
ΑΑΔΕ: Ποιοι φορολογούμενοι θα λάβουν μπόνους – Τι είναι ο ηλεκτρονικός φάκελος οφειλέτη
Ένα νέο πλαίσιο επιβράβευσης των συνεπών οφειλετών της εφορίας, που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στο επόμενο διάστημα, επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, στην κατεύθυνση ενίσχυσης της κουλτούρας πληρωμών και κατ’ επέκταση της νέας αύξησης των ρυθμίσεων χρεών.Η χαμηλή αναλογία του ρυθμισμένου χρέους -μόλις 3,4% επί του συνόλου των ληξιπρόθεσμων χρεών- καταδεικνύει την ανάγκη για στοχευμένες παρεμβάσεις υπέρ των συνεπών οφειλετών και θα βάλουν φρένο στην ανοδική πορεία των οφειλετών νέων χρεών προς το Δημόσιο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΕΡΤnews. Από τις οφειλές των 83,4 δισ. ευρώ που θεωρούνται εισπράξιμες, μόλις 3,8 δισ. ευρώ εξ αυτών βρίσκονται σε ρύθμιση, εξέλιξη η οποία αναδεικνύει το πρόβλημα εισπραξιμότητας και την ανάγκη αντιμετώπισής του μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων στο πεδίο της φορολογικής συνέπειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των μέτρων που βρίσκονται υπό επεξεργασία είναι η δημιουργία ψηφιακού φακέλου για κάθε οφειλέτη, η αναμόρφωση του πλαισίου έκδοσης φορολογικής ενημερότητας καθώς και το σταδιακό «ξεπάγωμα» δεσμευμένων τραπεζικών λογαριασμών.
Οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις, έρχονται να συμπληρώσουν προηγούμενα μέτρα όπως η αναστολή των ποινικών διώξεων για ρυθμισμένες οφειλές άνω των 100.000 ευρώ και ο νέος μηχανισμός έγκαιρης ειδοποίησης οφειλετών που κινδυνεύουν να χάσουν κάποια ρύθμιση. Ειδικότερα:
- Για κάθε φορολογούμενο δημιουργείται ψηφιακό προφίλ (ηλεκτρονικός φάκελος οφειλέτη) που θα αποτυπώνει το σύνολο των οφειλετών, τις ρυθμίσεις που εξυπηρετούνται και τα μέτρα είσπραξης που έχουν ληφθεί. Οι πληροφορίες θα ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο, ενώ θα προβλέπεται περιοδική αξιολόγηση της φορολογικής συμπεριφοράς. Για τους μεγαλοοφειλέτες, που διενεργούνται ετήσιοι έλεγχοι και επανεκτιμήσεις για την τελευταία πενταετία.
- Συνεπείς οφειλέτες με ρυθμισμένα χρέη ενδέχεται να απολαμβάνουν μειωμένα ποσοστά παρακράτησης, ειδικά σε περιπτώσεις πώλησης ακινήτων ή είσπραξης ποσά από το Δημόσιο. Σήμερα η παρακράτηση μπορεί να φτάσει έως και το 70% του ποσού, ακόμη κι όταν οι οφειλές εξυπηρετούνται.
- Ενεργοποιείται η ξεχασμένη διάταξη του 2019 για σταδιακή αύξηση του ακατάσχετου ορίου στους τραπεζικούς λογαριασμούς των συνεπών οφειλετών. Η ρύθμιση αυτή, που ποτέ δεν εφαρμόστηκε, προβλέπει ότι το προστατευόμενο μπορεί να είναι ανάλογα με την πορεία των δόσεων και τη συνολική ρύθμιση της ρύθμισης.
Ειδικότερα με το νέο καθεστώς του σημερινού ακατάσχετου όριο των 1.250 ευρώ που προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσά των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, αφού πολλαπλασιαστούν με συγκεκριμένους συντελεστές. Για να κερδίσουν ακατάσχετο όριο πάνω από τα 1.250 ευρώ οι οφειλέτες, θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τις πρόσθετες προϋποθέσεις:
- Να έχετε ρυθμίσει τα χρέη τους και να έχει προηγηθεί η πληρωμή δύο δόσεων.
- Να δηλώσουν τον λογαριασμό για τον οποίο ζητείται ο περιορισμός της κατάσχεσης.
- Να πληρώνουν με συνέπεια τις δόσεις της ρύθμισης.
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr