Ενέργεια: Επιβάρυνση στο ρεύμα 1 λεπτό ανα κιλοβατώρα – Τι θα γίνει με διακοπές ηλεκτροδότησης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενέργεια: Επιβάρυνση στο ρεύμα 1 λεπτό ανα κιλοβατώρα – Τι θα γίνει με διακοπές ηλεκτροδότησης

Όσα δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας για τη νέα επιβάρυνση στο ρεύμα και την διαχείριση της ενεργειακής κρίσης
Με σκοπό να χρηματοδοτηθεί ένας μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνων ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε επιβάρυνση στο ρεύμα 1 λεπτό ανά κιλοβατώρα.

Ο μηχανισμός αυτός σύμφωνα με τον υπουργό θα χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση τυχόν αντίστοιχων καταστάσεων με την σημερινή στο μέλλον.

Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν δοθεί περίπου 7 δις ευρώ για επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος. Από αυτά τα χρήματα, τα 2 δις είναι από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα υπόλοιπα από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, αλλά και τον μηχανισμό δημοπράτησης αερίων. Ήδη έχουν εισπραχθεί περίπου 2,5 δις από τη φορολόγηση των υπερκερδών, ενώ βεβαιώθηκαν κι άλλα 400 εκ. ευρώ που θα εισπραχθούν αναδρομικά», δήλωσε ο κ. Σκρέκας.

Τι είπε για το ενδεχόμενο Μπλακ άουτ

Σε ότι αφορά τις διακοπές ρεύματος που ήδη σχεδιάζουν  ή και έχουν ξεκινήσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες ο υπουργός διαβεβαίωσε πως στην Ελλάδα ο σχεδιασμός που έχει δρομολογηθεί θα βοηθήσει για να μην οδηγηθούμε σε αυτό το σημείο.

Σχετικά με τα μεγάλα χρέη εταιρειών ενέργειας προς τους Δήμους λόγω παρακράτησης δημοτικών τελών είπε πως πρόκειται για ένα διαχρονικό πρόβλημα, το οποίο η Κυβέρνηση προσπάθησε να λύσει και ήδη τον τελευταίο χρόνο οι οφειλές αυτές έχουν μειωθεί κατά 70-80%.

Για το ζήτημα των υδρογονανθράκων ο κ. Σκρέκας είπε πως μέσα στο 2023 αναμένεται η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση στα Ιωάννινα, όπου εάν οι προβλέψεις επαληθευτούν μιλάμε για αυτονομία φυσικού αερίου στην Ελλάδα για 10 χρόνια.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικα, «Το μεγάλο στοίχημα όμως είναι το κοίτασμα μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου, όπου εκεί αν επαληθευτούν οι προβλέψεις, η χώρα μας θα μπορεί να κάνει και εξαγωγές φυσικού αερίου».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr