
  • επιβολή χρηματικού προστίμου 1.000 έως 100.000 ευρώ, σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης αποθεμάτων αξίας από 10.001 έως 500.000 ευρώ,
  • επιβολή χρηματικού προστίμου 100.000 ευρώ, σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης αποθεμάτων αξίας άνω των 500.000 ευρώ,
  • για παρεμπόδιση/παρακώληση ελέγχου ή απόκρυψη/παραποίηση/μη προσκόμιση των ζητούμενων από τις ελεγκτικές αρχές στοιχείων επιβάλλεται πρόστιμο έως 50.000 ευρώ, αναλόγως της βαρύτητας της παράβασης, με την παράλληλη πρόβλεψη επιβολής ποινικών κυρώσεων από τα αρμόδια δικαστήρια.

Αρμόδιες ελεγκτικές αρχές είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.), καθώς και ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Ελεγκτικές αρμοδιότητες έχουν υπό προϋποθέσεις και τα ελεγκτικά κλιμάκια των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr