Τέλος στις ευέλικτες μορφές εργασίας θέλει να βάλει η κυβέρνηση με κίνητρα στις επιχειρήσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέλος στις ευέλικτες μορφές εργασίας θέλει να βάλει η κυβέρνηση με κίνητρα στις επιχειρήσεις

Αύξηση του κατώτατου μισθού και μείωση ασφαλιστικών εισφορών περιλαμβάνει το νέο πακέτο μέτρων στήριξης της κυβέρνησης
Τέλος στις ευέλικτες μορφές εργασίας θέλει να βάλει η κυβέρνηση με κίνητρα στις επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με όσα προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, μείωση κατά 40% θα δεχθούν οι ασφαλιστικές εισφορές όσων εργοδοτών επιλέξουν να μετατρέψουν τις συμβάσεις των εργαζομένων από μερική ή ευέλικτη απασχόληση σε πλήρους απασχόλησης.

Παράλληλα έρχεται νέα αύξηση του κατώτατου μισθού την Πρωτομαγιά του 2023. Όπως είπε ο πρωθυπουργός η διαδικασία διαμόρφωσης του νέου κατώτατου μισθού η οποία θα ξεκινήσει στις αρχές της νέας χρονιάς(ενδεχομένως και ενωρίτερα), ώστε κυβέρνηση και κοινωνικοι εταίροι να καταλήξουν στον νέο, αυξημένο κατώτατο μισθό ο οποίος θα ισχυει από την 1η Μαίου του 2023.Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Μαΐου 2022 ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε στα 713 ευρώ από 663 ευρώ προηγουμένως.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δεδομένου ότι καταβάλλονται 14 μισθοί τον χρόνο, το ετήσιο όφελος για τους εργαζόμενους από την αύξηση ισούται με έναν επιπλέον μισθό (50 ευρώ η μηνιαία αύξηση επί 14 μισθούς=700 ευρώ).

Οι μηνιαίες αποδοχές, αν συνυπολογιστεί η καταβολή 14 μισθών τον χρόνο, διαμορφώνονται σε 831,8 ευρώ από 773,5 ευρώ σήμερα. Οι σχεδόν 650.000 εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα κερδίσουν από έναν επιπλέον μισθό ετησίως. Με άλλα λόγια, ένας 15ος μισθός προστίθεται στο εξής στο εισόδημά τους.

Αν συνυπολογιστεί και η προηγούμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, που έγινε την 1η Ιανουαρίου 2022, προκύπτει αύξηση κατά 9,7% ή 63 ευρώ τον μήνα (από 650 ευρώ στα 713 ευρώ). Δεδομένου ότι καταβάλλονται 14 μισθοί, το όφελος από τη διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022 διαμορφώνεται στα 882 ευρώ ετησίως (63 ευρώ επί 14 μισθούς).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσης τη μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες που αφορα απο 1.1.2023 πάνω από 2 εκατ. ασφαλισμένους – μισθωτούς και τους εργοδότες.

Για πρώτη φορά οι εισφορές για κύρια ασφάλιση μισθωτών στον ΕΦΚΑ μειώθηκαν κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες τον Ιούνιο του 2020 ως έκτακτο μέτρο και στη συνέχεια, με τροπολογία, προβλέφθηκε η παράταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών -για εργοδότες και εργαζομένους- από το ύψος που είχαν διαμορφωθεί την 1η Ιουνίου 2020 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Η μείωση επιμερίζεται σε -1,79 ποσοστιαίες μονάδες για τον εργοδότη και -1,21 ποσοστιαίες μονάδες για τους εργαζόμενους.

Για τις μικρές επιχειρήσεις προβλέπεται μη καταβολή του τέλους επιτηδεύματος για όσο διάστημα διατηρήσουν τη μετατροπή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr