«Βόμβα» Σαρηγιάννη: Παράταση του lockdown μέχρι τις 20 Ιανουαρίου – Κλειστά και τα σχολεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Βόμβα» Σαρηγιάννη: Παράταση του lockdown μέχρι τις 20 Ιανουαρίου – Κλειστά και τα σχολεία

Την ανάγκη να παραταθεί το lockdown μέχρι τις 20 Ιανουαρίου εξέφρασε ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημειώνοντας ότι αν ανοίξουμε νωρίτερα θα υπάρξει αναζωπύρωση του ιού.

Μάλιστα, επισήμανε ότι και τα σχολεία θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά μέχρι τότε και να μην ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου, όπως έχει ανακοινωθεί.

Στο ίδιο πλαίσιο, εξήγησε ότι για να φτάσουμε στο στόχο των 500 κρουσμάτων θα πρέπει το «απαγορευτικό» να παραταθεί, τονίζοντας ωστόσο ότι βρισκόμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης.

Δεν αποκλείονται νέα τοπικά lockdown

Mπορεί η βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών τις τελευταίες ημέρες να έχει δημιουργήσει συγκρατημένη αισιοδοξία, ωστόσο κυβέρνηση και ειδικοί βρίσκονται σε αυξημένη εγρήγορση για τις ημέρες των εορτών.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως είναι επιτακτική ανάγκη να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας και να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Παράλληλα διάχυτη είναι η ανησυχία μήπως οι πολίτες χαλαρώσουν και τα ρεβεγιόν και τα εορταστικά τραπέζια γίνουν εστίες υπερμετάδοσης του ιού.

Σημειώνεται ότι επιτρέπεται η συνάθροιση μέχρι 9 άτομα από 2 οικογένειες σε σπίτια.

Αναφορικά με τις μετακινήσεις, για τις ημέρες 24, 25, 31 Δεκεμβρίου 2020 και 1 Ιανουαρίου 2021 επιτρέπεται η μετακίνηση των πολιτών για συμμετοχή σε συναθροίσεις, ενώ για τις 25 Δεκεμβρίου 2020 και τις 6 Ιανουαρίου 2021 επιτρέπεται η μετακίνηση των πολιτών για να συμμετάσχουν στις λειτουργίες στους Ιερούς Ναούς.

Για να μεταβούμε προς και από το σπίτι για το ρεβεγιόν θα πρέπει να στείλουμε μήνυμα με το νούμερο 6 στο 13033. Πρόκειται, δηλαδή, να στέλνουμε τον κωδικό που μέχρι σήμερα στέλναμε για σωματική άσκηση, βόλτα ή κατοικίδιο. Στην απαγόρευση κυκλοφορίας δεν αλλάζει κάτι και παραμένει από τις 22:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί, η οποία θα ισχύσει καθ’ όλη την διάρκεια των εορτών.

Την ίδια στιγμή στην κυβέρνηση παρακολουθούν στενά πως εξελίσσεται η κατάσταση μετά το άνοιγμα κομμωτηρίων και βιβλιοπωλείων και την εφαρμογή του click away στο λιανεμπόριο.

Μέχρι στιγμής αποδεικνύεται πως τηρούνται τα μέτρα από τα καταστήματα αλλά και από τους πολίτες.

Εν τω μεταξύ στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκονται οι περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι καμία περιοχή δεν είναι ασφαλής από τον κορονοιό, ωστόσο υπάρχουν κάποιες περιοχές που προκαλούν πιο έντονη ανησυχία, καθώς είναι περισσότερες οι πιθανότητες να αντιμετωπίσουν έξαρση μετά τα Χριστούγεννα.

Οι περιοχές αυτές, εκτός από τη Δυτική Αττική και την Κοζάνη που είναι ήδη σε σκληρό lockdown, είναι επίσης οι: Καρδίτσα, Μαγνησία, Χίος, Αχαΐα, Θάσος και Λάρισα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές σε περίπτωση που παρατηρηθεί αύξηση των μολύνσεων σε συγκεκριμένες περιοχές, δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί πιο σκληρό lockdown, όπως συνέβη στους τρεις δήμους της Δυτικής Αττικής και στην Κοζάνη.

Πηγη – newsbomb

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr