Ξεχάστε ό,τι ξέρατε για τα διόδια: Έρχεται πληρωμή με βάση την απόσταση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεχάστε ό,τι ξέρατε για τα διόδια: Έρχεται πληρωμή με βάση την απόσταση

Πώς μπορείτε να εξασφαλίσετε έκπτωση στις διαδρομές σας σε αυτοκινητόδρομους που έχουν διόδια

Μεγάλες αλλαγές έρχονται στα διόδια της χώρας, αφού μπαίνει τέλος στους σταθμούς και έρχεται η πληρωμή με βάση τα χιλιόμετρα.

Τα νέα ηλεκτρονικά διόδια πρόκειται να λειτουργήσουν μέχρι το τέλος του 2025 με στόχο έως το τέλος του 2022 να γίνει ο διαγωνισμός για το έργο των 300 εκατ ευρώ. Για το συγκεκριμένο έργο προωθείται σύμπραξη Ιδωτικού τομέα και Δημοσίου.

Τι ακριβώς προβλέπει το νέο σύστημα; Την πλήρη κατάργηση των σταθμών διοδίων, τουλάχιστον όπως τους ξέραμε μέχρι σήμερα με τους οδηγούς να χρεώνονται αναλόγως την απόσταση που έχουν διανύσει.

Έτσι πολλοί οδηγοί θα δουν μείωση στην οικονομική επιβάρυνση καθώς μπορεί να χρησιμοποιούν τον αυτοκινητόδρομο για πολύ λιγότερα χιλιόμετρα με αντίτιμο αρκετά υψηλό.

Το νέο σύστημα αφορά στην εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού για τη σταδιακή μετάβαση στο σύστημα free flow στους αυτοκινητοδρόμους, όπου δεν θα υπάρχουν σταθμοί διοδίων.

Αυτό θα διασφαλίσει ότι στα ταξίδια δεν θα υπάρχουν καθυστερήσεις, μιας και τα οχήματα δεν θα χρειάζεται να σταματήσουν για τη συναλλαγή διοδίων, ενώ τέλος δεν θα σχηματίσουν ουρές.

Το τέλος, μάλιστα, του «σταμάτα-ξεκίνα» στα διόδια θα έχει θετικό αντίκτυπο και στο περιβάλλον. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι κατά το φρενάρισμα του αυτοκινήτου (π.χ. για την πληρωμή του τέλους διοδίου), λόγω της τριβής των φρένων εκλύονται μικροσωματίδια που αποτελούν πηγή ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η περιβαλλοντική επιβάρυνση αυξάνεται, φυσικά, και όταν τα αυτοκίνητα εξέρχονται από τους σταθμούς διοδίων, μιας και ο κινητήρας, κατά την επιτάχυνση, παράγει μεγαλύτερο έργο.

Σχετικά με τα οχήματα επαγγελματικής χρήσης, αυτά θα έχουν εγκατεστημένη μια συσκευή που θα επιτρέπει την παρακολούθηση και καταγραφή της θέσης και της πορείας τους, με τη βοήθεια δορυφόρων.

Για τα ΙΧ οχήματα θα γίνεται καταγραφή της πινακίδας κατά την είσοδο και την έξοδό τους από τον αυτοκινητόδρομο και θα επιβάλλεται επί τόπου η αντίστοιχη χρέωση, πάντα βάσει χιλιομέτρων.

Με βάση τον σχεδιασμό, τα υφιστάμενα μετωπικά διόδια θα μετατραπούν σε σταθμούς ελέγχου φορτίων και κυκλοφορίας.

Εκπτώσεις με τον ηλεκτρονικό πομποδέκτη

Εδώ και αρκετά χρόνια δίνεται η δυνατότητα ειδικά σε οδηγούς που διέρχονται τους αυτοκινητόδρομους που έχουν διόδια πολύ συχνά, να εγκαταστήσουν τον ηλεκτρονικό πομποδέκτη με τον οποίο δε χρειάζεται να περιμένουν στις ουρές των ταμείων, αφού πραγματοποιούν εγγραφή στα συνδρομητικά προγράμματα και περνούν από ειδική λωρίδα που «διαβάζει» το μηχάνημα που πρέπει να είναι τοποθετημένο στο μπροστινό τζάμι του αυτοκινήτου.

Ειδικά εάν πραγματοποιηθεί εγγραφή στα διάφορα συνδρομητικά προγράμματα που προσφέρουν έκπτωση ανάλογα με τις διελεύσεις που γίνονται σε μηνιαία βάση, το κέρδος είναι μεγαλύτερο.  Το μόνο που έχουν να κάνουν οι οδηγοί είναι να γίνουν συνδρομητές και να παραλάβουν δωρεάν τον ηλεκτρονικό πομποδέκτη, που θα χρησιμοποιούν στα διόδια.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr