«Ακριβή μου…λαγάνα»: Στα ύψη οι τιμές του τραπεζιού της Καθαράς Δευτέρας στην Εύβοια
Ειδησεις ευβοια

«Ακριβή μου…λαγάνα»: Στα ύψη οι τιμές του τραπεζιού της Καθαράς Δευτέρας στην Εύβοια

Το φετινό Σαρακοστιανό τραπέζι αναμένεται να είναι πιο ακριβό τόσο στην Εύβοια όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα

Υπολογισμούς για το σαρακοστιανό τραπέζι κάνουν τα νοικοκυριά και στην Εύβοια καθώς η ακρίβεια δεν αφήνει περιθώρια για σπατάλες.

Οι τιμές για τα τρόφιμα της Καθαράς Δευτέρας είναι ιδιαίτερα υψηλές καθώς οι ιχθυαγορές και εκλεκτά τρόφιμα έχουν την τιμητική τους.

Το φετινό Σαρακοστιανό τραπέζι αναμένεται να είναι πιο ακριβό.

Οπως συνοψίζει το Mega, οι  καταναλωτές θα βρουν την παραδοσιακή λαγάνα από 3,50 έως 5 € τα 750γρ. Το χαλβά 7,90 – 16,90, τις ελιές από 2 έως 5,5 ευρώ ενώ την ταραμοσαλάτα από 6,23 – 19,31.

Οι περισσότεροι καταναλωτές θεωρούν ότι οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Ενδεικτό της ακρίβειας είναι εξάλλου πως καταναλωτές αντί να πάρουν μία λαγάνα ζητάνε και μισή λαγάνα σύμφωνα με αρτοποιούς.

Αναφορικά με τη ζήτηση από ό,τι λένε οι καταστηματάρχες είναι αρκετά υψηλή σε σχέση με τα περσινά επίπεδα.

Ενδεικτικά, το γαριδάκι πωλείται από 5 έως 8 ευρώ, το καλαμάρι από 15 έως 20 ευρώ και οι σουπιές από 10 έως 14 ευρώ.

Όπως υποστήριζαν οι άνθρωποι της αγοράς, αιτίας της ακρίβειας είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία ο οποίος έχει ως αποτέλεσμα την ενεργειακή κρίση, την ακρίβεια και φυσικά τον πληθωρισμό.

Ακριβή μου…λαγάνα

Ακριβότερη ως και 7%, θα φτάσει φέτος στο τραπέζι του καταναλωτή η παραδοσιακή λαγάνα την Καθαρά Δευτέρα, με την τιμή της να κυμαίνεται μεταξύ 2,50-2,60 ευρώ και τους αρτοποιούς του νομού Θεσσαλονίκης να δηλώνουν …πανέτοιμοι για το φούρνισμα τουλάχιστον 500.000 τεμαχίων

Το παραδοσιακό έθιμο της λαγάνας παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νηστίσιμο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.

Η λαγάνα είναι άζυμος άρτος, που σημαίνει ότι παρασκευάζεται χωρίς προζύμι και φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε από τους Ισραηλίτες κατά τη νύχτα της Εξόδου τους από την Αίγυπτο, υπό την καθοδήγηση του Μωυσή.

Έκτοτε, επιβαλλόταν από τον Μωσαϊκό Νόμο για όλες τις ημέρες της εορτής του Πάσχα, μέχρι που ο Χριστός στο τελευταίο του Πάσχα ευλόγησε τον ένζυμο άρτο.

Η ιστορία της λαγάνας διατρέχει όλη τη διατροφική παράδοση από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ο Αριστοφάνης στις «Εκκλησιάζουσες» λέει «Λαγάνα πέττεται», ενώ ο Οράτιος στα κείμενά του, αναφέρει τη λαγάνα ως «Το γλύκισμα των φτωχών».

Το έθιμο της λαγάνας παρέμεινε αναλλοίωτο ανά τους αιώνες και συνηθίζεται να παρασκευάζεται με μεράκι από τον αρτοποιό της γειτονιάς, τραγανή λαχταριστή και σουσαμένια και να καταναλώνεται κατά την Καθαρά Δευτέρα, την Πρωτονήστιμη Δευτέρα της Σαρακοστής.

Όσο για τον λόγο για τον οποίο η συγκεκριμένη Δευτέρα λέγεται «Καθαρά», αναφέρεται ότι η ονομασία προήλθε από τη συνήθεια που είχαν οι νοικοκυρές το πρωί της ημέρας αυτής να πλένουν με ζεστό νερό και στάχτη όλα τα μαγειρικά σκεύη, ως «ημέρα κάθαρσης».

Στη συνέχεια τα κρεμούσαν στη θέση τους, όπου και παρέμεναν μέχρι τη λήξη της νηστείας.

Επίσης, κατά την ημέρα αυτή εξέρχονταν όλοι οικογενειακώς στην ύπαιθρο, έστρωναν κάτω στη γη και έτρωγαν νηστίσιμα φαγητά όπως χαλβά, ελιές, ταραμά και -φυσικά- λαγάνα.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr