Θανάσης Ζεμπίλης: Αίτημα για επίσπευση της οριοθέτησης του Λήλαντα ποταμού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θανάσης Ζεμπίλης: Αίτημα για επίσπευση της οριοθέτησης του Λήλαντα ποταμού

Την επίσπευση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση και έγκριση της μελέτης οριοθέτησης του Λήλαντα ποταμού, προκειμένου να υλοποιηθούν τα στρατηγικά έργα πλημμυρικής προστασίας και άρδευσης της περιοχής ζητάει με Ερώτησή του προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών, κ. Μάκη Βορίδη, και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα, ο Βουλευτής Ευβοίας Θανάσης Ζεμπίλης.

Την επίσπευση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση και έγκριση της μελέτης οριοθέτησης του Λήλαντα ποταμού, προκειμένου να υλοποιηθούν τα στρατηγικά έργα πλημμυρικής προστασίας και άρδευσης της περιοχής ζητάει με Ερώτησή του προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών, κ. Μάκη Βορίδη, και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα, ο Βουλευτής Ευβοίας Θανάσης Ζεμπίλης.

Με την αρ.πρωτ.:3656/02.03.2022 Ερώτησή του, ο Θανάσης Ζεμπίλης υπογραμμίζει τα εξής:

«Στο Λήλαντα ποταμό έχουν προκύψει, κατά διαστήματα, μεγάλης έντασης πλημμυρικά φαινόμενα, με αποκορύφωμα τις φονικές πλημμύρες του Αυγούστου του 2020. Η συγκεκριμένη καταστροφή, σε συνδυασμό με άλλους κρίσιμους παράγοντες, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για την ολοκλήρωση και έγκριση της μελέτης οριοθέτησης, η οποία θα λαμβάνει υπόψη όλα τα νέα δεδομένα, όπως τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, αλλά και την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων.

Η κλιματική κρίση αναπόφευκτα θα συνεχίσει να προκαλεί όλο και πιο συχνά φυσικές καταστροφές, με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, για τις οποίες οφείλουμε να βρούμε τρόπους αντιμετώπισης. Για να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή και να θωρακίσουμε τις περιοχές που διασχίζει ο Λήλαντας ποταμός, περιοχές που παρουσιάζουν υψηλό πλημμυρικό κίνδυνο, πρέπει να προχωρήσουμε επειγόντως στην κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στρατηγικής σημασίας. Ο σχεδιασμός των νέων έργων, ανθεκτικών στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αποτελεί μονόδρομο για την αποφυγή νέων καταστροφών στο άμεσο μέλλον. Ωστόσο, η υλοποίηση έργων μεγάλης κλίμακας προϋποθέτει ότι έχει προηγηθεί η οριοθέτηση του ποταμού. Συνεπώς, η διαδικασία οριοθέτησης αποτελεί το πρώτο και ουσιαστικό βήμα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής.  Μέχρι σήμερα, τα πρόχειρα και προσωρινά έργα του γνωστού μοντέλου των αποκαταστάσεων του Π.Δ.Ε., αδυνατούν να δώσουν οριστική λύση στο πρόβλημα και μάλλον διαιωνίζουν την υφιστάμενη κατάσταση.

Παράλληλα, μετά την οριοθέτησή του θα μπορούν να κατασκευαστούν στον Λήλαντα και σημαντικά αρδευτικά έργα, που σε συνδυασμό με τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, θα αποτρέπουν σε μεγάλο βαθμό τις φυσικές καταστροφές. Η κατασκευή αρδευτικού φράγματος είναι βέβαιο ότι θα μετατρέψει τον Λήλαντα ποταμό από παράγοντα ανασφάλειας και πλημμυρικών φαινομένων σε ατμομηχανή της ανάπτυξης όλων περιοχών που διασχίζει ο ποταμός. Συν τοις άλλοις, το συγκεκριμένο φράγμα θα επιτρέψει μία ορθολογικότερη διαχείριση των υδατικών πόρων, που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή.

Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι η άρδευση του Ληλαντίου πεδίου αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα, δεδομένου ότι και η περιοχή αυτή αναμένεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανομβρίας, ως συνέπεια της κλιματικής κρίσης. Έτσι, η κατασκευή αρδευτικού φράγματος, σε συνδυασμό με συνοδευτικά μικρότερης κλίμακας αρδευτικά έργα, θα απαντούσαν αποτελεσματικά σε αυτήν την πρόκληση, εμποδίζοντας την ερημοποίηση της περιοχής.

Στα παραπάνω, πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι η Οδηγία 2007/60/ΕΚ ορίζει ότι κάθε κράτος – μέλος είναι υποχρεωμένο σε όλες τις λεκάνες απορροής εντός της επικράτειας του, να εντοπίσει τις περιοχές εκείνες που είναι πιθανόν να σημειωθούν πλημμυρικά φαινόμενα και να αξιολογήσει τις πιθανές αρνητικές συνέπειες μελλοντικών πλημμυρών, λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά δεδομένων όπως ιστορικές καταγραφές πλημμυρών, δεδομένα πεδίου, υδρολογικό καθεστώς, τεχνικά έργα και υποδομές ιδιαίτερης σημασίας κτλ. Συνεπώς, η οριοθέτηση του Λήλαντα ποταμού αποτελεί μία επείγουσα ανάγκη, ώστε να υλοποιηθούν όλα εκείνα τα έργα στρατηγικής σημασίας που θα θωρακίσουν την περιοχή και θα διαμορφώσουν τις συνθήκες για την αναπτυξιακή προοπτική της κεντρικής Εύβοιας.

Περαιτέρω, αποτελεί αναγκαιότητα η απλούστευση των διαδικασιών οριοθέτησης, καθώς η έως τώρα εμπειρία έχει αποδείξει ότι οι μαξιμαλιστικοί κανόνες παράγουν συχνά τα αντίθετα από τους σκοπούς τους αποτελέσματα. Ενώ, λοιπόν, ο στόχος είναι η ορθολογική διαχείριση των ποταμών και των ρεμάτων, οι πολύπλοκες διαδικασίες και η πολυνομία οδηγούν στο να μένουν ατελέσφορες οι προσπάθειες οριοθέτησης με αποτέλεσμα ολόκληρες περιοχές να μένουν απροστάτευτες μπροστά στον κίνδυνο ακραίων καιρικών φαινομένων.

Βάσει των ανωτέρω, ερωτούνται οι κ.κ. Υπουργοί:

-Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να  προβούν, προκειμένου ενάμιση χρόνο μετά τις φονικές πλημμύρες του 2020 να προχωρήσει επιτέλους η διαδικασία οριοθέτησης του Λήλαντα ποταμού;

-Εάν αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα η απλοποίηση της διαδικασίας οριοθέτησης ρεμάτων και ποταμών;».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr