Βόρεια Εύβοια: Τεράστιες καταστροφές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις από αγριογούρουνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βόρεια Εύβοια: Τεράστιες καταστροφές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις από αγριογούρουνα

Σε τεράστιο πρόβλημα για τους αγρότες, που βλέπουν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται, εξελίσσονται τα κοπάδια αγριογούρουνων

Σοβαρά προβλήματα δημιουργούν τα αγριογούρουνα στις καλλιέργειες στον Δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας.

Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση και ζητούν τη βοήθεια της πολιτείας.

Τι λένε οι αγρότες του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας

Τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας, έχει γιγαντωθεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα  που αφορά τις καλλιέργειες μας, τα ήδη πενιχρά εισοδήματα μας. Δεκάδες συνάδελφοι στην ευρύτερη περιοχή του δήμου μας έχουν πληγεί στις καλλιέργειες τους απο την πολυπληθή  παρουσία αγριογούρουνων τα οποία τις καταστρέφουν.
Χωρίς υπερβολή μιλάμε για ανυπολόγιστες καταστροφές στις καλλιέργειες με άμεση  επιδείνωση της οικονομικής μας κατάστασης, καθώς μεγάλος όγκος καλλιεργειών για τις  οποίες δαπανούμε χρόνο αλλά και παρα πολλά έξοδα καταστρέφεται ολοσχερώς. Είναι  χαρακτηριστικά ορισμένα παραδείγματα όπως σε χωράφι που παράγει 10 τόνους καλαμπόκι,  να αποδίδει 1 – 2 τόνους σαν συνέπεια της καταστροφής του απο τα κοπάδια των  αγριογούρουνων. Η κατάσταση αυτή αφορά τις καλλιέργειες καλαμποκιού, όσπρια (ρεβύθι  κλπ), ηλιοτρόπια, αμπέλια κ.α. Σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση προστίθενται και τα έξοδα για  τις προσπάθειες φύλαξης και αποφυγής της καταστροφής κάθε αγρότη με ειδικά απωθητικά  τα οποία δεν αποδίδουν.

Οι παράγοντες που μπορεί να οφείλεται και να οξύνεται το φαινόμενο αυτό, μπορεί να  είναι πολλοί, ωστόσο είναι ένα φυσικό και απρόβλεπτο φαινόμενο, έχει να κάνει με την  αναπαραγωγή των ζώων, τον συνολικό τρόπο διαχείρισης της πανίδας της χώρας μας, καθώς  δεν αποτελεί μόνο φαινόμενο της περιοχής μας.

Έχοντας πλήρη οικολογική συνείδηση και σεβασμό στην πανίδα της περιοχής μας,  απαιτούμε απο τους αρμόδιους φορείς την λήψη έκτακτων μέτρων για την  αντιμετώπιση του φαινομένου και κυρίως για την αποζημίωση των αγροτών απο το  κράτος για την κατεστραμμένη παραγωγή (ένταξη των καταστροφών απο  αγριογούρουνα στις καταστροφές που αποζημιώνονται απο τον ΕΛΓΑ). Είναι ενα  πρόβλημα το οποίο δεν μπορεί να το διαχειριστεί ατομικά κανείς, δεν αφορά στην ευθύνη  κανενός αγρότη για τον τρόπο διαχείρισης της παραγωγής του.

Η κατάσταση αυτή προστίθεται στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση του νοικοκυριού μας  σαν χαριστική βολή, μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές και του τεράστιου κόστους  παραγωγής που χτυπάει τους αγρότες

ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΜΕΤΡΑ:

∙ Για την καταγραφή και αποζημίωση των αγροτών για τις κατεστραμμένες  εκτάσεις

∙ Ένταξη των καταστροφών απο τα κοπάδια των αγριογούρουνων στον  κανονισμό αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ

∙ Για την μέριμνα και την επιστημονική μελέτη διαχείρισης και περιορισμού του  φαινομένου απο τους αρμόδιους κρατικούς και επιστημονικούς φορείς.

Το ΔΣ του συλλόγου

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr