Υγροβιότοπος Κολοβρέχτης: Το 2019 έκλεισε με δυο σημαντικές εξελίξεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υγροβιότοπος Κολοβρέχτης: Το 2019 έκλεισε με δυο σημαντικές εξελίξεις

Το 2019 έκλεισε με δύο σημαντικές επιτυχίες των δράσεων και στόχων της ομάδας πολιτών για τη διάσωση του υγροβιότοπου του Κολοβρέχτη.

Η πρώτη αφορά την προσωρινή οριοθέτηση ενιαίου αρχαιολογικού χώρου μιας σημαντικής περιοχής σε Α’ και Β’ ζώνη στις περιοχές Γλύφα, Βάρκα και Μπαϊράμ Αγάς προκειμένου να προστατευθούν οι αρχαιότητες καισυγκεκριμένα, των προϊστορικών οικιστικών λειψάνων των λόφων Γλύφας και Βάρκας και των νεκροταφείων του λόφου Μπαϊράμ Αγά, σε σχέση με την εκπόνηση ΓΠΣ της Νέας Αρτάκης, γεγονός που κατοχυρώνει ακόμη περισσότερο την περιοχή όχι μόνο ως ιδιαίτερα οικολογικού αλλά και ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος(ΦΕΚ τχ. Δ’ 79/27.02.2019).
Η δεύτερη είναι ότι το περιφερειακό συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας ενέκρινε ένα κονδύλι ικανό για να πραγματοποιηθεί ειδική περιβαλλοντική μελέτη για το υγροβιότοπο. Η απόφαση ελήφθη στην συνεδρίαση στις 26-11-2019, έπειτα από σχετική πρόταση της παράταξης «Ελεύθερη Στερεά» και σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών  Εύβοιας. Σύμφωνα με την απόφαση που πάρθηκε, κατά πλειοψηφία, στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας εγγράφεται πίστωση ύψους 44.640 ευρώ «Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη / Ειδική Έκθεση για την μελέτη του
υγρότοπου «Λιβάδι ή Κολοβρέχτης Νομού Ευβοίας».

Η ειδική περιβαλλοντική μελέτη είναι απαραίτητη προϋπόθεση πρώτα για να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκεται ο υγρότοπος. Να εξεταστεί η ποιότητα των υδάτων, η περιεκτικότητα των εδαφών, η σύσταση της χλωρίδας, η διακύμανση της πανίδας, η συρρίκνωση το οικοσυστήματος λόγω παρεμβάσεων, η ποσότητα των λυμάτων, η επιβάρυνση του θαλάσσιου οικοσυστήματος και άλλα πολλά.

Επιπροσθέτως είναι αναγκαίος όρος για να αναβαθμιστεί νομικά ο υγρότοπος από περιοχή προστασίας της φύσης  και να ενταχθεί στο καθεστώς προστασίας του Natura (όπως πληροφορηθήκαμε, η εκπόνηση της μελέτης αυτής θα έχει σαν αποτέλεσμα την υποβολή προς το ΥΠΕΝ πρότασης συμπερίληψης του υγρότοπου στο δίκτυο των προστατευόμενων περιοχών) και ίσως εάν χρειασθεί και για κάποιο ειδικό πρόγραμμα προστασίας και περιβαλλοντικής αποκατάστασης.

Οπωσδήποτε αυτό που έχει σημασία τώρα, είναι η μελέτη που θα γίνει, να είναι αναλυτική και ποιοτική, να διακρίνεται από διαφανείς διαδικασίες, να εξετάζονται και να αναδεικνύονται οι οικολογικές και κοινωνικές παράμετροι, χωρίς να αποκρύπτονται ή να αποσιωπώνται στοιχεία που αφορούν στην πραγματικότητα των επεμβάσεων στον υγρότοπο. Γι’ αυτό η ομάδα πολιτών δηλώνει ότι θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της μελέτης, ώστε να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα.

ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΥ ΤΟΥ ΚΟΛΟΒΡΕΧΤΗ

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr