Σωματείο ΜΙΝΕΡΒΑ: Υπογράφηκε σύμβαση με 1.100€ κατώτατο μισθό και 120€ μηνιαία αύξηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σωματείο ΜΙΝΕΡΒΑ: Υπογράφηκε σύμβαση με 1.100€ κατώτατο μισθό και 120€ μηνιαία αύξηση

Νίκη του αγώνα του σωματείου ΜΙΝΕΡΒΑ με μηνιαία αύξηση και 1.100 ευρώ μισθό

Υπογράφηκε σύμβαση με 1.100€ κατώτατο μισθό και 120€ μηνιαία αύξηση μετά από πολύμηνο αγώνα των εργατών του σωματείου ΜΙΝΕΡΒΑ, με το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Ευβοίας να εκδίδει ανακοίνωση με την οποία χαιρετίζει τη νίκη του αγώνα των εργαζόμενων στη ΜΙΝΕΡΒΑ.

«Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι,

Χαιρετίζουμε τους αγωνιστές εργάτες του εργοστασίου της Μινέρβα στο Σχηματάρι που με τον πολύμηνο και πολύμορφο αγώνα τους, οργανωμένοι και συσπειρωμένοι στο ταξικό μας σωματείο πέτυχαν την υπογραφή  συμφωνίας με την εργοδοσία η οποία προβλέπει σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς που κατά μέσο όρο κυμαίνονται στο 5% και στους χαμηλόμισθους συναδέλφους ξεπερνούν το 6.5%.

Η συμφωνία μεταξύ άλλων προβλέπει:

  • κατώτατο μισθό 1100€,
  • αυξήσεις που στους πιο χαμηλόμισθους συναδέλφους θα ξεπεράσουν τα 120€ μηνιαία σε απόλυτες τιμές,
  • επίδομα χειρισμού μηχανών,
  • υπαλληλοποίηση ωρομισθίων που εργάζονται πάνω από 5 έτη στην εταιρεία και ο μισθός των οποίων θα βασιστεί σε 27 ημερομίσθια,
  • 240€ διατακτικές επιταγές ενίσχυσης το έτος,
  • αυξήσεις παροχών σε είδος και επιβράβευση πολυετιών με 2 ημέρες επιπλέον άδεια, εφάπαξ ποσά κ.α

Στην συμφωνία αποτυπώνονται και αποτέλεσαν βάση μια σειρά κατακτήσεις που εδώ και χρόνια οι εργαζόμενοι έχουν καταφέρει με την πάλη τους όπως 75% προσαύξηση από την πρώτη ώρα υπερωρίας, 42% προσαύξηση στο νυχτερινό, γεύμα  σε υπερωρίες, κολατσιό, μετακίνηση και πολλά άλλα. Μάλιστα αυτές οι κατακτήσεις τα προηγούμενα χρόνια συνδυάστηκαν και με άλλες μάχες όπως η πάλη ενάντια στην προσπάθεια εργολαβοποίησης ή την  προσπάθεια μειώσεων στα χρόνια της κρίσης που δεν πέρασε με το κλαδικό μας συνδικάτο να δίνει την μάχη και στον αντίποδα να πετυχαίνει ακόμα και αυξήσεις.

 Ο αγώνας για την υπογραφή αυτή της σύμβασης ξεκίνησε πριν τα Χριστούγεννα και πάτησε πάνω στην ανάγκη έκτακτων μέτρων οικονομικής ενίσχυσης, μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας και αντιμετώπισης ζητημάτων ασφάλειας στο χώρο. Μέσα από αυτή την διαδικασία αναδείχτηκε η ανάγκη για υπογραφή σύμβασης που να κατοχυρώνει τα ως τώρα κεκτημένα και την διεκδίκηση νέων δικαιωμάτων.

Με μια πολύμορφη δραστηριότητα που μετρά πάνω από 10 συνελεύσεις, συνεδριάσεις της Εργοστασιακής Επιτροπής και του ΔΣ, συσκέψεις σε διαλείμματα, αλλαγές βάρδιας, περιοδείες στα πόστα δουλειάς, παραστάσεις και συναντήσεις με την εταιρεία, συμμετοχή σε συλλαλητήρια και καθολική συμμέτοχή στην τελευταία απεργία, στάσεις εργασίας, υποστολή υπερωριών την περίοδο των κινητοποιήσεων, οι συνάδελφοι μας δείχνουν πως η οργανωμένη και ενωμένη εργατιά παλεύει και νικά. Οι κατακτήσεις τους που είναι αρκετά σημαντικές, δείχνουν σε ολόκληρο τον κλάδο το δρόμο που πρέπει να βαδίσουν οι εργαζόμενοι για να κερδίζουν. Είναι οδηγός και για άλλους χώρους που βρίσκονται σήμερα σε διαπραγματεύσεις (πχ Upfield κ.α).

Η συσπείρωση στο κλαδικό σωματείο που έχει ταξικό προσανατολισμό ενάντια στην πολιτική των κυβερνήσεων, της ΕΕ, ασυμβίβαστο συμφέρον με τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών, η ωριμότητα των συζητήσεων όπου μέσα και από τις διαφορετικές απόψεις κατάφεραν να παραμείνουν οι συνάδελφοι αταλάντευτοι και να απαντούν σε κάθε φάση αποφασιστικά στα εμπόδια και τα ιδεολογήματα της εργοδοσίας, είναι χαρακτηριστικά της πείρας των ίδιων των εργατών στο χώρο και του σωματείου.

Οι συνάδελφοι έχοντας αφήσει ζητήματα ανοιχτά για τα οποία δεσμεύτηκε η εταιρεία να συζητηθούν το επόμενο διάστημα, είναι σε επαγρύπνηση για την επίλυση τους αλλά και την εφαρμογή όσων κατέκτησαν. Με την ίδια ετοιμότητα απαντάνε ότι ο αγώνας δε σταματάει ποτέ, ανεξάρτητα από τις καμπές και την εναλλαγή μορφών, ενώ από την επόμενη ημέρα καλούν σε μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς.

Καλούμε τους συναδέλφους σε κάθε χώρο στον κλάδο να παραδειγματιστούν από τους πρωτοπόρους συνάδελφους μας στη Μινέρβα. Κάθε χώρος να γίνει μια Μινέρβα!

Συνάδελφοι ελάτε σε επαφή με το σωματείο, να συζητήσουμε, να διεκδικήσουμε, μαζί στον αγώνα μπορούμε!

Τέλος εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους λιμενεργάτες του Πειραιά, που παραλίγο να θρηνήσουν δεύτερο συνάδελφο προχθες. Οι συνάδελφοι δίνουν  μακρόχρονο αγώνα για να φεύγουν σώοι από τα πόστα αλλά και την υπογραφή αξιοπρεπούς συλλογικής σύμβασης. Ο αγώνας αυτός είναι και δικός μας. Αδέρφια είμαστε δίπλα σας».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr