«Σύγκρουση» μετεωρολόγων για την αφρικανική σκόνη: «Έρχονται έντονα φαινόμενα» – «Λίγη ψυχραιμία δεν βλάπτει»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Σύγκρουση» μετεωρολόγων για την αφρικανική σκόνη: «Έρχονται έντονα φαινόμενα» – «Λίγη ψυχραιμία δεν βλάπτει»

Διαφωνούν οι μετεωρολόγοι για το εάν έρχεται νέο κύμα αφρικανικής σκόνης.

Υπενθυμίζεται ότι το κύμα αφρικανικής σκόνης που σκέπασε τη χώρα προ ημερών δημιούργησε αρκετά προβλήματα στις ευπαθείς ομάδες με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για αναπνευστικά προβλήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι δημιουργήθηκαν μέχρι και ουρές στα επείγοντα των νοσοκομείων. Επομένως, ένα ενδεχόμενο τόσο σύντομο κύμα απασχολεί χιλιάδες ανθρώπους που υποφέρουν από χρόνια νοσήματα.

Ωστόσο σήμερα στις προγνώσεις τους οι μετεωρολόγοι εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις. Από την μια εκείνοι που προειδοποίησαν για ισχυρό επεισόδιο αφρικανικής σκόνης και από την άλλη εκείνοι που επιχείρησαν να φανούν πιο καθησυχαστικοί ενημερώνοντας πως δεν αναμένονται μεγάλες συγκεντρώσεις του φαινομένου στην ατμόσφαιρα.

Έρχεται τελικά αφρικανική σκόνη;

Στη δική του πρόγνωση ο Τάσος Αρνιακός έκανε λόγο για υψηλές συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα οι οποίες θα συνοδευτούν από 30άρια, γεγονός που θα δημιουργήσει εκ νέου ένα αποπνικτικό κοκτέιλ.

«Η σκόνη θα αρχίσει από σήμερα το μεσημέρι να μας επισκέπτεται από τα βόρεια. Σήμερα και αύριο θα έχει μικρές συγκεντρώσεις, αλλά φαίνεται από τη Δευτέρα (15/4) καθώς οι άνεμοι θα εξασθενήσουν σχεδόν τελείως και οι συγκεντρώσεις της σκόνης θα είναι αρκετά υψηλές», είπε ο μετεωρολόγος του ΑΝΤ1, Τάσος Αρνιακός.

«Δυστυχώς η ζέστη θα συνεχιστεί και θα αυξηθεί μάλιστα. Θα φτάσουμε και τους 30 βαθμούς Κελσίου από αύριο και μεθαύριο οπωσδήποτε. Και την Κυριακή και τη Δευτέρα οι μέρες θα είναι πολύ ζεστές, οκτώ με δέκα βαθμούς πάνω από τους φυσιολογικούς. Αυτή τη στιγμή τα 20άρια είναι οι κανονικοί βαθμοί για την εποχή», πρόσθεσε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα που του έγινε ο κ. Αρνιακός.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόγνωση του μετεωρολόγου του Action24, Δημήτρη Παπαϊωάννου. Συγκεκριμένα ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ειδικά το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα θα είναι πολύ υψηλές οι θερμοκρασίες, θα χτυπήσουμε 30άρια. Από τη Δευτέρα ειδικά από το μεσημέρι και μετά η αφρικανική σκόνη ξαναέρχεται, ενώ θα έχουμε και κάποιες λασποβροχές ειδικά στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα. Από την Τετάρτη φαίνεται να πέφτει η θερμοκρασία, να φεύγει η αφρικανική σκόνη και να έχουμε και κάποιες βροχές».

Από την άλλη ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης ανέφερε στην σημερινή του πρόγνωση: «Προς τις αρχές τις επόμενης εβδομάδας, από τη Δευτέρα μέχρι και την Τετάρτη, η αφρικανική σκόνη θα κάνει την εμφάνιση της και στη χώρα μας». Σύμφωνα γνωστό μετεωρολόγο, θα είναι πολύ έντονο το φαινόμενο, με χαμηλή ορατότητα, με μεγάλες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης. Παράλληλα, θα σημειωθούν και λασποβροχές τη Δευτέρα.

Αντίθετοι Κολυδάς και Τσατραφύλλιας

Αντίθετος στο ενδεχόμενο ενός νέου κύματος σκόνης εμφανίστηκε ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς.

Συγκεκριμένα ο κ. Κολυδάς έγραψε στο twitter:

«Μου ζητήθηκε να μιλήσω για την σκόνη που “έρχεται”. Όμως ούτε ο αξιόπιστος Copernicus , αλλά ούτε και ο έγκυρος Skiron μας δίνουν κάποια αξιόλογα ποσά σκόνης, ώστε να προβούμε σε ανακοινώσεις. Και όλα αυτά με μελτέμι αύριο στα 8 μποφόρ. Η μεταφορά σκόνης πρέπει να προβάλλεται μόνο όταν οι συγκεντρώσεις είναι μεγάλες και κατά την προσωπική μου άποψη έτσι όπως έχει προβληθεί το θέμα προκαλεί περισσότερο ανησυχία παρά ενημέρωση των πολιτών».

«Ψυχραιμία» ζήτησε με τη σειρά του ο μετεωρολόγος του Alpha και του Weather2go.gr, Γιώργος Τσατραφύλλιας σε ανάρτηση που έκανε μέσω Facebook.

Όπως αναφέρει:

«Λίγη ψυχραιμία με την αφρικανική σκόνη δεν βλάπτει. Οι συγκεντρώσεις δεν θα ειναι τόσο αυξημένες τις επόμενες ημέρες. Επίσης η μεταφορά της την επόμενη εβδομάδα εξαρτάται από παράγοντες που ειναι ευμετάβλητοι και δεν χρειάζεται να λέγονται από τώρα υπερβολές».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr