Βρήκαν στην παραλία μία τεράστια σμέρνα! (φωτό)
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βρήκαν στην παραλία μία τεράστια σμέρνα! (φωτό)

Σύμφωνα με μαρτυρία κατοίκου της περιοχής το ζώο ήταν νεκρό με το αγκίστρι στο στόμα

Μία τεράστια νεκρή σμέρνα ξέβρασε η θάλασσα το μεσημέρι της Πέμπτης 15 Σεπτεμβρίου στην παραλία της Αρτέμιδας με τους λουόμενους να σοκάρονται από την παρουσία του ζώου στην ακτή.

Μάλιστα σύμφωνα με μαρτυρία κατοίκου της περιοχής το ζώο ήταν νεκρό με το αγκίστρι στο στόμα

Η σμέρνα είναι ψάρι του γένους Μύραινα (Muraena) , το οποίο κατατάσσεται στην κλάση Οστεϊχθύες και στην τάξη Εγχελυόμορφα ή Άποδα και στην οικογένεια Μυραινίδες. Η επιστημονική της ονομασία είναι Μύραινα η ελένη (Muraena helena). Μοιάζει πολύ με το φίδι και το χέλι, γι’ αυτό και ανήκει στα Εγχελυόμορφα. Το κρέας της είναι φαγώσιμο. Το δάγκωμά της είναι επικίνδυνο, ακόμα και για τον άνθρωπο. Ζει κοντά σε ακτές, μέσα σε κοιλότητες βράχων.

Από το δέρμα της εκκρίνει μία βλέννα , με αποτέλεσμα να είναι δυσδιάκριτα τα μικρά λέπια της. Δεν έχει ζυγά πτερύγια, όπως όλα τα εγχελυόμορφα (μουγγρί, χέλι). Κινείται με κινήσεις όπως του φιδιού. Έχει σχετικά μικρό κεφάλι, με τεράστιο όμως στόμα. Το σώμα της είναι καφέ με κηλίδες κίτρινου χρώματος. Στο στόμα της έχει πολύ ισχυρά δόντια. Δαγκώνει μόνο όταν βρίσκεται σε κίνδυνο. Σπάνια επιτίθεται στους εχθρούς της.Φτάνει σε μήκος τα 1.2 μέτρα και σε βάρος τα 5 κιλά.Το όνομα της αλλιώς σμύνερα.

Τρέφεται με νεκρά ψάρια,ενώ έχει αδυναμία στα κεφαλόποδα και συγκεκριμένα στα χταποδια και τις σουπιές.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αλίευσης της σμέρνας είναι με τη χρήση κιουρτού με δόλωμα πλοκάμι χταποδιού, σουπιά(σε κομμάτια η ολόκληρη) η μικρά ψάρια όπως σαυρίδια.

Το ψάρι αυτό ήταν γνωστό από τα αρχαία χρόνια. Στην αρχαία Ρώμη διατηρούσαν σμέρνες σε δεξαμενές, σύμφωνα με μία άποψη για εκτροφή, ενώ άλλη άποψη ήθελε τους Ρωμαίους να χρησιμοποιούσαν τις σμέρνες ως ποινή θανάτωσης των δούλων (έριχναν τους δούλους στις δεξαμενές και οι τελευταίοι κατασπαράζονταν από τις σμέρνες).

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr