Χειμερινές εκπτώσεις: Πότε ξεκινάνε και πώς θα πραγματοποιήσετε ασφαλείς αγορές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χειμερινές εκπτώσεις: Πότε ξεκινάνε και πώς θα πραγματοποιήσετε ασφαλείς αγορές

Οι ημερομηνίες των εκπτώσεων του 2023 - Συμβουλές για να μην πέσετε θύματα προσφορών

Σε λίγες ημέρες πρόκειται να ξεκινήσουν οι χειμερινές μεγάλες εκπτώσεις στα εμπορικά καταστήματα της χώρας που παραδοσιακά ξεκινάνε τον Ιανουάριο και ολοκληρώνονται με το πέρας του Φεβρουαρίου.

Φέτος οι εκπτώσεις θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023 και θα ολοκληρωθούν την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023 στα καταστήματα της χώρας.

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το οποίο κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή, οι χειμερινές εκπτώσεις θα γίνονται από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι και τέλος του Φεβρουαρίου.

Τι πρέπει να γνωρίζουν καταναλωτές και καταστηματάρχες για τις χειμερινές εκπτώσεις 2023

Τα καταστήματα θα πρέπει κατά την διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων:

  • να αναγράφουν την παλαιά και τη νέα μειωμένη τιμή των αγαθών και των υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση.
  • να αναγράφεται και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Εφόσον δίνεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προσθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε  άλλη εμπορική επικοινωνία το περιεχόμενο ποσοστό έκπτωσης και στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων.

Επίσης επισημαίνεται πως εάν σε ένα κατάστημα οι χειμερινές εκπτώσεις των προϊόντων είναι ανακριβείς , τότε θα καταβάλει πρόστιμο ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών  και δεν θα είναι λιγότερο από 10.000 ευρώ.

Ο οδηγός για να μην πέσετε θύματα «προσφορών»

ΗΈνωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος έχει εκδόσει χρήσιμο οδηγό με τους 5 κανόνες που πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές, για να μην  πέσουν θύματα «προσφορών».

Οι κανόνες αυτοί είναι οι εξής:

  • Να κάνουν έρευνα αγοράς και να ελέγχουν όχι μόνο την τιμή (αρχική και νέα) αλλά και την ποιότητα των προϊόντων. Επίσης, να αναζητούν στο διαδίκτυο την τιμή του προϊόντος που πρόκειται να επιλέξουν, βάσει κωδικού ή αριθμού μοντέλου, ώστε να είναι βέβαιοι ότι η τιμή που έχουν εντοπίσει είναι η πιο συμφέρουσα.
  • Να οριοθετήσουν τις ανάγκες τους και να προγραμματίσουν με λίστα τις αγορές που πρόκειται να κάνουν, οι οποίες θα συμβαδίζουν με τον προσωπικό ή οικογενειακό τους προϋπολογισμό, αποφεύγοντας αλόγιστες δαπάνες.
  • Να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής τους όταν αγοράζουν προϊόντα με δόσεις. Ιδίως για αγορές με πιστωτική κάρτα, να είναι πάντα ενημερωμένοι για τους όρους και τις προϋποθέσεις της συγκεκριμένης αγοράς.
  • Τα προϊόντα θα πρέπει να φέρουν την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς (όχι το ποσοστό έκπτωσης). Προσοχή! Στις προσφορές συχνά αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, γι’ αυτό εάν μετανιώσουν, δεν έχουν τη δυνατότητα αλλαγής
  • Να ζητούν πάντα την απόδειξη για τα προϊόντα που έχουν αγοράσει. Σε περίπτωση που το προϊόν είναι ελαττωματικό και θελήσουν να το επιστρέψουν ή να το αλλάξουν, η επίδειξη της απόδειξης είναι απαραίτητη.

Να σημειωθεί ότι. τα καταστήματα αναμένεται να λειτουργήσουν την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων, 9 Ιανουαρίου 2023  από τις 11π.μ έως τις 6μμ

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr