Στο «τραπέζι» μέτρα για τα αγριογούρουνα – Ρημάζουν περιουσίες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο «τραπέζι» μέτρα για τα αγριογούρουνα – Ρημάζουν περιουσίες

Οι πληθυσμοί αυτών των ζώων αυξάνονται ραγδαία και η έλλειψη τροφής τα οδηγεί στις πόλεις.

Οι επισκέψεις αγριογούρουνων σε αστικές περιοχές αυξάνονται σε μεγάλο βαθμό και σύμφωνα με τους ειδικούς, θα ακολουθήσουν και τα τσακάλια, που ήδη πλησιάζουν στις πόλεις.

Ο κ. Χρήστος Τακλής, ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Βιοποικιλότητας, αναφέρει στο Dnews, ότι οι πληθυσμοί αυτών των ζώων έχουν αυξηθεί και το πρόβλημα με την τροφή, τους οδηγοί να πλησιάζουν ακόμα περισσότερο στις πόλεις. Το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, έχει επανειλειμμένα προτείνει μέτρα, στα αρμόδια υπουργεία, χωρίς όμως να βρει ανταπόκριση.

«Ο πληθυσμός των αγριογούρουνων αυξάνεται συνέχεια. Τα μέτρα που έχουμε προτείνει στο υπουργείο και κάνει πως δεν ακούει, είναι εξειδικευμένα για κάθε περιοχή. Τα αγριογούρουνα δημιουργούν κοπάδια, τα κοπάδια δεν ζουν εύκολα το ένα δίπλα στο άλλο και μετακινούνται. Στις πόλεις, βρίσκουν εύκολη τροφή, κυρίως σκουπίδια, οπότε είναι εύκολο να μείνουν σε αυτές τις περιοχές κοντά στις πόλεις. Μάλιστα μία από τις προτάσεις που έχουμε κάνει, ειδικά για τα σκουπίδια, είναι να μαζεύονται αργά το απόγευμα και όχι νωρίς το πρωί. Και πλέον το θέμα δεν είναι μόνο τα αγριογούρουνα πια. Τα άγρια ζώα, έχουν αλλάξει πια τη συμπεριφορά τους, Είναι και τα τσακάλια. Την προηγούμενη εβδομάδα, εδώ που βρίσκομαι στο Νότιο Πήλιο, ένα τσακάλι πήρε το κινητό μίας γυναίκας. Έχουν αυξηθεί δραματικά, οι επισκέψεις των τσακαλιών σε αστικές περιοχές. Και νομίζω θα ακολουθήσουν και οι λύκοι. Βλέπουμε συχνή παρουσία λύκων πλέον, κοντά σε αστικά κέντρα. Αυτό λειτουργεί ως αλυσίδα. Γιατί οι λύκοι, διώχνουν τα αγριογούρουνα από κάποιες περιοχές», μας λέει ο κ. Τακλής.

Τα ζώα έχουν συνηθίσει πια τον άνθρωπο και δεν τον φοβούνται, γιατί ξέρουν ότι δεν είναι μεγάλη απειλή. Αυτή την αλλαγή συμπεριφοράς, την παίρνουν οι επόμενες γενιές των ζώων. Κάθε χρονιά που περνά, αυτά τα ζώα είναι και πιο φιλικά στον άνθρωπο.
Πρόβλημα μεγαλύτερο με τα αγριογούρουνα υπάρχει στην Πελοπόννησο και κυρίως προέρχεται από τις απελευθερώσεις ζώων, που έγιναν έως το 2015, από οργανώσεις και κυνηγούς.

Σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που σχετίζονται με τα αγριογούρουνα στις πόλεις είναι ο πιθανός αντίκτυπός τους στην ανθρώπινη ασφάλεια και περιουσία. Ενώ τα αγριογούρουνα είναι συνήθως ντροπαλά ζώα, μπορούν να γίνουν επικίνδυνα όταν αισθάνονται ότι έχουν στριμωχτεί ή απειλούνται. Έχουν αιχμηρούς χαυλιόδοντες που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό και το μέγεθος και το βάρος τους μπορεί να είναι μεγάλο. Για να ελαχιστοποιηθεί η απειλή για την ανθρώπινη ασφάλεια, είναι σημαντικό να αποφεύγεται η προσέγγιση ή να το στρίμωγμα των αγριογούρουνων και να τους παρέχεται μια σαφής οδός διαφυγής σε περίπτωση που τα συναντήσετε.
Εκτός από τις άμεσες συγκρούσεις, τα αγριογούρουνα μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ανθρώπινη υγεία. Μπορούν να φέρουν ασθένειες που μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο, συμπεριλαμβανομένου του E. coli, της σαλμονέλας και της βρουκέλλωσης των χοίρων. Τα αγριογούρουνα μπορούν επίσης να βλάψουν τις καλλιέργειες και να ανταγωνιστούν τα κατοικίδια ζώα για τροφή.

Οδηγίες από το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας

Για να ελαχιστοποιηθούν οι συγκρούσεις με αγριόχοιρους στις πόλεις, είναι σημαντικό, σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, πρέπει να κατανοήσουμε τη συμπεριφορά και τις συνήθειές τους. Υπάρχουν πολλά βήματα που μπορούν να λάβουν οι κάτοικοι για να μειώσουν τις επιπτώσεις των αγριόχοιρων, όπως:
Ασφαλίστε τα σκουπίδια και τα απορρίμματα τροφίμων: Τα αγριογούρουνα προσελκύονται από πηγές τροφής, επομένως η ασφάλιση των απορριμμάτων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της παρουσίας τους στις αστικές περιοχές.
Αποφύγετε να ταΐζετε τα ζώα: Η σίτιση αγριόχοιρων μπορεί να δημιουργήσει εξάρτηση από την τροφή που παρέχεται από τον άνθρωπο και να αυξήσει την παρουσία τους στις πόλεις.
Αποτρέψτε τα ζώα: Οι δυνατοί θόρυβοι, τα έντονα φώτα και τα φυσικά εμπόδια μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή των αγριόχοιρων από την είσοδο σε αστικές περιοχές.
Επαγγελματική απομάκρυνση: Σε ορισμένες περιπτώσεις, η επαγγελματική απομάκρυνση μπορεί να είναι απαραίτητη για τη διαχείριση πληθυσμών αγριόχοιρων σε αστικές περιοχές. Αυτό πρέπει να γίνεται μόνο από εκπαιδευμένους και αδειοδοτημένους επαγγελματίες, όπως π.χ. Δασική Υπηρεσία. Αυτό γίνεται συνήθως μέσω της παγίδευσης και της μετεγκατάστασης των ζώων σε έναν καταλληλότερο βιότοπο.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr