Σκύρος: Άνοιξαν το Τριώδιο οι Γέροι και οι Κορέλες (pics&vid)
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σκύρος: Άνοιξαν το Τριώδιο οι Γέροι και οι Κορέλες (pics&vid)

Σκύρος: Ξεσήκωσαν το νησί τα μεσάνυχτα οι Γέροι και οι Κορέλες

Σήμερα Κυριακή 13 Φεβρουαρίου ξεκινούν οι φετινές Απόκριες με το άνοιγμα του Τριώδιου. Στη Σκύρο η Αποκριά είναι ξεχωριστή και κάθε χρόνο αποτελεί το νούμερο ένα προορισμό ανά την Ελλάδα.

Έτσι λοιπόν στις 12 το βράδυ του Σαββάτου Γέροι και Κορέλες ξεχύθηκαν στα καλντερίμια του νησιού κηρύσσοντας την έναρξη της φετινής Αποκριάς στο νησί.

Τι θα γίνει τις Απόκριες

Στόχος της κυβέρνησης είναι να επανέλθει η κανονικότητα σε όλους τους χώρους και δεν αποκλείεται στις αρχές Μαρτίου να μην ισχύει κανένας περιορισμός, με μοναδική εξαίρεση τη χρήση μάσκας.

Σε ό,τι αφορά τις καρναβαλικές εκδηλώσεις τις Απόκριες και πολύ περισσότερο τον τρόπο εορτασμού του Πάσχα, θα υπάρξει επανεξέταση της επιδημιολογικής εικόνας την επόμενη εβδομάδα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως, είναι δύσκολο να επιτραπούν οι καρναβαλικές παρελάσεις καθώς σε αυτές δεν μπορεί να ελεγχθεί η κατάσταση και υπάρχει κίνδυνος έξαρσης της διασποράς, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποιου είδους περαιτέρω χαλάρωση σε ό,τι αφορά εκδηλώσεις, που ωστόσο θα αφορούν αποκλειστικά εμβολιασμένους.

Βίντεο από τα καλντερίμια της Σκύρου με την παρέλαση από τους Γέρους και τις Κορέλες

Η περίοδος του Τριωδίου είναι εκκλησιαστική περίοδος δέκα εβδομάδων που ξεκινά από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και φτάνει μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο. Μέσα στην περίοδο αυτήν περιλαμβάνεται η Απόκρεως, η Μεγάλη Τεσσαρακοστή και η Μεγάλη Εβδομάδα. Οι τρεις πρώτες εβδομάδες αποτελούν την Απόκρεω· ακολουθούν έξι εβδομάδες νηστειών (Τεσσαρακοστή) και τέλος η Μεγάλη Εβδομάδα.

Την πρώτη εβδομάδα του Τριωδίου γίνεται «κατάλυσις εις πάντα», δηλαδή τρώγεται ελεύθερα κάθε φαγητό ακόμα και την Τετάρτη και την Παρασκευή. Για τον λόγο αυτόν ονομάζεται «ελεύθερη» ή «απολυτή».

Τη δεύτερη εβδομάδα γίνεται «κατάλυσις εις πάντα» όλες τις ημέρες εκτός της Τετάρτης και της Παρασκευής. Την Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας στην Ελλάδα υπάρχει το έθιμο της Τσικνοπέμπτης, κατά την οποία καταναλώνονται κρεατικά, δεδομένου ότι μετά από τρεις ημέρες αρχίζει ουσιαστικά η νηστεία. Η εβδομάδα τελειώνει με το Ψυχοσάββατο.

Η τρίτη εβδομάδα είναι αυτή της Τυροφάγου ή Τυρινής, οπότε όλες τις ημέρες γίνεται κατάλυση σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, του αβγού, των ψαριών και φυσικά του ελαιολάδου, απαγορεύεται όμως η κρεοφαγία. Από την τέταρτη εβδομάδα, με την Καθαρά Δευτέρα, αρχίζει η Μεγάλη Τεσσαρακοστή με την αυστηρότατη νηστεία της.

Η Σκυριανή Αποκριά αποτελεί σημείο αναφοράς για το όμορφο νησί και περιλαμβάνει το παλαιότερο αγροτικό έθιμο της άνοιξης, τον «Χορό των Γέρων», που σύμφωνα με τους λαογράφους, συμβολίζει την αναγέννηση της φύσης. Το έθιμο έλκει τις ρίζες του από την διονυσιακή λατρεία και την αγροτική και ποιμενική ζωή του νησιού, ενώ περιλαμβάνει τρεις «πρωταγωνιστές»-αμφιέσεις, τον Γέρο, την Κορέλα και τον Φράγκο.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr