Το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις των πληγέντων της Εύβοιας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις των πληγέντων της Εύβοιας

Το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις των πληγέντων από τις πλημμύρες που χτύπησαν την Εύβοια τον Αύγουστο καιστοίχισαν τη ζωή σε 8 συνανθρώπους μας και έγιναν μεγάλες υλικές καταστροφές. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, των λαϊκών οικογενειών της περιοχής.

Προφανώς και οι τραγικές καταστροφές από τις πλημμύρες δεν εναποτίθενται στα ακραία φαινόμενα όπως σε όλους τους τόνους προσπάθησαν να τα φορτώσουν όλοι οι υπουργοί της Κυβέρνησης που πέρασαν από την Χαλκίδα το τελευταίο διάστημα αλλά και τα στελέχη της Περιφέρειας και του Δήμου. Το «μεγάλο ύψος της βροχής» δεν μπορεί να κρύψει τις διαχρονικές ελλείψεις σε έργα υποδομής, αντιπλημμυρικά, στην απουσία σχεδίου δράσης σε έκτακτη κατάσταση και σχεδίου αποκατάστασης των πληγέντων και των ζημιών.

Σχεδόν δυο μήνες μετά τις πλημμύρες και ο κάθε ένας παλεύει μόνος του να στήσει πάλι το νοικοκυριό, το μαγαζί, το χωράφι. Φυσικά, το κόστος αυτό είναι πολύ μεγάλο και δεν καλύπτεται από την αποζημίωση των 5.000 ευρώ ή τα 600 ευρώ του επιδόματος, που η συντριπτική πλειοψηφία των πληγέντων δεν τα έχει πάρει ακόμη.

Το εργατικό κέντρο Εύβοιας στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής και στο πλάι τους απαιτεί εδώ και τώρα:

Να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές (κατεστραμμένων κατοικιών, οικοσκευής και εξοπλισμού, αυτοκινήτων, καταστημάτων, καλλιεργειών, φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, μηχανολογικού εξοπλισμού) στο 100% χωρίς όρους, προϋποθέσεις και δάνεια.
Να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα για να προστατευτεί η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας, που πρέπει να εκπονηθεί με ευθύνη του κράτους, με γενναία χρηματοδότηση.
Να γίνουν ΤΩΡΑ οι απαραίτητες προσλήψεις στις έτσι κι αλλιώς υποστελεχωμένες υπηρεσίες για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες αποκατάστασης, απολύμανσης κλπ.
Να ολοκληρωθούν άμεσα όλα τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και το οδικό δίκτυο, όχι με προσωρινά μπαλώματα.
Να δοθεί μηνιαίο επίδομα στο ύψος του χαμένου εισοδήματος μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες που έχουν τέτοιες απώλειες. Τέτοιοι είναι οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που δεν λειτουργούν, οι αγρότες με χωράφια που έχουν υποστεί ζημιές, οι κτηνοτρόφοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο, οι καταστηματάρχες με ζημιές στα μαγαζιά τους.
Να δοθεί επίδομα στους άνεργους, που χωρίς να έχουν εισόδημα προσπαθούν να καθαρίσουν μόνοι τους και δεν μπορούν να επιδιορθώσουν καμία ζημιά.
Πάγωμα των χρεών των μικροεπιχειρήσεων και των πληγέντων της περιοχής σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, δήμο χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, αλληλεγγύης και δημοτικά τέλη για τις μικροεπιχειρήσεις της περιοχής.
Αποζημίωση όλων των μικρών αγροτών και ελαφρύνσεις φορολογικές και ασφαλιστικές για όσο διάστημα χρειαστεί για να ξεκινήσουν πάλι τις καλλιέργειές τους.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr