Αυτοί οι επιχειρηματίες παίρνουν οικονομική ενίσχυση για τις φωτιές στην Εύβοια
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτοί οι επιχειρηματίες παίρνουν οικονομική ενίσχυση για τις φωτιές στην Εύβοια

Δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση ΕΞ 2022- ΦΕΚ 6324/12-12-2022 για οικονομική αποζημίωση στο περιθώριο των πυρκαγιών στην Εύβοια

Οικονομική ενίσχυση για επιχειρήσεις μεταποίησης, συσκευασίας – αποθήκευσης και εμπορίας σύκων στην Εύβοια, επικυρώθηκε μέσω ΚΥΑ που δόθηκε στην δημοσιότητα.

Πρόκειται για την Κοινή Υπουργική Απόφαση ΕΞ 2022- ΦΕΚ 6324/12-12-2022.

Με την παρούσα απόφαση θεσπίζεται καθεστώς ενίσχυσης με τη μορφή επιχορήγησης σε επιχειρήσεις μεταποίησης, συσκευασίας – αποθήκευσης και εμπορίας σύκων που υπέστησαν μεγάλες οικονομικές απώλειες που επιτάθηκαν από τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της χώρας το καλοκαίρι του 2021, σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζεται πως και το πλέγμα στήριξης των ρητινοκαλλιεργητών και δασεργατών των πυρόπληκτων περιοχών της Βόρειας Εύβοιας που ξεκίνησε αμέσως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, συνεχίζεται με την υλοποίηση όλων των δράσεων σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, αλλά και με προώθηση θεσμικών ρυθμίσεων με στόχο την εξασφάλιση βέλτιστων διαδικασιών κατά την εκτέλεση των έργων αποκατάστασης στην περιοχή.

Τον περασμένο Ιούλιο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προώθησε δύο νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούσαν στη μείωση του ποσοστού εγγυητικής επιστολής για την υλοποίηση των υλοτομικών εργασιών στις καμένες δασικές εκτάσεις και στην παράταση της προθεσμίας εγκατάστασης των δασικών συνεταιρισμών για την επέκταση της έναρξης των υλοτομικών εργασιών στις καμένες δασικές εκτάσεις. Με την εφαρμογή των εν λόγω ρυθμίσεων ξεκίνησαν άμεσα οι εργασίες απόληψης καμένης ξυλείας σε όλα τα δημόσια δάση της περιοχής και με τη συμμετοχή των άνεργων ρητινεργατών και δασεργατών μέσω των τοπικών Δασικών Συνεταιρισμών Εργασίας, ενώ από την πρώτη στιγμή μετά την πυρκαγιά συμμετείχαν κατά προτεραιότητα στην κατασκευή των αντιδιαβρωτικών έργων.

Στις αρχές Αυγούστου ξεκίνησε η πρόσληψη των πρώτων δικαιούχων ρητινεργατών στο επταετές Ειδικό Πρόγραμμα Απασχόλησης Ανέργων της ΔYΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) -το οποίο έχει προϋπολογισμό 63 εκατ. ευρώ,και χωρίζεται σε έξι κύκλους ένταξης, και ολοκληρώθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου με την ένταξη στον πρώτο κύκλο του προγράμματος 102 ρητινεργατώνστο Δασαρχείο Λίμνης, 32 στο Δασαρχείο Ιστιαίας και 12 στο Δασαρχείο Μεγάρων.

Επιπλέον την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022δημοσιεύτηκε η σχετική ΚΥΑ «Οικονομική ενίσχυση ρητινεργατών για πυροπροστασία δασών έτους 2021. Δικαιολογητικά και Διαδικασία πληρωμής» (ΦΕΚ Β’ 5466/21.10.2022), ύψους 2,3 εκατ. ευρώ, για την οικονομική ενίσχυση των πυρόπληκτων ρητινεργατών, σε συνέχεια της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 3,7εκατ. ευρώ και της τακτικής ενίσχυσης για το έτος 2020 ύψους 2,3 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκαν το προηγούμενο έτος. Οι πληρωμές των δικαιούχων, κατόπιν υποβολής των σχετικών δικαιολογητικών, προβλέπεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η Κυβέρνηση, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους και επικοινωνίας με την τοπική κοινωνία, συνεχίζει την υλοποίηση του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης της Βόρειας Εύβοιας, ηδημοσιονομική επίπτωση του οποίου έχει ξεπεράσει-προς το παρόν- τα 300 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr