Θεοδωρίδου: Εμβολιαστείτε και για κορονοϊό και για τη γρίπη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεοδωρίδου: Εμβολιαστείτε και για κορονοϊό και για τη γρίπη

Ήταν το μήνυμα που έστειλε κατά τη σημερινή (22/11) ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος εμβολιασμούστην Ελλάδα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου

«Εμβολιαστείτε και για τον κορωνοϊό και για τη γρίπη», ήταν το μήνυμα που έστειλε κατά τη σημερινή (22/11) ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος εμβολιασμούστην Ελλάδα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, αναφέρθηκε στους αριθμούς του εμβολιασμού στην Ελλάδα, μίλησε για το ποιοι δεν χρειάζεται να κάνουν αναμνηστική δόση, ενώ επισήμανε πως αύριο, Τρίτη 23 Νοεμβρίου, θα ανακοινωθούν οι οδηγίες για όσους έχουν νοσήσει.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τον νέο ημερήσιο απολογισμό του κορωνοϊού στην Ελλάδα: 105 νεκροί και 7.287 κρούσματα σε 24 ώρες, ενώ 608 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε αρχικά πως οι χώρες στην Ευρώπη είναι αναμενόμενο να αγωνιούν, τονίζοντας πως ο εμβολιασμός προστατεύει, με τη χορήγηση της 3ης δόσης να έχει αρχίσει στη χώρα μας και αναφέροντας πως ο FDA ενέκρινε την 3η δόση σε ενήλικες. Επίσης, δήλωσε πως από το CDC υπάρχει ισχυρή σύσταση για τους άνω των 50.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα από μελέτη, υπογραμμίζοντας την αποτελεσματικότητα της 3ης δόσης, εξηγώντας πως οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι οι συνήθεις ενώ στόχος των εμβολίων, στις κλινικές μελέτες, είναι η προστασία από σοβαρή νόσηση και θάνατο.

Επίσης, η κ. Θεοδωρίδου επανέλαβε πως και οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον κορωνοϊό αλλά αυτό συμβαίνει λιγότερο συχνά σε σχέση με τους ανεμβολίαστους και για πιο σύντομο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, τόνισε, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, τάχιστα παράγονται τα αντισώματα μετά την 3η δόση, ενώ σημείωσε η υβριδική ανοσία, δηλαδή η νόσος και ο εμβολιασμός, παρέχει την καλύτερη προστασία, καταλήγοντας πως στο εξής: «Εμβολιασμός για τον COVID-19, εμβολιασμός και για τη γρίπη, θα έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα. Είναι διαφορετική η φετινή χρονιά».

Θεμιστοκλέους: Ποιοι δεν χρειάζεται να κάνουν αναμνηστική δόση -Αύριο οι οδηγίες για όσους έχουν νοσήσει

Από την πλευρά του, ο Μάριος Θεμιστοκλέους επισήμανε πως «ξεπεράσαμε τους 13.860.000 εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού. Πάνω από 6.910.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, που αντιστοιχεί με 65,8% του γενικού πληθυσμού και 75,3% του ενήλικου».

«Ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση με άτομα που έχουν λάβει έστω μια δόση του εμβολίου, ανέρχεται σε 70% του γενικού πληθυσμού και 81,3% του ενήλικου», πρόσθεσε.

Ακόμη, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σημείωσε πως «πάνω από 6.550.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί 62,3% επί του γενικού πληθυσμού και 71,8% επί του ενήλικου».

«Οσον αφορά τον μέσο όρο στην ΕΕ, τα ποσοστά για εμβολιασμό με τουλάχιστον μια δόση ανέρχονται σε 66,6% του γενικού και 76,5% του ενήλικου πληθυσμού», συμπλήρωσε.

Ακόμη, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε πως η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση όσον αφορά τον κυλιόμενο μέσο όρο επτά ημερών εμβολιασμών, στη 17η θέση των ολοκληρωμένων εμβολιασμών και στη 18η θέση με μια δόση.

Για την αναμνηστική δόση, σημείωσε πως «τα άτομα που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με εμβόλια mRNA ή AstraZeneca, θα γίνεται έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με μια δόση Pfizer/BioNTech ή μισή Moderna. Η αναμνηστική δόση για όσους έχουν κάνει εμβόλιο Johnson & Johnson , συστήνεται να κάνουν την αναμνηστική δόση δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό τους με μια δόση εμβολίου mRNA (Pfizer/BioNTech), ή μισή της Moderna. Για όσα άτομα έχουν κάνει την πρώτη δόση με εμβόλιο mRNA και τη δεύτερη με Johnson & Johnson, δεν συστήνεται εμβολιασμός. Οσοι έχουν νοσήσει, σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής, θα ανέβουν οδηγίες έως αύριο στις 12 το μεσημέρι στο emvolio.gov.gr».

«Δικαιούχοι είναι 2.827.574 πολίτες, που αντιστοιχεί σε 43,1% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών», είπε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για να συμπληρώσει: «Εχουν γίνει 922.000 εμβολιασμοί με αναμνηστική δόση και περίπου 700.000 έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr