Χρέη στα Ταμεία: Πώς θα τα ρυθμίσουν οι επιχειρήσεις – Τι ισχύει για τις κορονο – οφειλές
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρέη στα Ταμεία: Πώς θα τα ρυθμίσουν οι επιχειρήσεις – Τι ισχύει για τις κορονο – οφειλές

Η πανδημία «πνίγει» το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων, καθώς οι αναστολές λειτουργίας, αλλά και η «κλειδωμένη» για καιρό αγορά έχει δημιουργήσει ένα «βουνό» νέων χρεών προς το υπερταμείο ασφάλισης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους οι οφειλές προς τα ταμεία αυξήθηκαν κατά 395 εκατ. ευρώ, αγγίζοντας τον Σεπτέμβριο τα 37,395 δισ. ευρώ. Μπορεί τα χρέη αυτά να μην αποτελούν “προϊόν” της πανδημίας, έρχονται όμως να προστεθούν στις υπάρχουσες οφειλές που έχουν οι επιχειρήσεις λόγω της δεκαετούς κρίσης.

Οι οφειλές από το παρελθόν, αλλά και αυτές που προκαλούνται κατά το διάστημα της πανδημίας, τα λεγόμενα κορονο- χρέη, αποτελούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που θέτει σε κίνδυνο τα οικονομικά των ταμείων. Με στόχο τη στήριξη των επιχειρήσεων, αλλά και την τόνωση των εισπράξεων στα ταμεία, το υπουργείο Εργασίας, βγάζει από τη φαρέτρα του «όπλα» που αφενός θα δώσουν ανάσα στους επαγγελματίες και αφετέρου θα κρατήσουν «ζεστό» τον κρατικό κορβανά. Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσφατα το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών έδωσε τον κατευθυντήριο οδηγό για τις κορονο-οφειλές προς τον e-ΕΦΚΑ, τις απολεσθείσες ρυθμίσεις ασφαλιστικών χρεών και τις κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις κατά το δεύτερο lockdown.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr