Το καλοκαίρι της θλίψης στην Εύβοια: Οι μεγάλες πυρκαγιές που «έσβησαν» εκτάσεις από τον χάρτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το καλοκαίρι της θλίψης στην Εύβοια: Οι μεγάλες πυρκαγιές που «έσβησαν» εκτάσεις από τον χάρτη

Για εβδομάδες η Εύβοια δοκιμαζόταν από την πύρινη λαίλαπα που έμοιαζε να μην έχει τέλος

Τι δεν έγινε σωστά στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών με αποτέλεσμα σπίτια, επιχειρήσεις και εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργειών να γίνουν στάχτη; Άργησαν ή όχι τα εναέρια μέσα να επιχειρήσουν στη φωτιά της Βαρυμπόμπης; Αφέθηκε ή όχι στην τύχη της η Εύβοια για να σωθούν η Αττική και η Αρχαία Ολυμπία; Υπήρξε ή όχι σωστός συντονισμός της Πυροσβεστικής με την αυτοδιοίκηση και τα δασαρχεία;

Μπορεί να έχουν περάσει μήνες από το «καλοκαίρι της θλίψης» που οι μεγάλες πυρκαγιές «έσβησαν» χιλιάδες εκτάσεις δάσους από τον χάρτη της χώρας όμως τα παραπάνω ερωτήματα συνεχίζουν να πλανώνται στα μυαλά όλων και ακόμα περισσότερο στων ανθρώπων που έπεσαν θύματα αυτών των καταστροφικών πυρκαγιών.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της πολιτείας, το 2021 σε όλη τη χώρα εκδηλώθηκαν 8.728 πυρκαγιές. Επίσης τα στοιχεία αναφέρουν ότι εκδηλώθηκαν 13 ακραίες δασικές πυρκαγιές (mega fires), οι οποίες έκαψαν περίπου 1.148.000 στρέμματα, το 88% της συνολικά καμένης έκτασης. Η μεγαλύτερη πυρκαγιά της φετινής αντιπυρικής περιόδου ήταν εκείνη της Εύβοιας, όπου κάηκαν 511.854 στρέμματα.

Πυρκαγιές στην Εύβοια και τη Στερεά Ελλάδα

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας, καταστροφικές πυρκαγιές σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές, στα βόρεια του νησιού, στους Δήμους Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού, και συγκεκριμένα στους οικισμούς Αγία Άννα, Βασιλικά, Μαντούδι, Λίμνη, την Μονή του Οσίου Δαβίδ, Ροβιές, Βουτάς, Ελληνικά, Αγριοβότανο και Αιδηψός ενώ υπήρχαν συνεχείς αναζωπυρώσεις και σε άλλες περιοχές, στα όρια των δύο Δήμων. Η φωτιά απείλησε να φτάσει μέχρι την Ιστιαία, αλλά και τη Χαλκίδα.

Το μέτωπο της Εύβοιας ήταν το δυσκολότερο για κατάσβεση από όλα τα υπόλοιπα, διότι οι πυρκαγιές είχαν φτάσει μέχρι τη θάλασσα μεταξύ Ευβοϊκού και Αιγαίου, και οι περισσότεροι κάτοικοι είχαν εκκενώσει τα σπίτια τους, τα οποία είχαν υποστεί σοβαρές και εκτεταμένες ζημιές, με τα περισσότερα, να έχουν καταστραφεί από τις φλόγες.

Για δεύτερη φορά στην Εύβοια, πυρκαγιά σημειώθηκε σε περιοχή του Δήμου Καρύστου, στα Νότια του νησιού όπως ανακοίνωσε το Πυροσβεστικό Σώμα τα ξημερώματα της 23ης Αυγούστου, σε δασική έκταση στον Φηγιά Καρύστου Ευβοίας, δόθηκε εντολή για προληπτική εκκένωση των οικισμών Κοκκίνη, Οικοδομικού Συνεταιρισμού Ιατρών και το Μαρμάρι.

Καταστροφικές πυρκαγιές σημειώθηκαν, επίσης και στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας (στις περιοχές του Αγρινίου και σε ορισμένες της Ναυπακτίας), Φθιώτιδας (στην περιοχή του Δήμου Λοκρών, στους οικισμούς Μαρτίνο και Θεολόγος, αλλά και το Παλαιοχώρι, του Δήμου Μακρακώμης) και Φωκίδας (στην περιοχή του Δήμου Δωρίδος, στην Δημοτική Ενότητα Τολοφώνος).

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr