Βόρεια Εύβοια: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των κατοίκων ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βόρεια Εύβοια: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των κατοίκων ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές

Ντοκιμαντέρ με μαρτυρίες κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας για την καταστροφική φωτιά που κατέκαψε την περιοχή

Ένα χρόνο μετά την καταστροφική φωτιά στη Βόρεια Εύβοια συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των κατοίκων για την πυρκαγιά που κατέκαψε τις περιουσίες τους και την χλωρίδα της περιοχής.

Καμένα σπίτια, υπεραιωνόβιοι κορμοί ελιάς να έχουν γίνει στάχτη, άνθρωποι να παραμένουν ένα χρόνο μετά αβοήθητοι. Όλα αυτά σε… μαύρο φόντο.

Με μαύρα γράμματα θα γραφτεί στην ιστορία της Ελλάδας η καταστροφική πυρκαγιά που έκαιγε για μέρες την άλλοτε καταπράσινη Βόρεια Εύβοια.

Νυχθημερόν, με ό,τι μέσα διέθεταν οι κάτοικοι της πολύπαθης Εύβοιας έδωσαν κυριολεκτικά «μάχη» δίπλα στους πυροσβέστες για να σώσουν περιουσίες, σπίτια, ζώα και δάσος. Σχηματίζοντας ανθρώπινες αλυσίδες και έχοντας στα χέρια μάνικες και κουβάδες, προσπάθησαν να προστατέψουν τον τόπο τους με κίνδυνο της ζωής τους.

Δυστυχώς, όμως, η Βόρεια Εύβοια παραδόθηκε στις φλόγες, με 511.000 στρέμματα να γίνονται στάχτη.

Την ίδια ώρα εικόνες που έκαναν τον γύρο των διεθνών Μέσων τάραξαν ακόμα και τους πιο ψύχραιμους. Γιαγιάδες και παππούδες άρρωστοι να κοιμούνται στα καραβάκια στην Αγία Άννα, άλλοι να αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και οι φλόγες να «καταπίνουν» ολόκληρα χωριά.

Ένα χρόνο μετά, η δημοσιογράφος Μαρία Σιδηροπούλου βρέθηκε στην Βόρεια Εύβοια και ο φακός του iEidiseis κατέγραψε τις αγωνίες των κατοίκων για το σήμερα και το αύριο, οι οποίοι καταγγέλλουν πως παραμένουν αβοήθητοι.

Δημήτρης Δήμου και η κόρη του Μαρία είναι από τους ελάχιστους εναπομείναντες του χωριού Κοκκινομηλιά που υπέστη ανεπανόρθωτες ζημιά. Ο Δημήτρης, πρώην ρητινοκαλλιεργητής αγχώνεται για το μέλλον της κόρης του, ενώ η ίδια ονειρεύεται να επιστρέψει στο χωριό της μετά τις σπουδές της στη γεωπονία, για να το ξανακάνει πράσινο.

Για τον Βαγγέλη, από τις Κεχριές Ευβοίας, η ρετσίνα έχει «πεθάνει». Για δύο χρόνια θα ασχοληθεί με την υλοτομία αφού είναι από τους νέους που θα επωφεληθούν από την καμένη ξυλεία που πρέπει να αφαιρεθεί άμεσα από τα δάση της περιοχής του. Η απασχόληση αυτή όμως είναι πρόσκαιρη, αφού θα διαρκέσει για δύο χρόνια μέχρι η ξυλεία να σαπίσει. Ο Βαγγέλης, μαζί με τους φίλους και συνέταιρούς του ψάχνουν για εναλλακτικές μακριά από τον τόπο τους.

Το 7ετές πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που φιλοδοξεί να εξασφαλίσει θέσεις εργασίας στους ρητινοκαλλιεργητές φαίνεται να αποτελεί μία διέξοδο.

Αλλά για πολλούς η δουλειά και ο μισθός του δασεργάτη δεν είναι αρκετός.

Παράλληλα, οι απορριφθέντες του πρώτου κύκλου των αιτήσεων δεν πιστεύουν γιατί έμειναν εκτός προγράμματος και περιμένουν να έρθει ο Σεπτέμβριος για την νέα αίτηση.

Ο Γιώργος Τσαπουρνιώτης, Δήμαρχος Λίμνης, Μαντουδίου και Αγίας Άννας, παραδέχεται ότι μένουν ακόμη να γίνουν πολλά και για άλλες ομάδες επαγγελματιών που παραμένουν χωρίς κάποια βοήθεια ή ιδιαίτερη κάλυψη, όπως οι ελαιοπαραγωγοί αλλά και όσοι έχασαν τα σπίτια τους στις φωτιές. Τέλος, επισημαίνει ότι πρέπει να γίνουν επενδύσεις στην περιοχή και ότι το 7ετές πρόγραμμα για τους ρετσινάδες, δεν αρκεί για να τους κρατήσει στον τόπο τους.

Στα Βασιλικά της Βόρειας Εύβοιας, και συγκεκριμένα στην παραλία Ψαροπούλι, ένα συνεταιρισμός γυναικών γεννήθηκε από τις στάχτες του περασμένου Αυγούστου. Με την δωρεά μιας Αμερικανίδας, ονόματι Αμάλ (της οποίας το όνομα πήρε και ο συνεταιρισμός) που έμαθε για την περσινή καταστροφή, οι γυναίκες αυτές αποφάσισαν να συγκεντρώσουν προϊόντα του τόπου, να τα μεταποιήσουν, να τα συσκευάσουν και να δώσουν λίγη ζωή στην τοπική παραγωγή. Αυτή η ενασχόληση τους έδωσε ελπίδα για το μέλλον. Αφού Αμάλ σημαίνει ελπίδα.

Σε ένα γραφικό ταβερνάκι, η Μαρία, ιδιοκτήτρια και μαγείρισσα, φτιάχνει παραδοσιακό τυροπιτάρι και κεφτέδες. Η πελατεία έχει πέσει στο μισό και η ίδια ελπίζει να μην βγει ζημιωμένη από τη φετινή σεζόν. Αυτό όμως που πραγματικά την θλίβει είναι που δεν θα προλάβει να ξαναδεί το δάσος.

Οι ζωές αυτών των ανθρώπων συνδέθηκαν μοιραία ένα χρόνο πριν, μετά την πυρκαγιά. Τώρα το μόνο που του μένει είναι να πιστεύουν ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα.

Στο δεύτερο μέρος πραγματευόμαστε το τι έχει γίνει ένα χρόνο τώρα για τη δασοπροστασία και τη διαχείριση μελλοντικών πυρκαγιών αλλά και πώς η φύση αναγεννάται, χωρίς να… νοιάζεται για τον άνθρωπο.

Πηγή: ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr