Αυξημένη Εθνική Σύνταξη: Ποιοι είναι δικαιούχοι – Πώς κάνετε αίτηση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξημένη Εθνική Σύνταξη: Ποιοι είναι δικαιούχοι – Πώς κάνετε αίτηση

Η διαδικασία της ηλεκτρονικής αίτησης για την αυξημένη εθνική σύνταξη στους δικαιούχους

Αυξημένη εθνική σύνταξη μπορούν να λάβουν ομογενείς προερχόμενοι από την Αλβανία και από την πρώην Σοβιετική Ένωση σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΦΚΑ, προχωρόντας σε σχετική ηλεκτρονική αίτηση μέσα στην ιστοσελίδα του οργανισμού.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρόκειται για την υλοποίηση της σχετικής νομοθετικής διάταξης, που ψηφίστηκε από την παρούσα κυβέρνηση και περιλαμβάνεται στον ν. 4915/2022 αρ. 73 (Α΄ 63), ΚΥΑ 73135 (ΦΕΚ β΄ 4135/2022), με την οποία μειώνονται από 40 σε 30 τα απαιτούμενα χρόνια διαμονής στη χώρα για λήψη πλήρους εθνικής σύνταξης, καθώς οι ομογενείς από τις δύο αυτές περιοχές δεν ήταν σε θέση να βρίσκονται και να εργάζονται στην Ελλάδα προ του 1992, λόγω των ιδιαίτερων πολιτικών συνθηκών, που επικρατούσαν στις χώρες διαμονής τους εκείνη την περίοδο.

Για την υποβολή της αίτησης για την απονομή αυξημένης εθνικής σύνταξης, οι ενδιαφερόμενοι επισκέπτονται την ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, ακολουθώντας την εξής διαδρομή: Ηλεκτρονικές υπηρεσίες για συνταξιούχους -> Ηλεκτρονική Υπηρεσία Υποβολής Αίτησης Συνταξιοδότησης, στην επιλογή: υποβολή Αίτησης Ομογενών https://www.efka.gov.gr/sites/default/files/2023-01/odigies-xrisis-aitisis-omogenon-012023.pdf, (βάσει του άρθρου 73 του Ν. 4915/22).

 

Με τη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία, υπολογίζεται πως διευκολύνονται 15.000 άτομα που είναι ήδη συνταξιούχοι, ενώ δυνητικά ωφελούμενοι θα είναι περίπου 55.000 άτομα, που εκτιμάται ότι θα καταστούν συνταξιούχοι μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Σημειώνεται ότι για την εν λόγω αίτηση δεν υπάρχει προθεσμία υποβολής.

 

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr