Το «τρελό μέλι» που έκανε έναν ολόκληρο στρατό να… χάσει τα λογικά του- Τι είναι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το «τρελό μέλι» που έκανε έναν ολόκληρο στρατό να… χάσει τα λογικά του- Τι είναι

Όταν το μέλι «νίκησε» τους Μύριους του Ξενοφώντα

Θα τολμούσατε ποτέ να δοκιμάσετε το «τρελό μέλι» — το σπάνιο αυτό φυσικό προϊόν που παράγεται σε μόλις δύο σημεία του πλανήτη και που, σύμφωνα με την ιστορία, κατάφερε να λυγίσει ακόμη και τον στρατό του Ξενοφώντα;

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ισχυρό νέκταρ που προέρχεται από ροδόδενδρα και περιέχει γρεανοτοξίνες (grayanotoxins) — ουσίες ικανές, σε μικρές ποσότητες, να προκαλέσουν υπνηλία ή ζάλη, ενώ σε μεγαλύτερες δόσεις μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε παράλυση ή θάνατο.

Η παραγωγή του περιορίζεται σε δύο περιοχές του κόσμου: στον Εύξεινο Πόντο της Τουρκίας και στα Ιμαλάια του Νεπάλ, στην οροσειρά Hindu Kush. Οι Τούρκοι το αποκαλούν deli bal — από το «deli» (τρελό) και το «bal» (μέλι) — ένα όνομα που αποδίδει πλήρως τη φήμη του.

Όταν το μέλι «νίκησε» τους Μύριους του Ξενοφώντα

Η πρώτη και πιο γνωστή αναφορά στο «τρελό μέλι» προέρχεται από τον ίδιο τον Ξενοφώντα, ο οποίος συμμετείχε στην εκστρατεία των Μυρίων το 401 π.Χ. Μετά την ήττα του Κύρου στη μάχη των Κούναξα, οι δέκα χιλιάδες Έλληνες μισθοφόροι βρέθηκαν να υποχωρούν μέσα από άγνωστα και εχθρικά εδάφη, προσπαθώντας να επιστρέψουν στην πατρίδα.

Όπως αφηγείται ο ιστορικός στο τέταρτο βιβλίο της Κύρου Ανάβασης, όταν ο στρατός βρισκόταν κοντά στην Τραπεζούντα, οι στρατιώτες βρήκαν κυψέλες και άρχισαν να τρώνε το μέλι τους. Λίγο αργότερα, σχεδόν όλοι παρουσίασαν έντονη σύγχυση, εμετούς και αδυναμία να σταθούν όρθιοι. Όσοι έφαγαν λίγο έμοιαζαν μεθυσμένοι, ενώ όσοι κατανάλωσαν περισσότερο παραληρούσαν ή λιποθυμούσαν.

Η δηλητηρίαση παρέλυσε προσωρινά ολόκληρο το στράτευμα — ευτυχώς, όμως, μέσα σε τρεις ημέρες όλοι ανάρρωσαν.

Το μέλι ως όπλο πολέμου

Τρεις αιώνες αργότερα, ο βασιλιάς Μιθριδάτης ΣΤ΄ του Πόντου εκμεταλλεύτηκε τη γνώση αυτή με στρατηγική ευφυΐα. Όπως αναφέρει ο γεωγράφος Στράβων, το 67 π.Χ. οι Πόντιοι άφησαν δοχεία με «τρελό μέλι» στο πέρασμα του ρωμαϊκού στρατού του Πομπηίου. Οι Ρωμαίοι, νομίζοντας πως βρήκαν τροφή, το κατανάλωσαν — και λίγο μετά έχασαν τις αισθήσεις τους, καθιστώντας τον εαυτό τους εύκολη λεία. Έτσι, το μέλι έγινε για λίγο… όπλο πολέμου.

Η επιστήμη πίσω από το φαινόμενο

Το «τρελό μέλι» παράγεται από μέλισσες που συλλέγουν νέκταρ από είδη ροδοδένδρων (Rhododendron), τα οποία περιέχουν γρεανοτοξίνες — ουσίες που διαταράσσουν τα κανάλια νατρίου των κυττάρων και επηρεάζουν το νευρικό σύστημα.

Τα συμπτώματα δηλητηρίασης περιλαμβάνουν ζάλη, βραδυκαρδία, υπόταση και ναυτία. Το μέλι έχει σκούρο, κεχριμπαρένιο-κόκκινο χρώμα, έντονο άρωμα και μια χαρακτηριστική πικρή, ελαφρώς καυτερή επίγευση.

Αρκεί ένα κουταλάκι του γλυκού για να νιώσει κανείς ζάλη — ενώ ένα ολόκληρο βάζο μπορεί να οδηγήσει στο νοσοκομείο.

Έρευνες που έχουν δημοσιευθεί στη National Library of Medicine και στο Balkan Medical Journal επιβεβαιώνουν ότι οι περισσότερες περιπτώσεις δηλητηρίασης καταγράφονται στην Τουρκία και πως η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα.

Θα τολμούσατε ποτέ να δοκιμάσετε το «τρελό μέλι» — το σπάνιο αυτό φυσικό προϊόν που παράγεται σε μόλις δύο σημεία του πλανήτη και που, σύμφωνα με την ιστορία, κατάφερε να λυγίσει ακόμη και τον στρατό του Ξενοφώντα;

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ισχυρό νέκταρ που προέρχεται από ροδόδενδρα και περιέχει γρεανοτοξίνες (grayanotoxins) — ουσίες ικανές, σε μικρές ποσότητες, να προκαλέσουν υπνηλία ή ζάλη, ενώ σε μεγαλύτερες δόσεις μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε παράλυση ή θάνατο.

Η παραγωγή του περιορίζεται σε δύο περιοχές του κόσμου: στον Εύξεινο Πόντο της Τουρκίας και στα Ιμαλάια του Νεπάλ, στην οροσειρά Hindu Kush. Οι Τούρκοι το αποκαλούν deli bal — από το «deli» (τρελό) και το «bal» (μέλι) — ένα όνομα που αποδίδει πλήρως τη φήμη του.

Όταν το μέλι «νίκησε» τους Μύριους του Ξενοφώντα

Η πρώτη και πιο γνωστή αναφορά στο «τρελό μέλι» προέρχεται από τον ίδιο τον Ξενοφώντα, ο οποίος συμμετείχε στην εκστρατεία των Μυρίων το 401 π.Χ. Μετά την ήττα του Κύρου στη μάχη των Κούναξα, οι δέκα χιλιάδες Έλληνες μισθοφόροι βρέθηκαν να υποχωρούν μέσα από άγνωστα και εχθρικά εδάφη, προσπαθώντας να επιστρέψουν στην πατρίδα.

Όπως αφηγείται ο ιστορικός στο τέταρτο βιβλίο της Κύρου Ανάβασης, όταν ο στρατός βρισκόταν κοντά στην Τραπεζούντα, οι στρατιώτες βρήκαν κυψέλες και άρχισαν να τρώνε το μέλι τους. Λίγο αργότερα, σχεδόν όλοι παρουσίασαν έντονη σύγχυση, εμετούς και αδυναμία να σταθούν όρθιοι. Όσοι έφαγαν λίγο έμοιαζαν μεθυσμένοι, ενώ όσοι κατανάλωσαν περισσότερο παραληρούσαν ή λιποθυμούσαν.

Η δηλητηρίαση παρέλυσε προσωρινά ολόκληρο το στράτευμα — ευτυχώς, όμως, μέσα σε τρεις ημέρες όλοι ανάρρωσαν.

Το μέλι ως όπλο πολέμου

Τρεις αιώνες αργότερα, ο βασιλιάς Μιθριδάτης ΣΤ΄ του Πόντου εκμεταλλεύτηκε τη γνώση αυτή με στρατηγική ευφυΐα. Όπως αναφέρει ο γεωγράφος Στράβων, το 67 π.Χ. οι Πόντιοι άφησαν δοχεία με «τρελό μέλι» στο πέρασμα του ρωμαϊκού στρατού του Πομπηίου. Οι Ρωμαίοι, νομίζοντας πως βρήκαν τροφή, το κατανάλωσαν — και λίγο μετά έχασαν τις αισθήσεις τους, καθιστώντας τον εαυτό τους εύκολη λεία. Έτσι, το μέλι έγινε για λίγο… όπλο πολέμου.

Η επιστήμη πίσω από το φαινόμενο

Το «τρελό μέλι» παράγεται από μέλισσες που συλλέγουν νέκταρ από είδη ροδοδένδρων (Rhododendron), τα οποία περιέχουν γρεανοτοξίνες — ουσίες που διαταράσσουν τα κανάλια νατρίου των κυττάρων και επηρεάζουν το νευρικό σύστημα.

Τα συμπτώματα δηλητηρίασης περιλαμβάνουν ζάλη, βραδυκαρδία, υπόταση και ναυτία. Το μέλι έχει σκούρο, κεχριμπαρένιο-κόκκινο χρώμα, έντονο άρωμα και μια χαρακτηριστική πικρή, ελαφρώς καυτερή επίγευση.

Αρκεί ένα κουταλάκι του γλυκού για να νιώσει κανείς ζάλη — ενώ ένα ολόκληρο βάζο μπορεί να οδηγήσει στο νοσοκομείο.

Έρευνες που έχουν δημοσιευθεί στη National Library of Medicine και στο Balkan Medical Journal επιβεβαιώνουν ότι οι περισσότερες περιπτώσεις δηλητηρίασης καταγράφονται στην Τουρκία και πως η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα.

Από «φάρμακο» σε απαγορευμένο έδεσμα

Παρά τους κινδύνους του, το «τρελό μέλι» εξακολουθεί να συλλέγεται στα βουνά του Πόντου και του Νεπάλ. Σε πολύ μικρές ποσότητες χρησιμοποιείται στη λαϊκή ιατρική ως φυσικό διεγερτικό, αντιυπερτασικό και τονωτικό του κυκλοφορικού.

Σήμερα, πωλείται σε υψηλές τιμές στην Τουρκία, αν και η λεπτή γραμμή μεταξύ θεραπευτικής και τοξικής δόσης έχει οδηγήσει πολλές χώρες να περιορίσουν ή να απαγορεύσουν την εμπορία του.

Από τις σελίδες της Ανάβασης του Ξενοφώντα μέχρι τα σύγχρονα ιατρικά περιοδικά, το «τρελό μέλι» παραμένει ένα μοναδικό παράδειγμα της δύναμης — και του κινδύνου — της φύσης: ένα γλυκό αλλά δηλητηριώδες απομεινάρι της ιστορίας, που κάποτε έκανε έναν ολόκληρο στρατό να σωριαστεί.

Παρά τους κινδύνους του, το «τρελό μέλι» εξακολουθεί να συλλέγεται στα βουνά του Πόντου και του Νεπάλ. Σε πολύ μικρές ποσότητες χρησιμοποιείται στη λαϊκή ιατρική ως φυσικό διεγερτικό, αντιυπερτασικό και τονωτικό του κυκλοφορικού.

Σήμερα, πωλείται σε υψηλές τιμές στην Τουρκία, αν και η λεπτή γραμμή μεταξύ θεραπευτικής και τοξικής δόσης έχει οδηγήσει πολλές χώρες να περιορίσουν ή να απαγορεύσουν την εμπορία του.

Από τις σελίδες της Ανάβασης του Ξενοφώντα μέχρι τα σύγχρονα ιατρικά περιοδικά, το «τρελό μέλι» παραμένει ένα μοναδικό παράδειγμα της δύναμης — και του κινδύνου — της φύσης: ένα γλυκό αλλά δηλητηριώδες απομεινάρι της ιστορίας, που κάποτε έκανε έναν ολόκληρο στρατό να σωριαστεί.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr