Το Επιμελητήριο Εύβοιας επισκέφτηκε ο βουλευτής Ευβοίας Βαγγέλης Αποστόλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το Επιμελητήριο Εύβοιας επισκέφτηκε ο βουλευτής Ευβοίας Βαγγέλης Αποστόλου

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Εύβοιας είχε ο βουλευτής Ευβοιας του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου

Τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Εύβοιας κ. Γ. Γεροντίτη, τους κ.κ. Γ. Σταθόπουλο, Αντιπρόεδρο, Γ. Μαραγκό, Γενικό Γραμματέα, Σπ. Κουτσαύτη, Οικονομικό Επόπτη καθώς επίσης και τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών – Βιοτεχνών-Εμπόρων Εύβοιας κ. Ηλ. Θαλάσση, επισκέφτηκε στα γραφεία του Φορέα την Τετάρτη 13/7/2022 ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου, βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ & τ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. 

 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έλαβε χώρα ο κ. Αποστόλου, τόνισε ότι παρακολουθεί με ενδιαφέρον τη δραστηριότητα του Επιμελητηρίου, που ιδιαιτέρως το τελευταίο διάστημα έχει πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες, τόσο για την τοπική ανάπτυξη, όσο και για σοβαρά θέματα της οικονομίας και της κοινωνίας στη χώρα. Πρωτοβουλίες που ο ίδιος τις στηρίζει εμπράκτως με την κατάθεση σημαντικών αιτημάτων του Φορέα στο Κοινοβούλιο. 

Ξεχώρισε μεταξύ άλλων τις ενέργειες για την ανακούφιση των πληγέντων κατοίκων και επιχειρηματιών από τις πρόσφατες δασικές πυρκαγιές στη Β. Εύβοια, τις ουσιαστικές και τεκμηριωμένες προτάσεις για την ανοικοδόμηση της, τις συνεχείς δράσεις για την προώθηση της εξωστρέφειας και των εξαγωγών των ευβοϊκών επιχειρήσεων, τη στενή και κυρίως εποικοδομητική συνεργασία με άλλους φορείς καθώς επίσης και την καινοτόμο πρωτοβουλία για την επαναλειτουργία με σύγχρονες προδιαγραφές της τεχνικής σχολής του Δημόκριτου. 

Διαβεβαίωσε δε ότι σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και μελλοντικά προγράμματα θα είναι αρωγός και σύμμαχος για να προχωρήσει επιτέλους η ανασυγκρότηση ολόκληρου του νομού, σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις των καιρών και τις σύγχρονες ανάγκες της οικονομίας. 

Ο βουλευτής Εύβοιας έθεσε προς συζήτηση δύο επείγοντα θέματα. 1. Την απαλλαγή από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και την αύξηση των αποζημιώσεων για τους πληγέντες από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Επισημαίνοντας ότι τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τις αποζημιώσεις είναι μακράν της ισχύουσας πραγματικότητας για την επαρχία της χώρας και φυσικά και για την περιοχή της Β. Εύβοιας.  2. Την οριστική τακτοποίηση των ανεξόφλητων πυρόπληκτων δανείων του 2007.  

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου ενημέρωσε τον βουλευτή Ευβοίας για τις πλέον σημαντικές πρωτοβουλίες του Φορέα που στόχο έχουν τη στήριξη και ακολούθως την ανάπτυξη της ευβοϊκής επιχειρηματικότητας, αναφέροντας ότι ο Φορέας :  

  • – Εδώ και ένα έτος έχει προχωρήσει σε ανοικτή πρόσκληση εγγραφής αγροτών με στόχο τη δημιουργία Αγροτικού τμήματος που θα ενισχύσει τις ενέργειες και προτάσεις του για τον αγροτικό χώρο. Σκοπεύει δε το φθινόπωρο να πάρει πρωτοβουλία ανάπτυξης συνεργειών μεταξύ αγροτικών επιχειρήσεων και αντίστοιχων στο χώρο του τουρισμού και της εστίασης για την προώθηση των τοπικών προϊόντων
  • – Τα τελευταία χρόνια καταβάλει συνεχείς και εστιασμένες πρωτοβουλίες για την οριστική επίλυση του ζητήματος των πυρόπληκτων δανείων του 2007, τα οποία ήταν με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Ωστόσο, ανασταλτικό παράγοντα – παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειές του μέχρι σήμερα – αποτελούν λόγοι που έχουν σχέση με τις συγχωνεύσεις των τραπεζών.  
  • – Από τη πρώτη στιγμή των πυρκαγιών στην Β. Εύβοια κινητοποιήθηκε και υλοποίησε πληθώρα ενεργειών με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων και την επίλυση των πολλαπλών προβλημάτων που δημιουργήθηκαν. Οι ενέργειες ήταν εστιασμένες σε τρία μέρη. Στην άμεση ανακούφιση των πληγέντων κατοίκων και επιχειρήσεων, στην αποκατάσταση των ζημιών και στη θωράκιση της περιοχής από μελλοντικές φυσικές/ανθρωπογενείς καταστροφές καθώς και στο μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό για την αναγέννηση της περιοχής. Όλα αυτά παράλληλα με την ενεργή συμμετοχή στην Επιτροπή Μπένου και με την κατάθεση/προώθηση συγκεκριμένων προτάσεων, για την υλοποίηση μεγάλων έργων που θα αναμορφώσουν στρατηγικά το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον όχι μόνο της Β. Εύβοιας αλλά ολόκληρου του  νησιού.   
  • – Αυτή την περίοδο – μετά από έγκριση που ζήτησε και πήρε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και την έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης – διαθέτει χρήματα από τον δικό του προϋπολογισμό (100.000 ευρώ) για να ολοκληρώσει πρόγραμμα για την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων επιχειρήσεων της περιοχής, (πρόκειται για επιχειρήσεις που έχουν επίσημα χαρακτηριστεί πληγείσες από την Περιφέρεια), κατανέμοντας αυτή την οικονομική ενίσχυση ανά επιχείρηση ανάλογα των ζημιών και του μεγέθους της. 

 

Από τους συμμετέχοντες εκπροσώπους της επιχειρηματικότητας επισημάνθηκαν επίσης και μεταξύ άλλων και τα εξής : 

  • – Για την επιτάχυνση των διαδικασιών αποζημιώσεων από τις καταστροφές και την ουσιαστική ανακούφιση των πληγέντων θα μπορούσε η Πολιτεία να απλοποιήσει την υπάρχουσα διαδικασία τεκμηρίωσης, να εισάγει ειδικό καθεστώς ΦΠΑ για τη περιοχή καθώς και μια μορφή οριζόντιας μη επιστρεπτέας προκαταβολής. 
  • – Υπάρχει καθυστέρηση αποζημιώσεων επίσης και για τις καταστροφές προηγούμενων ετών (πλημμύρες σε Μπούρτζι, Πολιτικά, Ψαχνά). 

Μετά από διαλογική συζήτηση τα μέρη συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους για τις προσπάθειες ευόδωσης άμεσων και ρεαλιστικών λύσεων των παραπάνω προβλημάτων προς όφελος της υγιούς επιχειρηματικότητας και της τοπικής οικονομίας.  

Κατά το κλείσιμο της συνάντησης ο κ. Γ. Γεροντίτης ευχαρίστησε το κ. Β. Αποστόλου για την υποστήριξή και την προώθηση των αιτημάτων του Φορέα στην Βουλή, ενημερώνοντας τον ότι εντός των ημερών θα είναι έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης των απαιτούμενων οικοδομικών εργασιών για τη διαμόρφωση του κτηρίου του «Δημόκριτου» σύμφωνα με την υπάρχουσα μελέτη τα οποία θα παραδοθούν στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. 

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr