Τα πρώτα αποτελέσματα εκλογών 2023 στην Εύβοια: Τι ώρα θα ξέρουμε τον νικητή
Ειδησεις ευβοια

Τα πρώτα αποτελέσματα εκλογών 2023 στην Εύβοια: Τι ώρα θα ξέρουμε τον νικητή

Δείτε τα αποτελέσματα στην Εύβοια λεπτό προς λεπτό και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις σχετικά με τις Εκλογές 2023.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες πλήθος κόσμου σπεύδει στα εκλογικά κέντρα της Εύβοιας για να ψηφίσει, με τους περισσότερους από αυτούς να αναρωτιούνται τι ώρα θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα στο Νομό.

Νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, θα μπορούμε σε αυτές τις εκλογές να μάθουμε όχι μόνο το πρώτο αποτέλεσμα, αλλά και πώς διαμορφώνεται το τοπίο λίγη ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Ειδικότερα, μιάμιση ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης, στις 20.30 το βράδυ της Κυριακής, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, το υπουργείο Εσωτερικών και η SingularLogic θα δώσουν την πρώτη εκτίμηση ασφαλούς αποτελέσματος.

Την ίδια στιγμή το evima.gr, θα σας μεταδίδει σε πρώτο χρόνο όλα τα εκλογικά αποτελέσματα από κάθε γωνιά της Εύβοιας, με αποκαλυπτικά ρεπορτάζ και όλο το παρασκήνιο τον εκλογών.

«Θα έχουμε ένα ασφαλές κομμάτι εκλογικών τμημάτων έτσι ώστε να μπορούμε να πάμε σε μια εκτίμηση, η εκτίμηση αυτή θα έρθει το πολύ μέχρι τις 20.30» λέει ο Δημήτρης Μπακάκος, γενικός διευθυντής SingularLogic

Μεταξύ 21.30 και 22.00, το υπουργείο Εσωτερικών θα είναι σε θέση να δώσει το συνολικό αποτέλεσμα για το 80% της Επικράτειας. Πώς θα γίνει αυτό; Με την ηλεκτρονική συσκευή ασφαλούς μετάδοσης SRT. Τα αποτελέσματα θα φτάνουν σε πραγματικό χρόνο και θα μπαίνουν στη βάση δεδομένων.

«Με τη μέθοδο αυτήν, όταν ο δικαστικός αντιπρόσωπος μπορέσει να ολοκληρώσει τη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων σε επίπεδο συνδυασμών καταρχήν, συμπληρώνει το SRT και καταχωρώντας το πατώντας το πλήκτρο αποστολή, φτάνει αυτόματα στο σύστημα των εκλογών», αναφέρει ο Ηλίας Γιαννίτσιος, διευθυντής έργου.

 

Μεγάλες ουρές στα εκλογικά κέντρα της Εύβοιας

Στις κάλπες προσέρχονται από τις 7 το πρωί οι πολίτες  στην Εύβοια για να εκλέξουν τους νέους βουλευτές και βουλεύτριες στο Νομό, μετά από προεκλογική εκστρατεία σε συγκρουσιακό κλίμα.

Πέρα των προσδοκιών είναι μέχρι στιγμής η συμμετοχή των Ευβοιωτών για τις εθνικές εκλογές 2023. Είναι ενδεικτικό ότι σε πολλά εκλογικά κέντρα σχηματίστηκαν ουρές από πολίτες που ήθελαν να ψηφίσουν.

Συγκεκριμένα, πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί όπως θα δείτε στις παρακάτω εικόνες του evima.gr, στο Γυμνάσιο Ψαχνών, στα Δημοτικά σχολεία της Χαλκίδας και στο 3ο Λύκειο Χαλκίδας (πρώην Μιχελή).

Η εκλογική διαδικασία μέχρι αυτή την ώρα εξελίσσεται ομαλά, στην Εύβοια με τα εκλογικά κέντρα να βρίσκονται σε εγρήγορση προκειμένου να καλύψουν τυχόν ανάγκες. Στο νησί οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι φτάνουν τους 200.000, οι οποίοι από τις πρώτες πρωινές ώρες σπεύδουν στα εκλογικά κέντρα για να ψηφίσουν.

«Ομαλά εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία μέχρι αυτή την ώρα στην περιφερειακή ενότητα Ευβοίας. Τα εκλογικά συνεργεία της περιφερειακής ενότητας Ευβοίας βρίσκονται σε εγρήγορση προκειμένου να καλύψουν τυχόν ανάγκες αν και εφόσον προκύψουν στα κατά τόπους εκλογικά τμήματα του Νομού. 200.000 είναι οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι στην Εύβοια και εύχομαι καλή εκλογική διαδικασία σε όλους», δήλωσε στο evima.gr ο αντιπεριφερειάρχης της περιφερειακής ενότητας Ευβοίας Γιώργος Κελαϊδίτης. 

 

Όλες οι χρήσιμες πληροφορίες

Άνοιξαν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές, που διεξάγονται σήμερα στην Ελλάδα, με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για το μεγάλο αποτέλεσμα και με κάθε σενάριο να είναι ανοιχτό.

Δικαίωμα ψήφου έχουν οι πολίτες που συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους εντός του 2023 και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων.

Για να μάθει κανείς πού ψηφίζει μπορεί να ενημερωθεί από την ψηφιακή πλατφόρμα «Μάθε που Ψηφίζεις» στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών, https://mpp.ypes.gov.gr/#/, η οποία είναι προσβάσιμη και από το Gov.gr.

Ο ενδιαφερόμενος θα χρειαστεί να συμπληρώσει τα πεδία Επώνυμο, Όνομα, Όνομα Πατέρα, Έτος Γέννησης, Όνομα Μητέρας (προαιρετικό) ή μόνο των πεδίων Επώνυμο και Ειδικός Εκλογικός Αριθμός. Εναλλακτικά μπορεί να καλεί στις τηλεφωνικές γραμμές 2131361500 και 2131313800, που αυτό το Σαββατοκύριακο λειτουργούν όλο το 24ωρο.

Οι εκλογείς πρέπει να φέρουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους (ακόμα κι αν έχει λήξει) ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά, ενώ από φέτος υπάρχει η δυνατότητα χρήσης της ψηφιακής ταυτότητας.

Οι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, εφόσον είχαν υποβάλει σχετική αίτηση έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 και περιελήφθησαν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Πόσους σταυρούς βάζουμε σε κάθε περιφέρεια

Ο μέγιστος αριθμός των σταυρών προτίμησης που μπορούν να σημειώσουν οι ψηφοφόροι υπέρ υποψηφίων είναι ανάλογος με τον αριθμό των βουλευτών, που εκλέγονται από την οικεία εκλογική περιφέρεια.

Έτσι, στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας 1 μέχρι και 3 βουλευτές, σημειώνεται ένας σταυρός, όπου εκλέγονται από 4 έως και 7 βουλευτές, μέχρι δύο σταυρούς, από 8 έως και 12 βουλευτές, μέχρι τρεις σταυρούς, ενώ στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από 13 βουλευτές, μέχρι τέσσερις σταυρούς.

  • Συγκεκριμένα, έως τέσσερις μπορούν να βάλουν οι ψηφοφόροι στις εκλογικές περιφέρειες Α’ Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Νότιου Τομέα Αθηνών και Α’ Θεσσαλονίκης.
  • Έως τρεις σταυρούς σε Δυτικό Τομέα Αθηνών, Β’ Πειραιώς, Ανατολικής Αττικής, Αχαΐας, Β’ Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου και Λαρίσης.
  • Έως δύο σταυρούς στις εκλογικές περιφέρειες Α’ Πειραιώς, Δυτικής Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Δωδεκανήσου, Έβρου, Ευβοίας, Ηλείας, Ημαθίας, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσης, Κοζάνης, Κορινθίας, Κυκλάδων, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Πέλλης, Πιερίας, Σερρών, Τρικάλων, Φθιώτιδος και Χανίων.
  • Έναν σταυρό βάζουν οι ψηφοφόροι των εκλογικών περιφερειών Αργολίδος, Αρκαδίας, ‘Αρτης, Βοιωτίας, Γρεβενών, Δράμας, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Καστοριάς, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Λακωνίας, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδος, Ξάνθης, Πρεβέζης, Ρεθύμνης, Ροδόπης, Σάμου, Φλωρίνης, Φωκίδος, Χαλκιδικής και Χίου.

Με βάση το Σύνταγμα και την σχετική νομοθεσία, η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Εξαιρούνται της υποχρέωσης όσοι είναι άνω των 70 ετών, όσοι πρόκειται να βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό, όσοι δεν μπορούν να μετακινηθούν για λόγους υγείας και οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν συστάθηκε εκλογικό τμήμα λόγω μη συμπλήρωσης του αριθμού των 40 τουλάχιστον ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας βασικής εκλογικής περιφέρειας.

Το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και οι στρατιωτικοί που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, ή στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, ψηφίζουν με βάση τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στην περιφέρεια όπου υπηρετούν. Η αναγνώριση των στρατιωτικών και όσων υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας γίνεται με βάση τις στρατιωτικές ή υπηρεσιακές τους ταυτότητες. Όσοι ένστολοι ψηφίσουν στον δήμο που είναι εγγεγραμμένοι, οφείλουν να προσκομίσουν στην εφορευτική επιτροπή βεβαίωση της υπηρεσίας τους ή της μονάδας τους ότι δεν έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Οι ναυτικοί που υπηρετούν σε πλοίο με ελληνική σημαία, που την ημέρα των εκλογών βρίσκεται σε ελληνικό λιμάνι, εγγράφονται σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ώστε να ψηφίσουν στον δήμο όπου βρίσκεται το πλοίο.

Τέλος, οι κρατούμενοι, που δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν, ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα του καταστήματος όπου κρατούνται, βάσει ειδικών εκλογικών καταλόγων, στους οποίους εγγράφονται για το σκοπό αυτό.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr