Αύξηση των καθαρών μισθών φέρνει η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης – “Ψαλίδι” και στις ασφαλιστικές εισφορές
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση των καθαρών μισθών φέρνει η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης – “Ψαλίδι” και στις ασφαλιστικές εισφορές

Έρχονται αυξήσεις καθαρών μισθών –αρχικά με… ημερομηνία λήξεως λόγω δημοσιονομικών ισορροπιών- αλλά και γενναίες μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών κυρίως για νεοπροσλαμβανόμενους.

Η αύξηση των καθαρών μισθών θα γίνει μέσω της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης που θα εισπραχθεί από την 1η Ιανουαρίου 2021 η οποία θα φτάνει μεσοσταθμικά στο 50%, αλλά δεν θα είναι “οριζόντια”.

Προκειμένου το μέτρο να συμπεριληφθεί στη λίστα των παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, η κυβέρνηση εξετάζει το σενάριο το ποσοστό μείωσης της εισφοράς να είναι “στοχευμένο” ώστε να ευνοηθούν περισσότερο οι πληγέντες από την πανδημία.

Όσο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, θα συνδεθούν κατά κύριο λόγο με την δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης προκειμένου και αυτό το μέτρο που αποτελεί βασική εξαγγελία της κυβέρνησης να αντιμετωπιστεί ως μέτρο καταπολέμησης της ανεργίας που έχει προκαλέσει η πανδημία. Οι λεπτομέρειες και οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν το Σάββατο από τον πρωθυπουργό.

1. Πρώτον, ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει μειώσεις φόρων ώστε να φανεί ότι συνεχίζεται η πολιτική που είχε εξαγγείλει προεκλογικά η κυβέρνηση και η οποία είχε “παγώσει” λόγω της πανδημίας (σ.σ μειώσεις εισφοράς αλληλεγγύης είχαν προγραμματιστεί από φέτος τον Μάιο).

2. Δεύτερον να αποφευχθούν τα μόνιμου χαρακτήρα μέτρα που θα δημιουργούσαν την εικόνα στους Ευρωπαίους εταίρους αλλά και στους θεσμούς ότι η Ελλάδα επιστρέφει σε πρακτικές δημοσιονομικής χαλάρωσης και παραγωγής ελλειμμάτων (σ.σ ήδη το 2020 θα κλείσει με έλλειμμα περίπου 15 δις. ευρώ)

3. Τρίτον να φανεί ότι η πολιτική στήριξης για την καταπολέμηση των συνεπειών της πανδημίας, όχι μόνο δεν θα ανακοπεί αλλά θα ενταθεί το επόμενο διάστημα προκειμένου να είναι ταχύτερη η διαδικασία επιστροφής στην ανάκαμψη.

Με βάση αυτούς τους στόχους, αυτό που εκκρεμεί πλέον είναι να ανακοινωθούν οι τελικές λεπτομέρειες εφαρμογής των μέτρων. Τα βλέμματα στρέφονται στην εισφορά αλληλεγγύης καθώς αφενός βαραίνει εκατομμύρια φορολογούμενους, αφετέρου η κατάργησή της αποτελεί προεκλογική εξαγγελία ενώ ένας τρίτος λόγος είναι ότι η μείωσή της μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στις τσέπες των μισθωτών. Τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι πολλά:

1. Να θεσπιστεί κλίμακα μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης όπως ακριβώς συνέβη και με τον ΕΝΦΙΑ. Δηλαδή, όσοι έχουν εισοδήματα έως 20.000 ευρώ να απαλλαγούν πλήρως και να μην έχουν μείωση κατά 50%, όσοι έχουν εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 ευρώ να έχουν έκπτωση άνω του 50% και προοδευτικά το ποσοστό της έκπτωσης να μειώνεται προκειμένου να συγκρατηθεί και το δημοσιονομικό κόστος.

2. Να εφαρμοστεί η μείωση της εισφοράς αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2020 για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες προκειμένου το όφελος να μην φανεί στο τέλος του 2022 αλλά μέσα στην επόμενη χρονιά.

Οι ασφαλιστικές εισφορές

Όσον αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές έχει προταθεί η πολύ γενναία μείωση ασφαλιστικών εισφορών (ακόμη και μηδενισμός σε ορισμένες περιπτώσεις ή για συγκεκριμένους κλάδους) για όσες επιχειρήσεις προχωρήσουν σε προσλήψεις το επόμενο χρονικό διάστημα της επιδιωκόμενης ανάκαμψης.

Είναι και αυτό ένα μέτρο που μπορεί να συνδεθεί με την πανδημία και προτείνεται από όσους εκτιμούν ότι ο αντίκτυπος στην αγορά θα είναι πολύ μεγαλύτερος συγκριτικά με μια οριζόντια μείωση ασφαλιστικών εισφορών από την οποία θα επωφελούνταν όλες οι επιχειρήσεις και για το σύνολο των εργαζομένων τους. Με πληροφορίες του thetoc.gr

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr