Στον «χορό» των Ρίχτερ η Χαλκιδική – Συνεχείς μετασεισμοί, τι λένε οι σεισμολόγοι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στον «χορό» των Ρίχτερ η Χαλκιδική – Συνεχείς μετασεισμοί, τι λένε οι σεισμολόγοι

Σεισμός 5,4 βαθμών ανοιχτά του Αγίου Όρους «ταρακούνησε» τη χώρα -Ακολούθησε νέα σεισμική δόνηση 4,5 βαθμών - Συνεχείς μετασεισμοί

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,4 ρίχτερ, σημειώθηκε δέκα λεπτά πριν τις δύο μεσημέρι στο Βόρειο Αιγαίο στη Χαλκιδική, ήτοι λίγο νοτιότερα της χερσονήσου του Άθω. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το εστιακό βάθος προσδιορίζεται στα 10 χλμ, ενώ το επίκεντρο του σεισμού ήταν 23χλμ νοτιοδυτικά της χερσονήσου Άθω. Σημειώνεται ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής.

Από εκείνη τη στιγμή, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε αρκετούς μετασεισμούς, με ισχυρότερο – προς το παρόν – αυτόν των 4,4 βαθμών στις 14:26 το μεσημέρι. Παράλληλα, καταγράφηκαν κι άλλες μικρότερες δονήσεις 2,8 Ρίχτερ στα 20 χλμ ΝΝΔ του Άθω με εστιακό βάθος στα 10 χλμ), 2,6 Ρίχτερ στα 33 χλμ ΒΑ του Παλιουρίου Κασσάνδρας με εστιακό βάθος 10 χλμ), 2,7 Ρίχτερ στα 18 χλμ ΝΝΔ του Άθω, με εστιακό βάθος 10 χλμ και 2,9 Ρίχτερ στα 19 χλμ ΝΝΑ του Άθω με εστιακό βάθος στα 10 χλμ).

Βασίλης Καραστάθης στο Newsbomb.gr: «Δεν είναι ανησυχητικός ο σεισμός στη Χαλκιδική»
Ο Βασίλης Καραστάθης, σεισμολόγος και αναπληρωτής διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, μίλησε στο Newsbomb.gr και ανέλυσε τα δεδομένα του ισχυρού σεισμού των 5,4 Ρίχτερ στη Χαλκιδική.

«Ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,4 Ρίχτερ και είχε αρκετό μικρό βάθος, 20 χλμ.», ανέφερε ο κ. Καραστάθης διευκρινίζοντας ότι ο σεισμός έγινε στο ρήγμα της Ανατολίας το οποίο στο «παρελθόν είχε δώσει αρκετά μεγάλους σεισμούς».

«Δεν είναι ανησυχητικός ο σεισμός, διότι βρίσκεται σε μια ζώνη πολύ μεγάλου σεισμικού δυναμικού που είχε δώσει και στο παρελθόν ισχυρές δονήσεις, όπως για παράδειγμα το 1982 που είχε γίνει σεισμός μεγέθους 6,4 Ρίχτερ. Είναι αρκετά συχνά τα μεγέθη αυτά για την περιοχή», σχολίασε.

Στην ερώτηση αν μπορεί ο σεισμός αυτός να πυροδοτήσει ανησυχητική ακολουθία σεισμικών δονήσεων ο κ. Καραστάθης απάντησε: «Το 5,4 θα έχει μετασεισμούς αλλά δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Το καλό είναι ότι βρίσκεται και μακριά από κατοικημένες ζώνες. Ωστόσο, θα πρέπει πρώτα να δούμε την ακολουθία των σεισμών και μετά θα κάνουμε την εκτίμηση».

Λέκκας: Το επίκεντρο του σεισμού ήταν πάνω στο ρήγμα της Ανατολίας
Για τον σεισμό των 5,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας.

Τα βασικά χαρακτηριστικά:

Επιφανειακός σεισμός
Επίκεντρο 20 χλμ νότια του Αγίου Όρους
Στον υποθαλάσσιο χώρο
Η θέση του επικέντρου ταυτίζεται με ένα παρακλάδι του ρήγματος της Ανατολίας, το οποίο προκαλεί κατά περιόδους σεισμούς και επηρεάζει περισσότερο την Τουρκία. Έγινε ιδιαιτέρα αισθητός και στην Αττική γιατί υπάρχουν τα φαινόμενα της κατευθυντικότητας. Η ενέργεια προωθείται προς τον ηπειρωτικό ελλαδικό χώρο.

Το ρήγμα της Ανατολίας είναι μια μεγάλη τεκτονική πλάκα, η οποία έχει δύο κύρια τμήματα, το Βόρειο και το Νότιο τμήμα και που έδωσε το μεγάλο σεισμό στις 17 Αυγούστου 1999, κινείται με γρήγορο ρυθμό με δυτική κατεύθυνση επηρεάζοντας τον Ανατολικό Ελληνικό χώρο, ιδίως το Aιγαίο πέλαγος.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr