Τέλη κυκλοφορίας: Τελευταία διορία σήμερα – Έρχονται τα τέλη με τον μήνα – Από πότε θα εφαρμοστεί το μέτρο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέλη κυκλοφορίας: Τελευταία διορία σήμερα – Έρχονται τα τέλη με τον μήνα – Από πότε θα εφαρμοστεί το μέτρο

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε απρόθυμος χθες στο να δώσει έστω και μια ολιγοήμερη παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, επικαλούμενος αφενός το γεγονός ότι έχει ήδη δοθεί πολύ μεγάλη παράταση δύο μηνών και αφετέρου τους δημοσιονομικούς λόγους: την σημαντική δηλαδή υστέρηση στα έσοδα που προκαλεί η πανδημία.

Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων έχουν επομένως λίγες ώρες ακόμη στη διάθεσή τους είτε για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2021 είτε για να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση ακινησίας για τα οχήματά τους.

Από αύριο, όποιος πληρώσει τέλη κυκλοφορίας 2021 θα πληρώνει τα διπλά, εκτός και αν με απόφαση της τελευταίας στιγμής δοθεί ένα ακόμη μικρό περιθώριο κάτι που προς το παρόν δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά. Ακόμη και για τις ηλεκτρονικές ακινησίες οχημάτων που θα γίνονται από την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να έχει προηγηθεί η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2021 κάτι που φυσικά καθιστά τη συγκεκριμένη επιλογή ασύμφορη.

Περισσότεροι από 80.000 αναμένεται ότι θα είναι μέχρι το τέλος της ημέρας οι ιδιοκτήτες ΙΧ που θα τα θέσουν για το υπόλοιπο της χρονιάς σε καθεστώς τηλεργασίας.

Όλοι αυτοί οι οδηγοί θα έχουν πλέον δύο επιλογές:

1. Η να αλλάξουν γνώμη άμεσα κάνοντας ηλεκτρονική αίτηση άρσης ακινησίας κάτι όμως που θα τους υποχρεώσει να πληρώσουν κανονικά τα τέλη κυκλοφορίας ολόκληρης της χρονιάς

2. Ή να περιμένουν την νομοθετική διάταξη για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα. Αυτή εκτιμάται ότι θα έρθει και φέτος κοντά στο Πάσχα. Ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας -και το αν θα αρχίσουν να επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό κλπ- θα είναι χιλιάδες οι οδηγοί που θα θέλουν να ανακτήσουν το δικαίωμα τοποθέτησης των πινακίδων κυκλοφορίας στα οχήματά τους με χαμηλότερο κόστος.

Και φέτος, η διαδικασία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα αναμένεται ότι θα είναι απολύτως αναλογική. Δηλαδή, όποιος επιλέξει να κάνει χρήση του οχήματός του από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο, θα πληρώνει το 50% του ετήσιου ποσού των τελών κυκλοφορίας ενώ όποιος διαλέξει να κυκλοφορήσει με το όχημά του για ένα τρίμηνο, θα πληρώνει το ένα τρίτο των τελών κυκλοφορίας.

Επομένως ένα ΙΧ που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2015 και εκπέμπει 155 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να πληρώνει τέλη κυκλοφορίας 287 ευρώ τον χρόνο.

1. Για άρση ακινησίας 6 μηνών, τα τέλη κυκλοφορίας θα περιοριστούν στα 143,4 ευρώ

2. Για άρση ακινησίας 5 μηνών, τα τέλη θα περιοριστούν στα 119,48 ευρώ

3. Για άρση ακινησίας 4 μηνών στα 95,58 ευρώ και

4. Για άρση ακινησίας 3 μηνών στα 71,69 ευρώ

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr