Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Γιατί κάποιοι δεν πήραν την αύξηση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Γιατί κάποιοι δεν πήραν την αύξηση

Tην αύξηση του 8% την λαμβάνουν οι εγκριτικές αποφάσεις του Δεκεμβρίου

Την αύξηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος κατά 8% έλαβαν χθες μόνο όσοι έχουν κάνει αίτηση απο την 1η Δεκέμβριου και έλαβαν εγκριτική απόφαση και όχι όλοι.

Έτσι την αύξηση του 8% την λαμβάνουν οι εγκριτικές αποφάσεις του Δεκεμβρίου, άρα οι περισσότεροι δικαιούχοι δεν θα το δουν τώρα γιατί έχουν προγενέστερες εγκριτικές αποφάσεις.

Όσοι λοιπόν έχουν κάνει αίτηση και δεν έχουν ακόμη εγκριτική απόφαση θα λάβουν την αύξηση του 8% τον επόμενο μήνα.

Έτσι όσοι παίρνουν σήμερα το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα δεν θα δουν αύξηση πάρα μόνο αυτοί που θα υποβάλλουν νέα αίτηση απο 1η Δεκεμβρίου και θα εγκριθεί.

Τα ποσά αναδιαμορφώνονται με την αύξηση του 8%, και ανέρχονται για τις αιτήσεις εκείνες που θα εγκριθούν από 1.12.2023 σε 216 ευρώ αντί 200 ευρώ τον μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 108 ευρώ αντί 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και 54 ευρώ αντί 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος.

Ως ανώτατο όριο του εγγυημένου ποσού ορίζονται τα 972 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Επιπλέον η αύξηση του εγγυημένου ποσού συμπαρασύρει και τα εισοδηματικά κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, το δηλούμενο εισόδημα του νοικοκυριού, όπως υπολογίζεται για τους σκοπούς της ένταξης στο πρόγραμμα, τους έξι (6) τελευταίους μήνες πριν την υποβολή της αίτησης, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα παρακάτω ποσά :

Σύνθεση Νοικοκυριού Εξαμηνιαίο Εισόδημα

  • Μονοπρόσωπο νοικοκυριό 1.296 € (έναντι 1200 €)
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος 1.944 € (έναντι 1800 €)
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη 2.268 € (έναντι 2.100€)
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη 2.592 € (έναντι 2.400€)
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη 2.916 € (έναντι 2.700€)
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη 3.240 € (έναντι 3000€)

Το εξαμηνιαίο εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει πλέον το ποσό των 5.832 € (έναντι 5.400 € προ της αυξήσεως), ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού.

DIKAIOLOGITIKA

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr