Δημόσιοι Υπάλληλοι: Έρχονται αυξήσεις στους μισθούς
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημόσιοι Υπάλληλοι: Έρχονται αυξήσεις στους μισθούς

Αυξήσεις στους μισθούς του δημοσίου φέρνει το 2023

Αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων φέρνει το 2023, παράλληλα με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, την αύξηση των συντάξεων και του κατώτατου μισθού αλλά και την κατάργηση της εισφοράς πρόνοιας που καταβάλλουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Συγκεκριμένα 3,9 εκατομμύρια πολίτες θα δουν τα εισοδήματά τους να βελτιώνονται, ενώ μπορεί οι αυξήσεις να ξεκινούν από ελάχιστα ευρώ, ωστόσο σταδιακά θα φτάσουν ακόμη και το ύψος ενός μηνιαίου μισθού για τους περισσότερους εργαζόμενους.

Από το νέο έτος καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για τους περίπου 760.000 δημοσίους υπαλλήλους. Όπως αναφέρει η «Αυτοδιοίκηση», αύξηση θα δουν περίπου 500.000 δημόσιοι υπάλληλοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Παράλληλα καταργείται και η ειδική εισφορά 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων που αφορά 600.000 δημοσίους υπαλλήλους. Από την 1η Ιανουαρίου αναπροσαρμόζεται το ειδικό μισθολόγιο των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ, με αύξηση του βασικού μισθού, του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης και του επιδόματος θέσης ευθύνης. Η μεσοσταθμική αύξηση εκτιμάται στο 10%.

Έτσι λοιπόν για δημόσιο υπάλληλο με εισόδημα 13.000 ευρώ, δηλαδή καθαρές μηνιαίες αποδοχές 1.083 ευρώ, το ετήσιο όφελος από την κατάργηση της εισφοράς θα είναι 22 ευρώ ή 1,83 ευρώ τον μήνα, και για εισόδημα 15.000 ευρώ ή 1.250 ευρώ τον μήνα το όφελος θα είναι 66 ευρώ τον χρόνο ή 5,5 ευρώ το μήνα. Παράλληλα καταργείται και η εισφορά πρόνοιας με ετήσιο όφελος για κάποιον που λαμβάνει 1.083 (13.000 ετησίως) τα 151 ευρώ.

Ειδικότερα, η δέσμη των παρεμβάσεων για το 2023 περιλαμβάνει:
Μόνιμη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους φορολογούμενους. Μετά τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται από τον πρώτο μήνα του νέου έτους. Το ετήσιο όφελος για τους φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ ξεκινάει από 22 ευρώ και μπορεί να υπερβεί και τα 676 ευρώ για υψηλότερα εισοδήματα.

Για παράδειγμα, για έναν δημόσιο υπάλληλο με ετήσιο εισόδημα 18.000 ευρώ η ελάφρυνση θα είναι της τάξεως των 132 ευρώ ετησίως.

Κατάργηση υπό προϋποθέσεις του τέλους επιτηδεύματος. Επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις, με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, που αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, κατ’ ελάχιστο για 3/12 σε ετήσια βάση, απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος για το έτος που συντελείται η αύξηση.

Διατήρηση σε μόνιμη βάση της μείωσης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

Αυξήσεις 7,75% στις αποδοχές των συνταξιούχων όλων των ταμείων.

Διατήρηση έως και τον Ιούνιο του 2023 των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, σε υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων, στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού και στο τουριστικό πακέτο.

Αναστολή του ΦΠΑ για νέες οικοδομές έως το τέλος του 2024

Διατήρηση του φορο-μπόνους για ανακαίνιση και επισκευή κατοικιών.

Αναστολή του φόρου υπεραξίας 15% στις αγοραπωλησίες ακινήτων έως το τέλος του 2024.

Επιδότηση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάνελ σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Προγράμματα «Ανακαινίζω/Εξοικονομώ» και «Ανακαινίζω/Ενοικιάζω» με τα οποία παρέχονται επιδοτήσεις για ανακαίνιση και εξοικονόμηση ενέργειας κατοικιών, καθώς και πρόγραμμα χαμηλότοκου δανεισμού για αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια έως 39 ετών.

Επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας με δημοσιονομικό κόστος 64 εκατ. ευρώ.

Αυξημένο στεγαστικό επίδομα για τη στήριξη των φοιτητών που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των ιατρών του ΕΣΥ και οι μισθολογικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr