Βάσεις 2022: Αυτή είναι η σχολή που δεν πέρασε κανείς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βάσεις 2022: Αυτή είναι η σχολή που δεν πέρασε κανείς

Τέλος στην αγωνία των υποψηφίων των Πανελληνίων, και μάλιστα ένα μήνα νωρίτερα.

Ανακοινώθηκαν οι βάσεις των σχολών για τις φετινές Πανελλήνιες 2022, δίνοντας τέλος στην αγωνία των υποψηφίων.

O συνολικός αριθμός των υποψηφίων για επιλογή ανήλθε σε 73.405, εκ των οποίων 61.143 υποψήφιοι με τις διαδικασίες των ΓΕΛ και 12.262 υποψήφιοι με τις διαδικασίες των ΕΠΑΛ.

Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στην ΑΣΤΕ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος 61.682 υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.Ε

Επίσης, στη διαδικασία εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, έλαβαν μέρος 1.637 συνολικά υποψήφιοι με σοβαρές παθήσεις, από τους οποίους εισήχθησαν οι 1.524.

Ο κ. Στρατηγάκης μίλησε στην ΕΡΤ για εκπλήξεις, αλλά και για τις σχολές που παραδοσιακά συγκέντρωσαν τα περισσότερα μόρια.

Επιγραμματικά είπε, πως οι ιατρικές σχολές «κρατήθηκαν στο ύψος τους», μεγάλη απόκλιση γώρισαν οι σχολές του ΕΜΠ και των αντίστοιχων σχολών της Θεσσαλονίκης, ενώ πτώση των βάσεων σημειώθηκε στη σχολή της Νομικής Θεσσαλονίκης και Κομοτηνής και γενικά του 1ου επιστημονικού πεδίου λόγω μικρότερου αριθμού υποψηφίων.

Ποια σχολή δεν έχει ούτε έναν εισακτέο

Σύμφωνα με τον κ. Στρατηγάκη όσον αφορά στις κενές θέσεις, υπογράμμισε πως «για πρώτη φορά στα κεντρικά πανεπιστήμια έχουμε σημαντικό αριθμό κενών θέσεων». Όπως εξήγησε “αυτό συνέβη γιατί τα κεντρικά πανεπιστήμια επέλεξαν τον υψηλότερο δυνατό συντελεστή για την ελάχιστη βάση εισαγωγής, προσπαθώντας να μειώσουν τον αριθμό φοιτητών που δέχονται».

Επιπλέον ανέφερε πως «υπάρχει και ένα τμήμα που δεν πέτυχε κανένας φοιτητής. Πρόκειται για τη νοσηλευτική στο Διδυμότειχο, που ανέβασε την ελάχιστη βάση εισαγωγής με αποτέλεσμα να μην πετύχει κανείς, όπως είχε γίνει αντίστοιχα πέρυσι με την Αρχιτεκτονική Ξάνθης».

Στις εκπλήξεις των φετινών βάσεων περιλαμβάνονται και οι ιατρικές σχολές «που κρατήθηκαν στο ύψος τους και δεν έπεσαν κάτω από τα 18.000 μόρια», τους μηχανολόγους-μηχανικούς στο ΕΜΠ που «είχαν μείωση της βάσης τους κατά 71 μόρια, ενώ η ίδια σχολή στη Θεσσαλονίκη κατά 575» επισημαίνοντας πως η διαφορά είναι πολύ μεγάλη.

Το αντίστοιχο επισήμανε και με τους πολιτικούς μηχανικούς «στο ΕΜΠ είχαμε αύξηση κατά 8 μόρια ενώ στη Θεσσαλονίκη είχαμε μείωση κατά 379 μόρια».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr