To «δαχτυλίδι της φωτιάς»: Εικόνες και βίντεο από την πρώτη ηλιακή έκλειψη του 2021
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

To «δαχτυλίδι της φωτιάς»: Εικόνες και βίντεο από την πρώτη ηλιακή έκλειψη του 2021

Εικόνες και βίντεο από την πρώτη ηλιακή έκλειψη του 2021

Η πρώτη ηλιακή έκλειψη της χρονιάς έλαβε χώρα σήμερα Πέμπτη 10 Ιουνίου, με τη Σελήνη να διέρχεται μπροστά από τον Ήλιο, προκαλώντας την ψευδαίσθηση ενός «δαχτυλιδιού της φωτιάς» στους ουρανούς του Καναδά, της Γροιλανδίας, της Αρκτικής, με άλλες περιοχές του Βορείου Ημισφαιρίου να βλέπουν μια μερική έκλειψη.

Το αποκαλούμενο «path of annularity»- η διαδρομή κατά την οποία η Σελήνη κάθεται εντελώς εντός του ηλιακού δίσκου, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα, αρχίζει από το Οντάριο του Καναδά και διασχίζει τον πλανήτη, περνώντας από τον Βόρειο Πόλο και φτάνοντας στη ρωσική Άπω Ανατολή.

Το σημείο όπου η έκλειψη διαρκεί περισσότερο είναι στη μέση του Στενού Νάρες, που χωρίζει το καναδικό αρχιπέλαγος από τη Γροιλανδία.

Τέτοιου είδους έκλειψη συμβαίνει όταν η Σελήνη είναι πολύ μακριά από τη Γη (κοντά στο απόγειό της) για να καλύψει τελείως τον ηλιακό δίσκο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα «δαχτυλίδι» ηλιακού φωτός γύρω από το σκοτεινό φεγγάρι, ενώ το στέμμα του Ήλιου δεν είναι ορατό στη διάρκεια της έκλειψης.

Η επόμενη δακτυλιοειδής ηλιακή έκλειψη θα λάβει χώρα στις 14 Οκτωβρίου 2023, ενώ στις 8 Απριλίου 2024 θα υπάρξει ολική έκλειψη Ηλίου.

Πηγή: newsbomb.gr

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr