Στην απεργία της Πέμπτης 10/6 στην πλατεία Αγοράς ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην απεργία της Πέμπτης 10/6 στην πλατεία Αγοράς ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας

Το αντιλαϊκό και αντεργατικό νομοσχέδιο δεν θα περάσει

Το αντιλαϊκό και αντεργατικό νομοσχέδιο δεν θα περάσει λέει ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κι ο υπουργός εργασίας έδωσαν στη δημοσιότητα το αντεργατικό νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που καταργεί και σαρώνει δικαιώματα και κατακτήσεις αιώνων των εργαζομένων. Αυτές τις μέρες ψηφίζεται στη Βουλή.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι βασικές αντεργατικές διατάξεις του νομοσχεδίου:

Κατάργηση του οκταώρου και επιβολή 10ωρης εργασίας και εβδομάδας 50 ωρών εργασίας, (μέσω ατομικών συμβάσεων). Οι επιπλέον ώρες δεν θα αμείβονται αλλά θα μετατρέπονται σε χρωστούμενα ρεπό, ή μειωμένες ώρες. Ταυτόχρονα η πολυδιαφημιζόμενη κάρτα εργασίας θα ξεκλειδώνει τις ευέλικτες μορφές εργασίας.
Ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και φαλκιδεύει ακόμη περισσότερο το δικαίωμα στην απεργία. Πέρα από το γνωστό 50%+1, που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση το 2018, για την απεργία, προβλέπει την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις Γενικές Συνελεύσεις, καταργώντας έτσι το δικαίωμα στον ζωντανό διάλογο, στην αντιπαράθεση των θέσεων και απόψεων, στη ζύμωση και τελικά στη σύνθεση. Πρόκειται ουσιαστικά, για την κατάργηση του δημοκρατικού διαλόγου στα συνδικάτα.
Καταργούν τον εμβληματικότερο και φιλεργατικότερο νόμο στη χώρα μας για τα εργασιακά, τον Ν. 1264/82. Στο Δημόσιο, ουσιαστικά, απαγορεύουν την απεργία, αφού για πρώτη φορά, πέρα από το προσωπικό ασφαλείας, καθιερώνουν και το προσωπικό «ελάχιστης εγγυημένης εργασίας» σε ποσοστό 33,3%!!!
Το καθεστώς αργίας της Κυριακής δέχεται ένα ακόμα σκληρό χτύπημα, καθώς προστίθενται πολλοί νέοι και κρίσιμοι κλάδοι.
Κατάργηση του ΣΕΠΕ και μετατροπή του σε Ανεξάρτητη Αρχή, αφήνοντας ασύδοτη την εργοδοσία.
Ουσιαστική κατάργηση της δυνατότητας νομικής διεκδίκησης της επαναπρόσληψης με την καταβολή επιπλέον αποζημίωσης, δίνοντας στο κεφάλαιο πλήρη ασυλία για τις απολύσεις.
Υπονόμευση των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με την ενίσχυση των επιχειρησιακών και την προώθηση των ατομικών
Αύξηση των υπερωριών σε ετήσια βάση σε 150 ώρες με ταυτόχρονη μείωση της αξίας τους.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι το αντεργατικό και αντιλαϊκό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του ΣΕΒ και της εργοδοσίας.

Ουσιαστικά, νομιμοποιεί τη ζούγκλα των εργασιακών σχέσεων που υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα εδώ και χρόνια με τα 10ωρα, τα 14ωρα και τα 4ώρα ωράρια εργασίας, με μοναδικό στόχο τα επιπλέον κέρδη για τις επιχειρήσεις.

Το αίτημα των εργατών στο Σικάγο για 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ξεκούραση και 8 ώρες ελεύθερο χρόνο είναι και πάλι επίκαιρο.

Τα μέτρα αυτά, προφανώς, και δεν αφορούν μόνο τον ιδιωτικό τομέα. Είναι απολύτως βέβαιο ότι θα επεκταθούν και στο Δημόσιο, όπως έγινε και το 2010 με την αύξηση του ωραρίου από 37,5 ώρες την εβδομάδα σε 40!!! Ειδικά τα μέτρα που αναφέρονται στη λειτουργία των σωματείων, στο δικαίωμα στην απεργία, στην ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, αφορούν και στο Δημόσιο.

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα του Νομού μας έδωσαν μια πρώτη ηχηρή απάντηση στην κυβέρνηση με τη μαζική απεργιακή κινητοποίησή τους στις 6 του Μάη στην Πλατεία Αγοράς .

Ήδη το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και η ΓΕ.Σ.Ε.Ε αποφάσισαν την προκήρυξη 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης για τις 10 του Ιούνη και σειρά πολύμορφων δράσεων (συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις, ενημερώσεις).

Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας καλεί τα μέλη του στον απεργιακό αγώνα της Πέμπτης. Όλοι μαζί στην Πλατεία Αγοράς μαζί με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα να απαιτήσουμε την απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου.

Όλοι μαζί την Πέμπτη 10 Ιουνίου και ώρα 10:00 το πρωί στην Πλατεία Αγοράς .

Χρειάζεται γενικευμένος και συντονισμένος αγώνας όλων των εργαζομένων στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα για να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο.

Οι αγώνες μας δε θα σταματήσουν αν δεν καταργηθεί, ακόμα κι αν ψηφιστεί.

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ δίνουμε το «παρών» στους αγώνες που έρχονται για να βροντοφωνάξουμε:

· Κάτω τα χέρια από το 8ωρο και την απεργία

· Κάτω τα χέρια από τις συλλογικές συμβάσεις

· Κάτω τα χέρια από τις κατακτήσεις μας

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr