Σοφία Κόλλια Βότση: Οριστική ταφόπλακα στα μικρά εμπορικά καταστήματα η μέθοδος του «click away»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σοφία Κόλλια Βότση: Οριστική ταφόπλακα στα μικρά εμπορικά καταστήματα η μέθοδος του «click away»

Τι λέει η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλιβερίου

Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλιβερίου με την σειρά της κάνει λόγο για οριστική ταφόπλακα στα μικρά εμπορικά καταστήματα με το Click Away!

Συγκεκριμένα η Σοφία Κόλλια Βότση αναφέρει: 

Ο εμπορικός κόσμος κατά σειρά ετών καλείται να παλέψει με τεράστιες αντιξοότητες.
Πριν προλάβουμε να γιατρέψουμε τις πληγές που άφησε πίσω της η οικονομική κρίση, η οποία οδήγησε πλήθος συναδέλφων μας στο λουκέτο και άφησε καταχρεωμένες, όσες επιχειρήσεις κατάφεραν να επιβιώσουν, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την υγειονομική κρίση.
Τα μέτρα, που πάρθηκαν για την στήριξη του κλάδου μας ήταν πενιχρά σε σχέση με τις οικονομικές υποχρεώσεις που έπρεπε να καλυφθούν.
Παρόλα αυτά σφίξαμε τα δόντια, ματώσαμε αλλά καταφέραμε να κρατήσουμε όρθιες τις επιχειρήσεις μας μετά το πρώτο lockdown.
Αναλογιστείτε όμως πόσα χρέη προστέθηκαν σε κάθε επιχείρηση μετά το lockdown, αφού ναι μεν έγιναν διευκολύνσεις στον τρόπο πληρωμής κάποιων υποχρεώσεων αλλά δεν έγινε διαγραφή αυτών.
Παρόλα αυτά βλέποντας τη κυβέρνηση να χαλαρώνει τόσο πολύ τα μέτρα κατά τους θερινούς μήνες κάναμε το λάθος να πιστέψουμε πως τα χειρότερα είχαν περάσει.
Έτσι κάναμε για άλλη μια φορά αυτό που ξέραμε καλά. Σφίξαμε τα δόντια, σηκώσαμε τα μανίκια και ριχτήκαμε με όλες μας τις δυνάμεις στον καθημερινό αγώνα, για τη διατήρηση τόσο των επιχειρήσεων μας όσο και των θέσεων εργασίας.
Δυστυχώς δεν γνωρίζαμε πως τα χειρότερα ήταν ακόμη μπροστά μας.
Το δεύτερο lockdown ήρθε να χτυπήσει με ορμή τις ήδη τραυματισμένες επιχειρήσεις μας, οι οποίες μετα βίας στέκονταν όρθιες.
Καθολικό κλείσιμο στο λιανεμπόριο, αλλά ελευθερία κινήσεων στις ηλεκτρονικές πωλήσεις.
Το γεγονός αυτό, από μόνο του δημιούργησε επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων, αφού τα περισσότερα μικρά καταστήματα δεν διαθέτουν eshop.
Ίσως κάποιος σκεφτεί, γιατί αφού είχαμε την εμπειρία του πρώτου lockdown, δεν φροντίσαμε να δημιουργήσουμε όλοι eshop, ώστε να μπορούμε να λειτουργήσουμε σε περίπτωση που επαναληφθεί αυτή η τραγική κατάσταση όπως και δυστυχώς έγινε.
Η απάντηση είναι απλή και απόλυτα ανθρώπινη.
Οι περισσότεροι από εμάς δεν είχαν τη δυνατότητα.
Η δημιουργία eshop προϋποθέτει μια καθόλου ευκαταφρόνητη δαπάνη.
Η πλειονότητα των εμπόρων δεν ήταν σε θέση την εν λόγω χρονική στιγμή να ανταπεξέλθουν σε αυτή.
Με αυτή τη λογική λοιπόν εκφράζουμε και εμείς το εύλογο ερώτημα.
Γιατί το κράτος δεν επιδότησε μια τέτοια διαδικασία, ώστε να έχουν όλοι οι επαγγελματίες τις ίδιες ευκαιρίες;
Παρόλα αυτά η πλειονότητα του κλάδου μας που δεν διαθέτει eshop έσφιξε τα δόντια τις δέχτηκε και αυτή την κατάφωρη αδικία και ήλπιζε στις εορταστικές πωλήσεις.
Ήλπιζε να μπορέσει έστω σε ένα μικρό βαθμό να μειώσει την τεράστια ζημιά που έχει υποστεί, γιατί κανείς μας δυστυχώς δεν ήταν σε θέση ούτε καν να ονειρευτεί τη λέξη κέρδος.
Δυστυχώς η κυβέρνηση με την ανακοίνωση των νέων μέτρων διέλυσε κάθε ελπίδα.
Η μέθοδος του Click Away έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή και να βάλει την οριστική ταφόπλακα στη πλειονότητα των μικρών επιχειρήσεων λιανεμπορίου.
Είναι ξεκάθαρο πως όποιος δεν διαθέτει eshop δεν θα μπορέσει να δουλέψει ούτε τις γιορτές.
Ο λόγος νομίζω είναι ξεκάθαρος
Πως θα προβάλει τα προϊόντα του ένας μικρός επιχειρηματίας που δεν διαθέτει eshop;
Πόσα από αυτά μπορούν να χωρέσουν σε μια μικρή βιτρίνα;
Πως θα μπορέσει ο καταναλωτής να παραγγείλει τηλεφωνικά και να παραλάβει προϊόντα που δεν έχει καν δει και κατ’ επέκταση δεν γνωρίζει ότι υπάρχουν;
Σίγουρα ο περιορισμός της διασποράς της πανδημίας του Covid – 19 και η ασφάλεια τόσο του εαυτού μας, όσο και των συνανθρώπων μας είναι η πρώτη προτεραιότητα αλλά δεν μπορούμε να μην εκφράσουμε την αγανάκτηση μας και κάποια εύλογα ερωτήματα.
Μονάχα στα καταστήματα λιανεμπορίου μεταδίδεται ο ιός; Πόσες πιθανότητες έχει κάποιος να μολυνθεί σε μια υπεραγορά τροφίμων, από ότι σε ένα κατάστημα αν πελάτης και επαγγελματίας τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας;
Ο κλάδος μας στη πλειονότητα του από την αρχή της πανδημίας συμμορφώθηκε με όλα τα μέτρα, χωρίς να υπολογίσει το κόστος παρά τη δυσμενή οικονομική του κατάσταση.
Αυτό θα έκανε και τώρα. Είναι άδικο και εντελώς παράλογο να καταδικάζονται τόσες επιχειρήσεις γιατί η κυβέρνηση αδυνατεί να ελέγξει, αν τα μέτρα τηρούνται ή όχι. Καθήκον τους είναι να δώσουν λύσεις στο πρόβλημα των ελέγχων και όχι να οδηγήσουν έναν ολόκληρο κλάδο στον όλεθρο.
Ζητάμε, άμεσο άνοιγμα του λιανεμπορίου με αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων προστασίας για τον περιορισμό της διασποράς του Covid -19. Οριστική διαγραφή χρεών ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων που προκύπτουν από τις περιόδους των lockdown. Διευκολύνσεις για τις τρέχουσες ανάλογες υποχρεώσεις. Μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Επιδότηση δημιουργίας eshop για όλους τους επαγγελματίες που δεν διαθέτουν. Επαγγελματικά δάνεια με ευνοϊκούς όρους.

Η περίοδος που διανύουμε είναι πολύ δύσκολη για όλους μας! Μονάχα ενωμένοι θα τα καταφέρουμε.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr