Τάνια Αυλωνίτη: «Δύο χρόνια μετά τις φονικές πλημμύρες σε Ληλάντιο και Μεσσάπια»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τάνια Αυλωνίτη: «Δύο χρόνια μετά τις φονικές πλημμύρες σε Ληλάντιο και Μεσσάπια»

Άρθρο της Τάνιας Αυλωνίτη, κατοίκου Ληλαντίου και μέλος της Επιτροπής Περιοχής Αν. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ 

Άρθρο της Τάνιας Αυλωνίτη, κατοίκου Ληλαντίου και μέλος της Επιτροπής Περιοχής Αν. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ.

Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται δύο χρόνια μετά τις φονικές πλημμύρες στην Εύβοια από την κακοκαιρία Θάλεια που στέρησαν τη ζωή σε 8 συνανθρώπους μας. Δύο χρόνια μετά και τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα τα οποία θα έπρεπε να είχαν τελειώσει, σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έχουν ξεκινήσει καν. Κι αυτό αφορά το σύνολο της διευθέτησης, από τον ορεινό όγκο μέχρι τις εκβολές των ποταμών.

Οι κάτοικοι του Ληλάντιου Πεδίου στο Δήμο Χαλκίδας εξακολουθούμε να ζούμε μέσα στην αγωνία και την ανησυχία κάθε φορά που βγαίνει έκτακτο δελτίο καιρού. Κάτοικοι κλείνουμε τα σπίτια μας και φιλοξενούμαστε αλλού ή μετακινούμε τα αυτοκίνητά μας. Κάποιοι τα εγκατέλειψαν κιόλας και μετακόμισαν. Μόνο το 1/3 των πληγεισών κατοικιών πήραν τα επιδόματα-«ψίχουλα» μέσω των Δήμων. Για τους υπόλοιπους δεν μερίμνησαν ούτε αυτά να δοθούν. Οι νόμοι τους, τους εξαίρεσαν. Αγρότες και επαγγελματίες έχουν γονατίσει οικονομικά μιας και οι αποζημιώσεις ήταν ελάχιστες μπροστά στις ζημιές που μετράνε ακόμη και σήμερα. Πολλά χωράφια είναι ακαλλιέργητα λόγω αδυναμίας των αγροτών να διαθέσουν χρήματα για να τα ξεμπαζώσουν. Οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ που έχουν δοθεί αφορούν μόνο τις σοδειές μισού στρέμματος και πάνω ανά καλλιέργεια, και σε ό,τι αφορά αγροτικό εξοπλισμό και εγκαταστάσεις δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ. Επαγγελματίες ιδιαίτερα στο χωριό Φύλλα που η γέφυρα ακόμη δεν έχει ανεγερθεί έχουν αναγκαστεί να μεταφέρουν την έδρα της επιχείρησης ή βλέπουν τον τζίρο τους να πέφτει μέρα με τη μέρα. Από τις 3 γέφυρες της πεδινής κοίτης του ποταμού, των Φύλλων δεν υπάρχει, του Αφρατίου και του Βασιλικού έχουν υποστεί ζημιές.

Οι κάτοικοι μέσα από την επιτροπή αγώνα συνεχίζουμε να διεκδικούμε και να απαιτούμε. Μόλις την περασμένη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε, μετά από αίτημά μας, συνάντηση στην αντιπεριφέρεια Εύβοιας με εκπροσώπους της Περιφερειακής και της Δημοτικής αρχής με σκοπό να καταθέσουμε και πάλι τα αιτήματά μας για μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης, αποκατάσταση καταστροφών και αποζημιώσεις. Οι υποτυπώδεις παρεμβάσεις που έχουν γίνει μέσα στην κοίτη για διαπλάτυνση και εκβάθυνση του ποταμού και για αντιστήριξη δεν αρκούν σε καμία περίπτωση για να αποτρέψουν ενδεχόμενη πλημμύρα, άρα ούτε για να προστατέψουν εμάς και τις περιουσίες μας.

Η ζωές μας κόστος για κράτος και Περιφέρεια!

Η τοποθέτηση της Περιφερειακής αρχής ήταν ότι η οριοθέτηση του ποταμού ναι μεν θα γίνει αλλά όμως δεν σχεδιάζουν «φαραωνικά έργα». Στο ερώτημα πότε οι κάτοικοι θα αισθανόμαστε ασφαλείς απάντησαν ότι κανείς δεν μπορεί να δώσει απαντήσει αυτή την ερώτηση! Αποδίδουν, όπως και η κυβέρνηση, τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα στην κλιματική κρίση και βάζουν στόχο μόνο να περιορίσουν τις συνέπειες της επόμενης πλημμύρας. Η ολοκληρωμένη παρέμβαση με έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης από τις πηγές μέχρι τις εκβολές του ποταμού είναι μια άσκηση κόστους – οφέλους, παραδέχτηκαν κυνικά. Δηλαδή θα προχωρήσουν με κατά τόπους έργα εντός της πεδινής κοίτης επειδή πρέπει να ζυγίζουν ποια είναι η καλύτερη λύση με το μικρότερο δυνατό κόστος! Διαφορετικά το κόστος πολλαπλασιάζεται!

Με κάθε δικαίωμα οι κάτοικοι αγανακτήσαμε από την κυνική υπεράσπιση της πολιτικής που έχει πνίξει το Ληλάντιο δυο φορές σε 20 χρόνια. Για αυτό και η επιτροπή πλημμυροπαθών δηλώνει πως “Δε δεχόμαστε οι ζωές μας να μπαίνουν στο ζύγι. Δεν μπόρεσαν να πουν πότε θα είμαστε ασφαλείς. Μάλιστα παραδέχτηκαν ότι και μετά τις παρεμβάσεις που θα κάνουν, ο Λήλας μπορεί να υπερχειλίσει και πάλι. Η τοποθέτηση τους για ένα “έργο ρεαλιστικό” είναι αποκαλυπτική. Ρεαλισμός για αυτούς είναι να μην ξοδέψουν τόσα πολλά λεφτά. Ρεαλισμός για αυτούς είναι “Να περιορίσουμε τις συνέπειες της επόμενης υπερχείλισης του Λήλαντα και να μάθουμε στα παιδιά στο σχολείο πως αντιμετωπίζουμε ένα πλημμυρικό φαινόμενο” όπως ακριβώς μας είπε ο αντιπεριφερειάρχης.”

Υπάρχει ένοχος! Είναι η πολιτική που εφαρμόζεται όλα αυτά τα χρόνια και την υπηρέτησαν πιστά όλες οι κυβερνήσεις και η τοπική διοίκηση. Με τραγικό τρόπο καταλάβαμε πως το αστικό κράτος έχει συνέχεια και δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια της ζωής μας και της περιουσίας μας. Ενώ γνωρίζουν με λεπτομέρειες την όξυνση του προβλήματος και τον επείγοντα χαρακτήρα των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, υλοποιούν έργα και υποδομές, με κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Έτσι, την ίδια ώρα που λογίζεται ως κόστος η προστασία της ζωής μας βλέπουμε να δίνονται εκατομμύρια ευρώ από το «Ταμείο Ανάκαμψης» για επενδύσεις επιχειρηματικών ομίλων, να κάνει συνεχώς νέα ρεκόρ η χώρα μας για τις πολεμικές δαπάνες του ΝΑΤΟ που βάζουν σε κίνδυνο το λαό.

Σήμερα είναι ανάγκη να ενταθεί η διεκδίκηση για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Η ολοκληρωμένη προστασία της ζωής, της ασφάλειας και της περιουσίας των λαϊκών οικογενειών, προϋποθέτει τη σύγκρουση με τις αιτίες που μας έφεραν ως εδώ, προϋποθέτει ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα έχει στο επίκεντρο τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων.

Με το ΚΚΕ στον αγώνα, ασπίδα για το τώρα, ελπίδα για το αύριο!

Οι κομμουνιστές συνεχίζουμε στις γειτονιές και στα χωριά, πληγέντες και οι ίδιοι, μπαίνουμε μπροστά στην οργάνωση της πάλης και της διεκδίκησης. Με αιτήματα – αιχμή τις άμεσες αποζημιώσεις στο 100%, την αποκατάσταση του χαμένου εισοδήματος και τα αντιπλημμυρικά έργα, πρωτοστατήσαμε μαζί με άλλους κατοίκους από την πρώτη στιγμή στη συγκρότηση επιτροπής αγώνα, μέσα από μαζικές ανοιχτές συνελεύσεις κατοίκων. Αναδείξαμε την εγκληματική ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και των προηγούμενων για την καταστροφή αυτή. Μέσα από μαζικές διαδικασίες οργανώθηκαν πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις: παραστάσεις διαμαρτυρίας των κατοίκων στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στο Δημοτικό Συμβούλια, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη Χαλκίδα και στη γέφυρα του Βασιλικού. Συμμετείχαμε στο πανελλαδικό συντονιστικό των πληγέντων από φυσικές καταστροφές και στο πανελλαδικό συλλαλητήριο των πληγέντων στην Αθήνα. Έτσι, πιέσαμε ώστε να συζητηθούν οι συνέπειες της πλημμύρας και να υλοποιηθούν κάποια από τα αιτήματα των κατοίκων, όπως η απαλλαγή από τους λογαριασμούς νερού και δημοτικά τέλη και η παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Η κυβέρνηση εξέδωσε επιπλέον υπουργικές αποφάσεις για να αποζημιώσει κι άλλες καταστροφές που στο αρχικό ν/σ δεν υπήρχαν.

Ο λαός της περιοχής ένα δρόμο έχει για να ορθοποδήσει, να αποζημιωθεί για το 100% των καταστροφών που υπέστη, να προστατέψει τη ζωή του: Με τη συλλογική διεκδίκηση και δράση, να απαιτήσει με την οργάνωση και πάλη του μέσα από τους συλλογικούς του φορείς. Να σημαδέψει τον πραγματικό ένοχο, που είναι η πολιτική που στο βωμό του κέρδους θυσιάζει ζωές και περιουσίες.

Το ΚΚΕ σε αυτόν το δρόμο θα βαδίσει μπροστά, θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις, όπως έκανε και από την πρώτη στιγμή των καταστροφών ώστε όλοι μαζί, πληγέντες και μη κάτοικοι του Ληλαντίου, να νοιώθουμε ασφαλείς σε όλες τις καιρικές συνθήκες.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr