Ζεμπίλης: Ερώτηση στη Βουλή για την αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας Μαντουδίου και Ιστιαίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ζεμπίλης: Ερώτηση στη Βουλή για την αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας Μαντουδίου και Ιστιαίας

Την αναβάθμιση των Κ.Υ. Ιστιαίας και Μαντουδίου ζητάει ο Θανάσης Ζεμπίλης με Ερώτηση στη Βουλή

Στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, που επλήγη από τις καταστροφικές φωτιές του Αυγούστου, ο Θανάσης Ζεμπίλης ζητάει με Ερώτησή του προς τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας, κ. Θάνο Πλεύρη, την επίσπευση της διαδικασίας για  ενίσχυση με απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό των Κέντρων Υγείας Ιστιαίας και Μαντουδίου και την επαναπροκήρυξη των δύο θέσεων νεφρολόγων για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Κ.Υ. Ιστιαίας. Ειδικότερα, με την αρ.πρωτ.:4272/30-03-2022 Ερώτησή του, ο Βουλευτής Ευβοίας αναφέρει τα εξής:

«Τον Δεκέμβριο του 2021, κατά την παρουσίαση στην Ιστιαία του κυβερνητικού έργου για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας, μετά την καταστροφική πυρκαγιά, παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ανακοινώθηκε από την Αν. Υπουργό Υγείας κα Μίνα Γκάγκα σειρά πρωτοβουλιών για την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας Ιστιαίας και Μαντουδίου, καθώς και για την λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Κ.Υ. Ιστιαίας.

Ειδικότερα, ανακοινώθηκαν ότι το Κ.Υ. Ιστιαίας ενισχύεται με Αξονικό Τομογράφο 16 Τομών, Ψηφιακό Μαστογράφο, Έγχρωμο Υπερηχοτομογράφο, Σύγχρονο Αναπνευστήρα, Monitor παρακολούθησης ζωτικών παραμέτρων, Holter Καρδιακού Ρυθμού και Σπιρόμετρο, ενώ το Κ.Υ. Μαντουδίου ενισχύεται με Βιοχημικό Αναλυτή, Ψηφιοποιητή Ακτινολογικού, Καρδιογράφους, Σπιρόμετρο, Οξύμετρα, Συσκευή Ακρόασης Εμβρυικών Παλμών, υπολογιστές, εκτυπωτές και αγορά 1 σύγχρονου 4Χ4 ασθενοφόρου προνοσοκομειακής φροντίδας. Περαιτέρω, ανακοινώθηκε ότι ο στόλος των οχημάτων ενισχύεται σημαντικά, με γνώμονα τις ιδιαιτερότητες του ανάγλυφου της Βόρειας Εύβοιας, με την αγορά δύο Κινητών Μονάδων Υγείας. Οι Κινητές Μονάδες Υγείας έχουν ως στόχο την διενέργεια προληπτικών εξετάσεων (Αιματολογικές – Βιοχημικές Αναλύσεις, Μαστογραφίες, Μετρήσεις Οστικής Πυκνότητας κτλ) σε όλα τα χωριά των δύο πυρόπληκτων δήμων της Βόρειας Εύβοιας. Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι θα παραχωρηθούν καινούργια ασθενοφόρα τόσο στο Κ.Υ. Ιστιαίας, όσο και στο Κ.Υ. Μαντουδίου.

Η ενίσχυση των ανωτέρω Κέντρων Υγείας αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα για την προστασία της υγείας των κατοίκων και των επισκεπτών της Βόρειας Εύβοιας, καθώς τα υφιστάμενα μέσα που διαθέτουν τα Κ.Υ. Ιστιαίας και Μαντουδίου δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες. Συνεπώς, η αναβάθμισή τους πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο.

Επιπλέον, ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα για την Βόρεια Εύβοια αποτελεί η δημιουργία Μονάδας Τεχνητού Νεφρού. Ο διαγωνισμός που προκηρύχθηκε πέρυσι για τις δύο θέσεις νεφρολόγων δυστυχώς δεν τελεσφόρησε. Ωστόσο, είναι σημαντικό οι συγκεκριμένες θέσεις να επαναπροκηρυχθούν άμεσα, ώστε οι θέσεις να καλυφθούν και η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Κ.Υ. Ιστιαίας να λειτουργήσει το συντομότερο.

Δεδομένου ότι, όπως σε πολλές άλλες περιπτώσεις, ο προηγούμενος διαγωνισμός για την κάλυψη των δύο θέσεων νεφρολόγων στο Κ.Υ. Ιστιαίας απέβη άκαρπος λόγω απροθυμίας των εν δυνάμει υποψηφίων, είναι σημαντικό να θεσπιστούν περαιτέρω μισθολογικά και υπηρεσιακά κίνητρα, προκειμένου να καταστούν ελκυστικότερες οι θέσεις ιατρών, που προκηρύσσονται σε περιφερειακές δομές υγείας.

Βάσει των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την επίσπευση της διάθεσης του ανωτέρω κινητού εξοπλισμού και οχημάτων στα Κέντρα Υγείας Ιστιαίας και Μαντουδίου;
  • Πότε αναμένεται να επαναπροκηρυχθούν οι δύο θέσεις νεφρολόγων για την στελέχωση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού για το Κ.Υ. Ιστιαίας;
  • Αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα η θέσπιση επιπλέον μισθολογικών και υπηρεσιακών κινήτρων για την κάλυψη θέσεων ιατρών σε περιφερειακές δομές υγείας;».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr