Έρχεται νέο “τριπλό πακέτο” ρυθμίσεων για τους δανειολήπτες – Ποιους αφορά
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται νέο “τριπλό πακέτο” ρυθμίσεων για τους δανειολήπτες – Ποιους αφορά

Τριπλέτα ρυθµίσεων έρχεται το 2019. Εκτός από τον διευρυµένο εξωδικαστικό, ο οποίος παρατάθηκε µέχρι τις 31/12/2019 και στην αυτοµατοποιηµένη διαδικασία «χωρά» οφειλές έως 300.000 ευρώ, στο τραπέζι βρίσκεται νέο σχήµα ρύθµισης προς τα ασφαλιστικά ταµεία ακόµη και µε επανυπολογισµό παλαιών οφειλών, όπως και νέα γενική ρύθµιση των οφειλών προς το ∆ηµόσιο, στα πρότυπα ενός «λάιτ» εξωδικαστικού.

Ειδικά η λύση του επανυπολογισµού θα µπορούσε να οδηγήσει σε έµµεσο «κούρεµα» οφειλής ακόµη και έως 50%. Τα νέα σχήµατα ρυθµίσεων για τα ληξιπρόθεσµα χρέη σε ταµεία και Εφορία αναµένεται να θεσµοθετηθούν το πρώτο τρίµηνο του 2019.

Στόχος είναι να δοθεί βιώσιµη λύση σε ληξιπρόθεσµες οφειλέςπροίκα της κρίσης, ώστε να µπορέσουν να ρυθµίσουν οφειλέτες που αποκλείονται από τον εξωδικαστικό και να απεγκλωβιστούν ασφαλισµένοι των πρώην ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ που δεν µπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω οφειλών.

Για επιτηδευµατίες Στο µικροσκόπιο του οικονοµικού επιτελείου βρίσκεται εδώ και καιρό το σενάριο του επανυπολογισµού µε βάση την εξίσωση του νόµου Κατρούγκαλου χρεών που γεννήθηκαν έως 31/12/2016 προς τα Ταµεία, κάτι που συζητήθηκε και στο τελευταίο κυβερνητικό συµβούλιο Οικονοµικής Πολιτικής

Η λύση αυτή εξετάζεται για επιτηδευµατίες, κυρίως για όσους βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση -για παράδειγµα είναι 62 ετών και άνω-, αλλά µένουν εγκλωβισµένοι λόγω υψηλών χρεών. Οφειλέτες µε εισόδηµα από επιχειρηµατική δραστηριότητα µπορούν να συνταξιοδοτηθούν εφόσον χρωστούν λιγότερα από 4.000 ευρώ προς ΟΓΑ, 20.000 ευρώ προς ΟΑΕΕ ή 15.000 ευρώ προς ΕΤΑΑ. «Παίρνουµε µέτρα. Έχουµε εξαγγείλει και νέα µέτρα µε την έναρξη της νέας χρονιάς.

Προσοχή, οι οφειλέτες θα πρέπει να αποδείξουν την οικονοµική αδυναµία τους, π.χ. λόγω µηδενικού εισοδήµατος

Τα επεξεργαζόµαστε ώστε όσοι δεν µπορούν να µπουν στον εξωδικαστικό, να µπορούν µε έναν πολύ πιο απλό τρόπο και µε ελάφρυνση των οφειλών να προχωρούν σε ταχύτερη ρύθµιση» τόνισε, µιλώντας στη Βουλή, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος. Η λύση που βρίσκεται στο τραπέζι αφορά σε έναν όγκο οφειλών που δηµιουργήθηκαν µε βάση τεκµαρτά εισοδήµατα, κυρίως την περίοδο της κρίσης.

Εξετάζεται ο επανυπολογισµός τους µε βάση το πραγµατικό φορολογητέο εισόδηµα που είχαν οι ασφαλισµένοι την περίοδο δηµιουργίας των χρεών ή µε βάση το ελάχιστο σηµερινό ασφάλιστρο υπέρ ΕΦΚΑ για σύνταξη (20% του κατώτατου µισθού). Το πραγµατικό εισόδηµα πρέπει να εντοπίζεται από τις φορολογικές δηλώσεις, κάτι που ωστόσο συνιστά «σπαζοκεφαλιά» για το µακρινό παρελθόν. Η µέθοδος αυτή θα οδηγούσε σε έµµεσο «κούρεµα» των οφειλών έως 50%, ενώ το πλήθος των δόσεων θα µπορούσε να κυµαίνεται έως 100 ή 120 δόσεις.

Προσοχή, οι οφειλέτες θα πρέπει να αποδείξουν την οικονοµική αδυναµία τους, π.χ. λόγω µηδενικού εισοδήµατος ή λόγω διαφοροποίησης του τεκµαρτού εισοδήµατος βάσει του οποίου υπολογίστηκαν οι εισφορές, µε το πραγµατικό εισόδηµα που είχαν την επίµαχη περίοδο. Η λογική είναι να µπορέσουν να ενταχθούν στη νέα «έξυπνη» ρύθµιση ασφαλισµένοι που αποκλείονται από τον εξωδικαστικό, όπως πτωχευµένοι επιχειρηµατίες, επιτηδευµατίες που έχουν αρνητικό αποτέλεσµα κ.ά. Το νέο πλαίσιο θα προβλέπει αυστηρές ρήτρες αποκλεισµού των στρατηγικών κακοπληρωτών και θα αποτρέπει ενδεχόµενη «κατάρρευση» παλαιών ρυθµίσεων.

Ανοίγει η «οµπρέλα» του εξωδικαστικού

Ανοίγει για τα καλά η «οµπρέλα» του εξωδικαστικού το 2019. Ο µηχανισµός παρατείνεται µέχρι τι; 31/12/2019, δέχεται πλέον περισσότερες οφειλές στην αυτοµατοποιηµένη διαδικασία ύψους µέχρι 300.000 ευρώ, ενώ κόβεται και ο «γόρδιος δεσµός» µε τα στεγαστικά δάνεια των εµπόρων, που θα εξαιρούνται χωρίς να µπλοκάρεται η ρύθµιση.

Πέρα από τη διεύρυνση του µηχανισµού, εντός του πρώτου τριµήνου του 2019 αναµένεται νέα γενική ρύθµιση για τα χρέη προς το ∆ηµόσιο, στο µοντέλο του εξωδικαστικού. Στο τραπέζι του οικονοµικού επιτελείου βρίσκεται εδώ και µήνες σχέδιο για ένα νέο γενικό σύστηµα ρύθµισης οφειλών προς Εφορία και Ταµεία, στα πρότυπα ενός «λάιτ» εξωδικαστικού, µε απλούς κανόνες και διαδικασίες.

Στόχος είναι να µπορέσουν να ρυθµίσουν όσοι αποκλείονται από τον εξωδικαστικό, ενώ διαθέτουν την απαραίτητη ρευστότητα και πρόθεση να αποπληρώσουν. Υπό επεξεργασία είναι απλοί κανόνες για όλους όσοι έχουν το εισόδηµα ώστε να καλύψουν το χρέος τους. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται το σενάριο να ελέγχεται η δυνατότητα αποπληρωµής από οποιαδήποτε φορολογητέα πηγή.

Ο αριθµός των δόσεων δεν αποκλείεται να συνδέεται µε το ύψος της οφειλής, τα εισοδηµατικά και περιουσιακά κριτήρια, βάσει των οποίων θα ελέγχεται η ένταξη, όπως και το «διαθέσιµο εισόδηµα» του οφειλέτη. Κάτι αντίστοιχο συµβαίνει σήµερα και στον εξωδικαστικό, ο οποίος δίνει έως 120 δόσεις για χρέη από 3.000 και πάνω, µε «κούρεµα» προσαυξήσεων έως 85%, ενώ δίνει 36 δόσεις για χρέη έως 3.000 ευρώ.

Εξετάζεται, επίσης, να τεθεί πλαφόν ελάχιστης δόσης στα 50 ευρώ, ενώ προαπαιτούµενο θα είναι η εξόφληση τρεχουσών οφειλών. Η νέα ρύθµιση αναµένεται να υλοποιηθεί µέσω της πλατφόρµας του εξωδικαστικού, µε νέα εφαρµογή ειδικά διαµορφωµένη, ενώ οι οφειλέτες θα έχουν µόνο µία φορά δικαίωµα υπαγωγής.

Η ρύθµιση αναµένεται να δώσει «ανάσα» σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελµατίες και αυτοαπασχολούµενους που έχουν ληξιπρόθεσµες οφειλές σε Εφορία και Ταµεία, ακόµη και αν έχουν κλείσει µπλοκάκια, βιβλία και επιχειρήσεις. Παρά τα απλοποιηµένα κριτήρια, θα υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, µε ρήτρες περιουσίας κ.ά. αλλά και ρήτρες για τη διατήρηση σηµερινών ρυθµίσεων.

Για περισσότερους

Για ένα διακριτό σχήµα ρύθµισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταµεία, που θα τεθεί σε εφαρµογή το πρώτο τρίµηνο του 2019 και θα δώσει ανάσα σε δεκάδες χιλιάδες επαγγελµατίες, έκανε λόγο η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή στο ” Έθνος”

«Επιδιώκουµε το σχήµα αυτό να είναι πιο ευέλικτο από το υφιστάµενο του εξωδικαστικού συµβιβασµού, ώστε να ρυθµίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι οφειλέτες» είπε η ίδια, εξηγώντας πως πέραν των δόσεων το νέο σχήµα θα περιλαµβάνει και «κούρεµα» βασικής οφειλής.

Πηγή Πληροφοριών: Έθνος

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

Tartis campaign
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ