Τρίτη δόση εμβολίου: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για ανοσοκατεσταλμένους – Ποιοι ακολουθούν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τρίτη δόση εμβολίου: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για ανοσοκατεσταλμένους – Ποιοι ακολουθούν

Η τρίτη δόση κάνει «πρεμιέρα» σήμερα με το άνοιγμα της πλατφόρμας για 285.000 ανοσοκατεσταλμένους

Μείωση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και της κυτταρικής ανοσίας σε υγειονομικούς λόγω της μετάλλαξης Δέλτα φέρνουν πιο κοντά την αναμνηστική δόση του εμβολίου.

Η τρίτη δόση κάνει «πρεμιέρα» σήμερα με το άνοιγμα της πλατφόρμας για 285.000 ανοσοκατεσταλμένους και αναμένεται να ακολουθήσουν πολίτες άνω των 60 ετών, ηλικιωμένοι σε γηροκομεία, αλλά και οι υγειονομικοί.

Το τέταρτο επιδημικό κύμα μπορεί να παρουσιάζει σαφή πτωτική τάση, ωστόσο οι «σκληροί» δείκτες συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία -51 θάνατοι χθες- και μπροστά είναι ένας χειμώνας δύσκολος.

Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται η οχύρωση της χώρας με αναμνηστικές δόσεις, παράλληλους εμβολιασμούς κορονοϊού – γρίπης, αλλά και επέκταση του εμβολιασμού κατά της Covid-19 σε παιδιά κάτω των 12 ετών.

Μηνύματα

Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό τρίτης δόσης 285.000 ανοσοκατεσταλμένων, όπως είναι οι μεταμοσχευμένοι, οι νεφροπαθείς, οι ογκολογικοί ασθενείς υπό θεραπεία κ.ά. Από χθες λαμβάνουν υπενθυμιστικό μήνυμα στο κινητό τους, ο εμβολιασμός γίνεται με mRNA εμβόλιο και συστήνεται τέσσερις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, υπενθύμισε ότι η Επιτροπή έχει γνωμοδοτήσει θετικά για χορήγηση αναμνηστικής δόσης σε διαμένοντες σε μονάδες ηλικιωμένων και σε άτομα άνω των 60 ετών. «Μπορεί να χορηγηθεί 6-8 μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Σχετικά με την ανοσοαπόκριση, τα δεδομένα δείχνουν πως κι άλλες ηλικιακές ομάδες μπορούν να προτεραιοποιηθούν, όπως οι υγειονομικοί», σημείωσε, παρουσιάζοντας πρόσφατα, ανησυχητικά δεδομένα.

Πιο αναλυτικά, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «New England Journal of Medicine» και αφορούσε σε 227 υγειονομικούς στο Σαν Ντιέγκο, δείχνει ότι οι λοιμώξεις αυξήθηκαν κατακόρυφα τον Ιούλιο, όταν και άρχισε να επικρατεί η μετάλλαξη Δέλτα. Οι 130 (57,3%) βρέθηκαν θετικοί με μοριακό τεστ. Υπολογίστηκε, έτσι, ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώθηκε από 90% στο 65% ως προς τη μόλυνση των ατόμων και την ολιγοσυμπτωματική νόσο.

Τα σχολεία

Από τις μεγάλες προκλήσεις του φθινοπώρου είναι τα ανοιχτά σχολεία. Η κ. Θεοδωρίδου στάθηκε ιδιαίτερα στον εμβολιασμό των εφήβων, ξεκινώντας τη χθεσινή ενημέρωση με την ευχή για «συνεχή διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία των σχολείων». Οπως είπε, οι ιδιώτες παιδίατροι θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην πειθώ γονέων και παιδιών, απαντώντας σε ερωτήματα αλλά και λανθασμένες αντιλήψεις, όπως είναι εάν θα σταματήσει η ανάπτυξη των παιδιών με το εμβόλιο ή θα… αλλάξει το DNA τους.

Στα εμβολιαστικά κέντρα, πάντως, παρατηρείται… κινητικότητα τις τελευταίες ημέρες από εφήβους 15-17 ετών, αφού σε διάστημα μιας εβδομάδας εμβολιάστηκαν 16.000 μαθητές Λυκείου. Στο σύνολο έχουν εμβολιαστεί 140.000 έφηβοι από 12 έως 17 ετών, αντιπροσωπεύοντας λίγο λιγότερο από το 25% του πληθυσμού αυτού.

Οι παιδίατροι

Οι ιδιώτες παιδίατροι θα ενταχθούν στην επιχείρηση «Ελευθερία» στα τέλη Σεπτεμβρίου, το αργότερο αρχές Οκτωβρίου, κατά το πρότυπο των ιδιωτών γιατρών λοιπών ειδικοτήτων.

Σύμφωνα με όσα είπε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, περίπου 1.000 ιδιώτες γιατροί έχουν πραγματοποιήσει 1.110 εμβολιασμούς: 250 στα ιατρεία τους και 860 κατ’ οίκον. Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία προμήθειας των εμβολίων λαμβάνουν οι ιδιώτες γιατροί μέσω της ιστοσελίδας emvolio.gov.gr.

Οι ιδιώτες γιατροί αμείβονται με 20 ευρώ για κάθε εμβολιασμό στο ιατρείο τους και 50 ευρώ για κάθε κατ’ οίκον εμβολιασμό. Επιπλέον, από τον Αύγουστο εφαρμόζεται αμοιβή 10 ευρώ για κάθε ραντεβού πολίτη που κλείνουν γιατροί και φαρμακοποιοί.

Εως χθες είχαν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 11.710.000 εμβολιασμοί, οι 6.265.000 αφορούν σε τουλάχιστον μία δόση και οι 5.850.000 είναι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί. Σε ποσοστά, 60% του γενικού πληθυσμού είναι εμβολιασμένο τουλάχιστον με μία δόση και 56% πλήρως εμβολιασμένο, ενώ στον ενήλικο πληθυσμό τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 68,6% (μία δόση) και 65% (πλήρως εμβολιασμένοι).

Τις τελευταίες επτά ημέρες έχουν προγραμματίσει νέα ραντεβού πρώτης δόσης 102.000 πολίτες, με τους περισσότερους να είναι νέοι, κάτω των 35 ετών. Ο εμβολιαστικός ρυθμός, όμως, παραμένει στους περίπου 30.000 εμβολιασμούς/ημέρα, κάτι που δείχνει ότι το πρόγραμμα «Ελευθερία» χρειάζεται μια… τονωτική ένεση.

Οι κλινικές μελέτες προχωρούν και για μικρότερα από 12 ετών παιδιά και, όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου, οι ρυθμιστικές αρχές θα προχωρήσουν σε έγκριση με τη μορφή της επείγουσας. Επιπλέον, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σημείωσε ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι απαραίτητος και ότι ενδέχεται να γίνονται παράλληλα εμβολιασμοί γρίπης και κορονοϊού.

Τα νέα μέτρα

Σε εφαρμογή είναι το νέο πλαίσιο μέτρων από χθες, με τους ανεμβολίαστους να πληρώνουν για να πάνε στην εργασία τους, ενώ ταυτόχρονα έχουν «μπλόκο» σε κλειστούς χώρους.

Ειδικότερα, οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι υποβάλλονται σε ένα εργαστηριακό τεστ την εβδομάδα, το οποίο θα πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζομένου (10 ευρώ). Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα πρέπει να κάνουν δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα. Το ίδιο ισχύει και για ανεμβολίαστους φοιτητές.

Αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών ή rapid τεστ 48 ωρών θα επιδεικνύουν και όσοι δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης (τελευταίων έξι μηνών) και είναι πάνω από 12 ετών, για επιβίβαση σε αεροπλάνα, τρένα και ΚΤΕΛ. Οι ανήλικοι 4-11 ετών δύνανται να μετακινούνται και με διενέργεια self test.

Παράλληλα, στους κλειστούς χώρους καταστημάτων εστίασης και κέντρων διασκέδασης θα εισέρχονται μόνον όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης τελευταίων έξι μηνών. Οσον αφορά στους ανήλικους 12-17 ετών, για τους οποίους το ΦΕΚ με τα μέτρα προβλέπει, επίσης, μόνο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, θα μπορούν να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους εστίασης και με αρνητικό rapid test 48 ωρών, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Στα θέατρα, στους κινηματογράφους και στα μουσεία, οι μη εμβολιασμένοι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρευρεθούν με rapid test 48 ωρών.

Χθες ανακοινώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων που έχει να καταγραφεί από τον Μάιο (51 θάνατοι), δείχνοντας ότι η πανδημία είναι εδώ. Οι διασωληνωμένοι έως χθες ανέρχονταν σε 379, με το 90,24% να είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι. Τα ημερήσια κρούσματα, πάντως, παρουσιάζουν αισθητή μείωση. Χθες τα νέα περιστατικά ανήλθαν σε 1.608 και η θετικότητα διαμορφώθηκε σε αρκετά χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα (2,05%).

Πηγή: eleftherostypos.gr

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr