Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες παιδιών που έζησαν στην Κιβωτό του Κόσμου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες παιδιών που έζησαν στην Κιβωτό του Κόσμου

Νέες συγκλονιστικές μαρτυρίες παιδιών που έζησαν στην Κιβωτό του Κόσμου

Δύο παιδιά που έζησαν σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου μιλούν στο Newsbomb.gr για τις τιμωρίες τους, τις κακοποιητικές συμπεριφορές και τους ξυλοδαρμούς

Νέες συγκλονιστικές μαρτυρίες παιδιών που έζησαν στην Κιβωτό του Κόσμου φέρνει στη δημοσιότητα το Newsbomb.gr.

Όσο οι μέρες περνούν και οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. και της Δικαιοσύνης είναι σε πλήρη εξέλιξη για το τι τελικά συνέβαινε στις δομές της Κιβωτού τόσο τα παιδιά μιλούν για τις τιμωρίες τους, τους ξυλοδαρμούς τους και τις φωνές που άκουγαν με το πρόσχημα «μόνο έτσι θα γίνετε καλύτεροι άνθρωποι».

«Ο πατήρ Αντώνιος με χαστούκισε»

Η 18χρονη σήμερα Χριστίνα έζησε από τα 12 της σε δομές της «Κιβωτού του Κόσμου».

Για έναν μήνα ήταν στην Πωγωνιανή και έπειτα την έστειλαν στην Κόνιτσα. «Έχω ζήσει πολλά όλα αυτά τα χρόνια», λέει σήμερα στο Newsbomb.gr και περιγράφει τις τιμωρίες της από παιδαγωγούς της δομής, τις οποίες – σύμφωνα πάντα την ίδια – γνώριζε ο πατήρ Αντώνιος.

«Ήθελαν να κάνουμε τις δουλειές που ήθελαν αυτοί και τις ώρες που ήθελαν αυτοί. Ήθελαν να συμπεριφερόμαστε σαν ρομπότ. Υπήρχαν στιγμές που ήθελα να πάω μια βόλτα και δεν ήθελα να υπακούσω στους κανόνες τους», αναφέρει η Χριστίνα και εξηγεί ότι έτσι ξεκινούσε η τιμωρία για τα παιδιά. «Με είχαν στο δωμάτιο απομόνωσης για ένα μήνα κλειδωμένη. Έχω περάσει ακόμη και ολόκληρο καλοκαίρι στο δωμάτιο απομόνωσης. Η απομόνωση ήταν σκληρή. Δεν βγαίναμε από το δωμάτιο και υπήρχαν φορές που δεν μπορούσα ούτε να φάω», καταγγέλλει σήμερα η 18χρονη.

Η Χριστίνα περιγράφει όμως και τις τιμωρίες στο δωμάτιο απομόνωσης της δομής που διαρκούσαν λιγότερο χρονικό διάστημα. «Υπήρχαν όμως και άλλες τιμωρίες. Μπορεί να έβαζαν κάποιο παιδί στο δωμάτιο απομόνωσης για επτά μέρες και να του έδιναν να φάει το φαγητό των προηγούμενων ημερών που είχε περισσέψει. Αν δεν έτρωγε τα ρεβίθια, για παράδειγμα, θα έμενε νηστικό το παιδί. Είτε ήταν πρωί είτε μεσημέρι είτε βράδυ ήσουν αναγκασμένος να φας ρεβίθια – ακόμη και αν δεν σου αρέσουν- για να μην πεινάσεις».

Στο ερώτημα αν ο πατήρ Αντώνιος τα ήξερε αυτά η 18χρονη είναι κατηγορηματική. «Τα ήξερε όλα και δεν έκανε τίποτα. Ο ίδιος ο πάτερ με χαστούκισε επειδή τσακώθηκα με ένα παιδί. Με θεωρούσαν κακή επιρροή», συμπληρώνει η Χριστίνα, η οποία είναι διατεθειμένη να καταθέσει στις Αρχές για την υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου».

«Με τιμώρησαν με λάντζα στην κουζίνα»

Ο 20χρονος Κωνσταντίνος είναι ένα ακόμη παιδί που έμεινε στην «Κιβωτό του Κόσμου». Από τα 11 έως τα 15 βρισκόταν ως τρόφιμος στη δομή του Κολωνού και από τα 15 έως τα 19 του ήταν στη Χίο. «Στον Κολωνό μπροστά μου χτύπησαν δυο παιδιά της Κιβωτού, επειδή δεν άκουγαν τις εντολές τους», καταγγέλλει ο Κωνσταντίνος.

Ο 20χρονος σήμερα Κωνσταντίνος είναι ένα παιδί με προβλήματα υγείας. «Γι’ αυτό και εγώ δεν μπήκα ποτέ στο δωμάτιο απομόνωσης. Ήξεραν το πρόβλημα υγείας μου», λέει. Ωστόσο, όπως προσθέτει, δεν γλίτωσε από τις τιμωρίες στον Κολωνό. «Με έβαλαν για μία βδομάδα να πλένω πιάτα και ταψιά μόνος μου ως τιμωρία. Δεν τους άκουγα και έκανα όλες τις δουλειές στην κουζίνα μόνος μου. Μας έλεγαν “έτσι θα γίνετε άνθρωποι”».

Στα 15 του ο Κωνσταντίνος πήγε στη δομή της Χίου. Ούτε εκεί οι τιμωρίες έλειπαν για τα παιδιά. «Στη Χίο έχω δει να κλειδώνουν παιδιά σε δωμάτιο. Κάποια παιδιά τα κρατούσαν για λίγες μέρες και τους έδιναν ως τιμωρία να φάνε ψωμί και να πιουν μόνο νερό. Όταν έμεναν για μια βδομάδα τους έδιναν το φαγητό της προηγούμενης ημέρας. Έπρεπε να το φάνε διαφορετικά θα πεινούσαν», θυμάται σήμερα.
Και οι δύο μάλιστα επιμένουν να λένε πως το στέλεχος της Κιβωτού γνώριζε τι συνέβαινε στις δομές.

«Μιλάμε τώρα γιατί φοβόμασταν»

Στο ερώτημα, μάλιστα, και τα δύο παιδιά γιατί καταγγέλλουν τώρα τις συνθήκες στην «Κιβωτού του Κόσμου», απαντούν: «Μιλάμε όλοι τώρα γιατί φοβόμασταν. Ποιος θα πίστευε ένα 15χρονο παιδί; Εδώ μιλούσαμε στον (αναφέρονται στο στέλεχος της Κιβωτού) και εκείνος πίστευε τους παιδαγωγούς. Ποτέ δεν ήρθε στη θέση των παιδιών», λένε.

Μάλιστα, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του πατρός Αντώνιου και της πρεσβυτέρας, ότι δηλαδή «οι καταγγελίες είναι υποκινούμενες» και πρόκειται για «ανυπόστατα ψεύδη», η 18χρονη Χριστίνα απαντά: «Τι συμφέρον έχουμε εμείς να μιλήσουμε τώρα και ενώ έχουμε φύγει από την Κιβωτό; Δεν τους έχουμε βάλει στο μάτι. Το συμφέρον μας είναι να προστατεύσουμε τα υπόλοιπα παιδιά που μένουν τώρα στις δομές».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως έχουν τονίσει διαρκώς μέλη της κυβέρνησης «ο νόμος είναι νόμος και δεν εξαιρείται κανείς». Μάλιστα, οι έρευνες είναι σε πλήρη εξέλιξη τόσο για στέλεχος της Κιβωτού όσο και για τρία ακόμη άτομα, που μεγάλωσαν στη δομή και αργότερα παρέμειναν εκεί ως εργαζόμενοι.

Τα τρία αυτά πρόσωπα δεν ελέγχονται για σεξουαλική παρενόχληση αλλά για κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος παιδιών. Μάλιστα και οι τρεις αυτοί φέρονται να ανήκουν στο στενό περιβάλλον του στελέχους της «Κιβωτού του Κόσμου».

Πρόκειται για άτομα που απολάμβαναν της εμπιστοσύνης του στελέχους και διαχειρίζονταν συχνά καταστάσεις που προέκυπταν ανά την Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: NEWSBOMB

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr