«Εξοικονομώ – Ανακαινίζω»: Ποιοι διεκδικούν επιδότηση έως 32.500 ευρώ για το σπίτι τους – Αναλυτικά ο οδηγός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Εξοικονομώ – Ανακαινίζω»: Ποιοι διεκδικούν επιδότηση έως 32.500 ευρώ για το σπίτι τους – Αναλυτικά ο οδηγός

Την προσεχή Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις για την επιδότηση του προγράμματος  «Εξοικονομώ - Ανακαινίζω για νέους», ενώ η προθεσμία θα λήξει στις 15 Σεπτεμβρίου.
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις αιτήσεις στο πρόγραμμα exoikonomoneon.gov.gr, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα σε πολλούς νέους να αναβαθμίσουν ενεργειακά και να ανακαινίσουν τα σπίτια τους.
Η Αλεξάνδρα Σδούκου, γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τόνισε ότι αυτό είναι ένα διαφορετικό πρόγραμμα σε σχέση με αυτά που γνωρίζει ο κόσμος. «Είναι ενισχυμένο, και στο κομμάτι των επιδοτήσεων. Ερχόμαστε για πρώτη φορά και ενισχύουμε τόσο το κομμάτι της ενεργειακής αναβάθμισης όσο και της ανακαίνισης. Όσον αφορά τα ποσοστά επιδότησης, ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια, αυτά μπορούν να φτάσουν μέχρι 75% συν ένα μπόνους 15% για ειδικές κατηγορίες δικαιούχων», εξήγησε η γενική γραμματέας του υπουργείου.

Όσον αφορά τις παρεμβάσεις, η κα Σδούκου σημείωσε ότι αφορούν αντικατάσταση κουφωμάτων, συστήματα θέρμανσης/ψύξης και φωτισμού, μονώσεις κ.ά. «Ό,τι είναι για αναβαθμιστεί ενεργειακά το σπίτι», σημείωσε. Για το κομμάτι της ανακαίνισης, διευκρίνισε ότι μπορεί να αφορά μπάνια, κουζίνες, πόρτες, ηλεκτρολογικά, μέχρι αγορά και προμήθεια έως τριών ηλεκτρικών συσκευών. Τόνισε ωστόσο ότι ο δικαιούχος θα πρέπει να έχει εισοδήματα ο ίδιος ενώ αναφορικά με τα κριτήρια είπε ότι βγαίνει μια βαθμολογία και μια κατάταξη μέσα από έναν συνδυασμό εισοδηματικών, ενεργειακών, κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων.

Η κα Σδούκου, μιλώντας σήμερα στο Mega, είπε ακόμη ότι τα προγράμματα της αλλαγής ηλιακού θερμοσίφωνα και των φωτοβολταϊκών στη στέγη «πηγαίνουν πολύ καλά». Αποκάλυψε μάλιστα ότι ειδικά για το πρώτο πρόγραμμα, αυτό με την αντικατάσταση των ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με ηλιακούς, έχουν γίνει περίπου 100.000 αιτήσεις μέσα σε οκτώ ημέρες. Για το δεύτερο, τα φωτοβολταϊκά στη στέγη, έχουν γίνει 4.000 αιτήσεις μέσα σε δύο εβδομάδες. Ακόμη, είπε ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει ανοίξει και το Εξοικονομώ 2023 για όλους, όχι μόνο τους νέους.

Θερμοσίφωνες: 100.000 αιτήσεις

Το νέο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους», συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, εντάσσεται στην ευρύτερη Πολιτική Κοινωνικής Στέγασης της Κυβέρνησης «Σπίτι μου!» και πρόκειται, να δώσει τη δυνατότητα σε 20.000 νέους ηλικίας από 18 έως 39 ετών, να αναβαθμίσουν ενεργειακά και να ανακαινίσουν την κατοικία τους.

Το «Ανακαινίζω», ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει παρεμβάσεις ανακαίνισης, όπως ανακαίνιση χώρων μπάνιου και κουζίνας, αντικατάσταση πόρτας εισόδου, αντικατάσταση και επισκευή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων αλλά και πατωμάτων.

Βασική προϋπόθεση για την ένταξη στην υποενότητα «Ανακαινίζω» είναι η υποχρεωτική ένταξη πρώτα στην υποενότητα του «Εξοικονομώ».

Στόχος του προγράμματος είναι η εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας κατά τουλάχιστον 30% και η αναβάθμιση της ενεργειακής κατηγορίας βάσει ΠΕΑ κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές τάξεις σε σχέση με την υφιστάμενη κατάταξη.

Ο κόφτης για το «Ανακαινίζω»

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όλοι οι νέοι που έχουν γεννηθεί από 01/01/1984 έως και 31/12/2005, με οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Εξοικονομώ», και έως 20.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Ανακαινίζω». Συνεπώς, μπορεί κάποιος να ενταχθεί στο «Εξοικονομώ» αλλά να «κοπεί» στο άλλο πρόγραμμα, το «Ανακαινίζω» λόγω εισοδηματικών κριτηρίων!

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι ιδιοκτήτες του ακινήτου, με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα και να το ιδιοκατοικούν, ή να είναι πλήρεις κύριοι, ή επικαρπωτές και το εκμισθώνουν, για να ενταχθούν στο «Εξοικονομώ». Οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας / επικαρπίας σε ποσοστό 50% τουλάχιστον, για να ενταχθούν στο «Ανακαινίζω». Αποκλείεται η ψιλή κυριότητα.

Δεν έχουν δικαίωμα υποβολής στο «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» κατοικίες με ενεργή αίτηση σε κάποιο από τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης: «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ», «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» και «Εξοικονομώ 2021».

Βασική προϋπόθεση για την ένταξη στην υποενότητα «Ανακαινίζω» είναι η υποχρεωτική ένταξη πρώτα στην υποενότητα του «Εξοικονομώ».

Στόχος του προγράμματος είναι η εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας κατά τουλάχιστον 30% και η αναβάθμιση της ενεργειακής κατηγορίας βάσει ΠΕΑ κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές τάξεις σε σχέση με την υφιστάμενη κατάταξη.

Προϋποθέσεις ένταξης ωφελούμενων στο πρόγραμμα

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όλοι οι νέοι που έχουν γεννηθεί από 01/01/1984 έως και 31/12/2005, με οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Εξοικονομώ», και έως 20.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Ανακαινίζω».

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι ιδιοκτήτες του ακινήτου, με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα και να το ιδιοκατοικούν, ή να είναι πλήρεις κύριοι, ή επικαρπωτές και το εκμισθώνουν, για να ενταχθούν στο «Εξοικονομώ». Οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουνεμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας / επικαρπίας σε ποσοστό 50% τουλάχιστον, για να ενταχθούν στο «Ανακαινίζω». Αποκλείεται η ψιλή κυριότητα.

Δεν έχουν δικαίωμα υποβολής στο «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» κατοικίες με ενεργή αίτηση σε κάποιο από τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης: «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ», «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» και «Εξοικονομώ 2021».

Μια κατοικία, για να κριθεί επιλέξιμη, θα πρέπει να είναι μονοκατοικία ή μεμονωμένο διαμέρισμα και να:

– Υφίσταται νόμιμα.

– Μην έχει κριθεί κατεδαφιστέο.

– Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.

– Να έχει καταταγεί σε κατηγορία ενεργειακής κλάσης χαμηλότερη ή ίση της Γ΄, βάση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).

Το Πρόγραμμα καλύπτει επιλέξιμες δαπάνες έως 32.500 ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση κατοικίας. Ειδικότερα ανά υποενότητα:

Επιλέξιμος προϋπολογισμός «Εξοικονομώ»: Έως 22.500 ευρώ.
Το πρόγραμμα καλύπτει από 45% έως 90% του ποσού των επιλέξιμων ενεργειακών παρεμβάσεων, ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από άτοκο δάνειο.

Επιλέξιμος προϋπολογισμός «Ανακαινίζω»: Έως 10.000 ευρώ.
Μέσω του «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» καλύπτεται έως και το 30% του ποσού των επιλέξιμων παρεμβάσεων ανακαίνισης ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ.

Το ποσοστό της επιδότησης είναι κλιμακωτό, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία στην οποία θα ενταχθεί ο αιτών και ορίζεται ως εξής: pinakas.exoikon1

Προβλέπεται ειδική μέριμνα για τους αιτούντες που είναι πολύτεκνοι, με μια πρόσθετη επιχορήγηση (bonus), που ανέρχεται στο 15%.

Το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» είναι ένα πρόγραμμα δίκαιο προς τους πολίτες, καθώς για την ένταξή τους εφαρμόζεται ένα πλέγμα κοινωνικών, οικονομικών και ενεργειακών κριτηρίων, όπως αυτά φαίνονται παρακάτω: pinakas.exoikon2

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr