Θάνατος 5χρονου από ροτβάιλερ: «Τα τραύματα θύμιζαν εμπόλεμη κατάσταση»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θάνατος 5χρονου από ροτβάιλερ: «Τα τραύματα θύμιζαν εμπόλεμη κατάσταση»

Με αρκετές στιγμές έντασης και διακοπές συνεχίστηκε σήμερα, Tετάρτη, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κοζάνης, η εκδίκαση της υπόθεσης του τραγικού θανάτου του 5χρονου Στάθη, από την επίθεση των ροτβάιλερ

Με αρκετές στιγμές έντασης και διακοπές συνεχίστηκε σήμερα, Tετάρτη, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κοζάνης, η εκδίκαση της υπόθεσης του τραγικού θανάτου του 5χρονου Στάθη, από την επίθεση των ροτβάιλερ, ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς του 2016.

Σύμφωνα με το kozanimedia.gr, η έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας έγινε με την πολυαναμενόμενη κατάθεση του χειρουργού του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης Μιχάλη Δουλγεράκη, ο οποίος αντιμετώπισε πρώτος το τραγικό αυτό περιστατικό, με τον μάρτυρα να τονίζει πως “είναι γελοίος όποιος λέει ότι το παιδί θα μπορούσε να περπατήσει ή να κλάψει στην κατάσταση που ήταν”, προσθέτοντας “το παιδί ήταν σε κωματώδη κατάσταση, σχεδόν ημιθανές, με δυσκολία στην αναπνοή, απροσδιόριστο καρδιακό σφυγμό… βρισκόταν σε βαρύτατο σοκ. Αμέσως ξεκίνησε η ανάνηψη με όλα τα πρωτόκολλα στη βασική υποστήριξη ζωής, δίνοντας προτεραιότητα στον αεραγωγό, δηλαδή στην αναπνοή».

Ο ίδιος περιέγραψε αναλυτικά λεπτομέρειες της όλης αντιμετώπισης, τονίζοντας πως «Εξ αρχής θεωρήθηκε δύσκολη έως αδύνατη η διασωλήνωση, λόγω της βαρύτατης κάκωσης στην στοματοφαρυγγική κοιλότητα και αποφασίστηκε η τραχειοτομία. Αυτό διήρκησε περίπου 15’… κατά τη διάρκεια και αφού είχε γίνει η τραχειοτομία υπέστη το παιδί καρδιακή ανακοπή.

Στο τέλος έγιναν προσπάθειες ανάνηψης, αλλά δυστυχώς το παιδί κατέληξε, μετά από τεταμένες κακώσεις στο στόμα και το κρανίο, με βλάβες ζωτικής σημασίας μη αναστρέψιμες.. τα ζωτικά όργανα είχαν υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες, η έσω και η έξω σφαγίτιδα είχαν υποστεί μερική ρήξη. Αν υπήρχε ένας γιατρός στο σημείο που δέχθηκε την επίθεση, θα μπορούσε να κλείσει τα τραύματα ώστε να σταματήσει την αιμορραγία…».

Μετά από ερώτηση του δικηγόρου της μητέρας Ζήση Βρίκου γιατί, ενώ η διαδικασία περίθαλψης του περιστατικού διήρκησε 15′ καταχωρείται ώρα θανάτου 45′ μετά την εισαγωγή του παιδιού στο νοσοκομείο, ο Μ. Δουλγεράκης απάντησε πως «ως ώρα θανάτου σημειώνεται η ώρα που σταματά η διαδικασία ΚΑΡΠΑ, η οποία κατά περίπτωση μπορεί να διαρκέσει μέχρι και μια ώρα λόγω πρωτοκόλλων».

Κλείνοντας τόνισε πως «τα τραύματα του παιδιού θύμιζαν εμπόλεμη κατάσταση, όλοι σοκαριστήκαμε αλλά δεν φοβηθήκαμε να αντιμετωπίσουμε το περιστατικό…όμως είμαστε άνθρωποι και γονείς και το όλο θέαμα ήταν συγκλονιστικό».

Να σημειωθεί πως ο γνωστός γιατρός δέχθηκε πολλές ερωτήσεις από τον συνήγορο υπεράσπισης Νίκο Βασιλειάδη, (ο οποίος υποστηρίζει από την έναρξη της δίκης ότι υπάρχουν ευθύνες των γιατρών του νοσοκομείου), χωρίς να λείπουν να οι στιγμές έντασης.

Οι απολογίες των κατηγορούμενων

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι απολογίες των κατηγορούμενων, με τον γνωστό, απόστρατο αξιωματικό και ιδιοκτήτη των σκύλων να υποστηρίζει πως την ευθύνη για το θάνατο του μικρού Στάθη έχουν…οι γιατροί στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης και όχι εκείνος!

Ο ίδιος κατηγόρησε, όπως αναφέρει το kozanimedia.gr, τους αστυνομικούς γιατί “διέρρευσαν ψευδώς ότι την μητέρα την είχα γκόμενα”, ενώ στη συνέχεια υποστήριξε πως “Η μητέρα δεν εφάρμοσε την πρέπουσα επιμέλεια, σύμφωνα με το νόμο”.

Να σημειωθεί πως ο κατηγορούμενος αναίρεσε την αρχική του κατάθεση όπου είχε δηλώσει πως η μητέρα μπορεί να “προκάλεσε” το ατύχημα για να διεκδικήσει αποζημίωση, λέγοντας πως βρισκόταν σε ταραχή και τον βοήθησαν δύο ιερείς, ο αείμνηστος πατέρας Αυγουστίνος και πατέρας Ναθαναήλ για να μπορέσει να έρθει σε ψυχική ηρεμία.

“Η ευθύνη η δική μου είναι ότι δεν πρόβλεψα το απρόβλεπτο” είπε ο κατηγορούμενος, λέγοντας πως για να βγουν τα σκυλιά αυτό θα έπρεπε να γίνει μετά από ανθρώπινη παρέμβαση. “Αυτό το σωλήνα που ουσιαστικά έκλεινε τα σκυλιά μέσα θα μπορούσε και ο ίδιος ο Στάθης να τον βγάλει και να βγουν τα σκυλιά”, είπε ενώ ανέφερε πολλές φορές πως μόνο η μάνα και το ίδιο το παιδί θα μπορούσε να βγάλει τον σωλήνα αντιστήριξης: “Το θεωρώ πιθανό να το έκανε κατά λάθος η μητέρα, καθώς περνούσε από εκεί για να πάει στην κουζίνα”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο απόστρατος αξιωματικός συνέχισε λέγοντας πως “για ψυχολογικούς λόγους η γυναίκα μου λίγες μέρες μετά το συμβάν πήρε ένα ροτβάιλερ, αλλά δεν ανήκει σε μένα.” και, όπως ανέφερε ο κατηγορούμενος, “ήταν ταγμένο για να το έχει η γυναίκα μου…”, με τον ίδιο να προσθέτει πως “Τα σκυλιά τα εκπαιδεύω μόνος μου, έχω εγχειρίδια που διαβάζω και εφαρμόζω. Δεν τα έδενα τα σκυλιά ποτέ απλά τα έκλεινα όταν ερχόταν κάποιος καλεσμένος”.

Κλείνοντας την απολογία του ανέφερε ότι δέχθηκε ένα “απίστευτο bullying από όλα τα ΜΜΕ, ύβρεις και προπηλακισμούς” και κατηγόρησε τον δικηγόρο της μητέρας διότι τον αποκάλεσε “δολοφόνο”, σε τηλεοπτική εμφάνισή του.

“Η ψυχολογία μου δεν μου επιτρέπει να συνεχίσω, ουδέποτε δεν έδωσα το δικαίωμα να με κατηγορούν… ο κάθε ένας φροντίζει για την υστεροφημία του. Είμαι υποχρεωμένος να υπακούω στους νόμους”, ανέφερε και έκλεισε με τη φράση του Μέανδρου “εν παντί δει καιρώ το δίκαιον επικρατεί”.

Από την πλευρά της η σύζυγός του και συγκατηγορούμενη ανέφερε πως “Το παιδί όταν το πήρα στα χέρια μου είχε ένα πρόσωπο καθαρό, ένα δάγκωμα είχε στο λαιμό και η γνάθος ήταν άθικτη, καθώς και μια γρατζουνιά στο μάτι” και συνέχισε λέγοντας πως λυπάται πολύ που χάθηκε ένα παιδί αθώο, “που δεν είχε μια μάνα σωστή να το φροντίζει”!

Στη συνέχεια ο πρόεδρος είχε έντονο λεκτικό επεισόδιο με την κατηγορούμενη, αλλά και τον συνήγορο υπεράσπισης, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο παρελθόν της μητέρας του άτυχου Στάθη και η δίκη διακόπηκε για δύο λεπτά.

“Αρνούμαι κάθε κατηγορία, ένιωσα μεγάλη τρυφερότητα όσο ζούσε… ένα μικρό παραμελημένο παιδάκι το οποίο κάποια στιγμή με πήρε αγκαλιά και έκλαιγε…” ανέφερε η κατηγορούμενη για το παιδί., λέγοντας στη συνέχεια “Άριστος αξιωματικός ήταν ο σύζυγος μου, που υπηρέτησε με αξιοπρέπεια την πατρίδα του…το σπίτι αυτό ήταν ένας μικρό παράδεισος για μας και τους φίλους μας ,αλλά οι υποτιθέμενοι φίλοι είναι αυτοί που μας έκαναν κακό και μας αποκάλεσαν δολοφόνους”.

Κλείνοντας την απολογία της, τέλος, απευθύνθηκε στην έδρα και ανέφερε πως “κύριε πρόεδρε από την αρχή μας είδατε με κακό μάτι και θα κινηθούμε κι εμείς διαφορετικά”.

“Καταπέλτης” η αγόρευση της εισαγγελέως

Αμέσως μετά τις απολογίες των κατηγορούμενων, στην αγόρευσή της, η εισαγγελέας ανέφερε, μεταξύ άλλων: “Αντίθετα στη λογική και στα δεδομένα ήταν η επιχειρηματολογία των κατηγορουμένων. Δεν ήταν ικανά τα μέτρα ασφαλείας να τα κρατήσουν τα σκυλιά… Έπρεπε τα μέτρα να ήταν αντίστοιχα ενός κυνοκομείου και τα σκυλιά δεν είχαν την κατάλληλη εκπαίδευση. Είναι αυτονόητο ότι ως συνιδιοκτήτες της οικίας αυτόματα είστε συνιδιοκτήτες και των σκυλιών και φέρετε και δύο την ευθύνη. Δεν υπήρχε ιατρικό σφάλμα από την κατάθεση του κυρίου Δουλγεράκη, άρα ο θάνατος του μικρού αυτού παιδιού οφείλεται στα δαγκώματα των σκυλιών της ιδιοκτησίας σας άρα ευθύνεστε εσείς!”

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr