ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Κύκλωμα με «εικονικές» εταιρείες και αχυρανθρώπους – Πάνω από 13,3 εκατ. ευρώ η ζημία

Θεσσαλονίκη: Κύκλωμα με «εικονικές» εταιρείες και αχυρανθρώπους – Πάνω από 13,3 εκατ. ευρώ η ζημία
Μια υπόθεση μεγάλης φορολογικής απάτης στη Θεσσαλονίκη, με τη χρήση εικονικών εταιρειών και προσώπων που εμφανίζονταν ως διαχειριστές, αλλά και με διακίνηση λαθραίων προϊόντων, ερευνούν οι Αρχές.

Η ζημία που φέρεται να προκλήθηκε στο Ελληνικό Δημόσιο υπολογίζεται σε περισσότερα από 13,3 εκατομμύρια ευρώ.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε ύστερα από πολύμηνη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος. Στην αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου συνελήφθησαν πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων δύο που φέρονται να είχαν ηγετικό ρόλο στην οργάνωση.

Στη δικογραφία έχουν συμπεριληφθεί ακόμη 18 άτομα, τα οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, φέρονται να είχαν διαφορετικές θέσεις και αρμοδιότητες στη λειτουργία του κυκλώματος.

Οι εικονικές εταιρείες και ο τρόπος δράσης

Η δράση της οργάνωσης φέρεται να είχε ξεκινήσει τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2022.

Σύμφωνα με την έρευνα, δημιουργούνταν εταιρείες Γενικού Εμπορίου, οι οποίες εμφανίζονταν να ανήκουν ή να διοικούνται από πρόσωπα που λειτουργούσαν ως «αχυράνθρωποι».

Μέσω των συγκεκριμένων προσώπων φέρεται να μεταφέρονταν οι φορολογικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, ενώ τα μέλη της οργάνωσης πραγματοποιούσαν εμπορικές συναλλαγές χρησιμοποιώντας τα αντίστοιχα ΑΦΜ.

Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με την Αστυνομία, οι φορολογικές υποχρεώσεις συγκεντρώνονταν στις συγκεκριμένες εταιρείες και δεν καταβάλλονταν στο Δημόσιο.

Παράλληλα, τα μέλη της οργάνωσης φέρεται να προμηθεύονταν προϊόντα από επιχειρήσεις άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς ΦΠΑ και στη συνέχεια να τα διοχέτευαν στην ελληνική αγορά μέσω των συγκεκριμένων εταιρειών.

Για τις συναλλαγές χρησιμοποιούνταν φορολογικά παραστατικά, εικονικά ή μη. Με αυτόν τον τρόπο, η φορολογική υποχρέωση φέρεται να βάρυνε τα πρόσωπα που εμφανίζονταν ως υπεύθυνοι των επιχειρήσεων.

Όταν οι οφειλές αυξάνονταν, σύμφωνα με την έρευνα, δημιουργούνταν νέες εταιρείες με διαφορετικά ΑΦΜ. Έτσι, η δραστηριότητα μπορούσε να συνεχίζεται χωρίς να συγκεντρώνονται μεγάλα χρέη στην ίδια εταιρική οντότητα.

Αμοιβές έως 1.500 ευρώ στους «αχυρανθρώπους»

Για να εμφανίζονται ως διαχειριστές ή υπεύθυνοι των εταιρειών, αναζητούνταν συγκεκριμένα πρόσωπα.

Όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, ορισμένοι από αυτούς φέρεται να αμείβονταν με ποσά από 500 έως 1.500 ευρώ τον μήνα.

Με αυτό το σύστημα, οι πραγματικοί οργανωτές της δραστηριότητας παρέμεναν στο παρασκήνιο, ενώ οι φορολογικές υποχρεώσεις συνδέονταν με τα στοιχεία των προσώπων που εμφανίζονταν επίσημα ως διαχειριστές.

Πάνω από 13,3 εκατ. ευρώ η συνολική ζημία και οι οφειλές

Τα ποσά που έχουν προκύψει από την έρευνα είναι ιδιαίτερα υψηλά.

Η ζημία του Ελληνικού Δημοσίου από τη μη καταβολή φορολογικών επιβαρύνσεων και ασφαλιστικών εισφορών υπολογίζεται σε 2.354.217,06 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, οι «αχυράνθρωποι» εμφανίζονται να έχουν συνολικές οφειλές ύψους 11.008.934,85 ευρώ, οι οποίες συνδέονται με τη συμμετοχή τους στις επιχειρηματικές οντότητες και με εργοδοτικές εισφορές.

Το συνολικό ύψος των δύο ποσών ξεπερνά τα 13,36 εκατομμύρια ευρώ.

Τα συγκεκριμένα ποσά αφορούν τη ζημία και τις οφειλές που αποδίδονται στη συγκεκριμένη δραστηριότητα και δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι αποτελούν καθαρό κέρδος της εγκληματικής οργάνωσης.

Η διακίνηση λαθραίων προϊόντων

Η έρευνα αφορά και δραστηριότητες πέρα από τη φορολογική απάτη.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ορισμένοι από τους χώρους των εταιρειών χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση και διανομή λαθραίων αλκοολούχων ποτών, καθώς και άλλων προϊόντων, μεταξύ των οποίων καφές και ηλεκτρονικά τσιγάρα, που φέρεται να προέρχονταν από κλοπές.

Τα μέλη της οργάνωσης φέρονται να είχαν διακινήσει τουλάχιστον 572 φιάλες αλκοολούχων ποτών, ενώ οι δασμολογικές επιβαρύνσεις υπολογίζονται σε 6.809,96 ευρώ.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Αστυνομία, φέρονται να είχαν αποδεχθεί προϊόντα εγκλήματος συνολικής αξίας 7.350 ευρώ.

Κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια, εταιρικούς χώρους και οχήματα, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 122 φιάλες λαθραίων αλκοολούχων ποτών, 84 ηλεκτρονικά τσιγάρα, 76 κιλά καφέ και 3.890 κάψουλες καφέ.

Επιπλέον, κατασχέθηκαν 10 κινητά τηλέφωνα, ένα laptop, 8.355 ευρώ σε μετρητά, σφραγίδες εταιρειών, πλήθος εγγράφων και τραπεζικές κάρτες.

Οι ρόλοι των πέντε συλληφθέντων

Δύο άνδρες, ηλικίας 40 και 41 ετών, φέρεται να είχαν διευθυντικό ρόλο στην οργάνωση και να ήταν υπεύθυνοι για τη σύσταση των εταιρειών.

Ένας 52χρονος φέρεται να είχε αναλάβει τον ρόλο του συνδέσμου ανάμεσα στα διευθυντικά μέλη και τους «αχυρανθρώπους», έχοντας την ευθύνη της επικοινωνίας και του συντονισμού.

Οι δύο ακόμη συλληφθέντες, ηλικίας 40 και 56 ετών, εμφανίζονταν ως διαχειριστές των εταιρειών.

Οι Αρχές εξετάζουν πλέον τον ακριβή ρόλο και των υπόλοιπων 18 ατόμων που έχουν ταυτοποιηθεί και περιλαμβάνονται στη δικογραφία.

Οι πέντε συλληφθέντες οδηγούνται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr