Ενεργειακή κρίση- SOS: Οι 3 κινήσεις πριν ανάψεις το καλοριφέρ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργειακή κρίση- SOS: Οι 3 κινήσεις πριν ανάψεις το καλοριφέρ

Το καλοριφέρ σας χρειάζεται προετοιμασία πριν το ανάψετε και είναι ανέξοδη και εύκολη, με σημαντικό όφελος.

Απλές κινήσεις και μια φτηνή «επένδυση» μπορούν να σας εξοικονομήσουν χρήματα από τη θέρμανση.

Το καλοριφέρ σας χρειάζεται προετοιμασία πριν το ανάψετε και είναι ανέξοδη και εύκολη, με σημαντικό όφελος.

Πώς κάνετε σωστή εξαέρωση στο καλοριφέρ

Θα χρειαστείτε:

Ένα κλειδί για καλοριφέρ
Ένα ζευγάρι χοντρά γάντια
Ένα μεγάλο δοχείο
Μία πετσέτα

Στη συνέχεια πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να εντοπίσετε ποια σώματα χρειάζονται εξαέρωση, ανοίγοντας τη θέρμανση του σπιτιού σας.

Όταν η θέρμανση είναι πλέον σε πλήρη λειτουργία, παρατηρήστε εάν ακούτε κάποιον περίεργο ήχο και φορέστε τα γάντια σας.

Έπειτα, εξετάστε το κάθε σώμα ξεχωριστά, προσπαθώντας να εντοπίσετε εάν κάποιο καλοριφέρ έχει κρύα σημεία (τα γάντια θα προστατεύσουν τα χέρια σας από την θερμότητα).

Στη συνέχεια, κλείστε την κεντρική θέρμανση εντελώς (χωρίς όμως να κλείνετε και τις βαλβίδες εισαγωγής) και ξεκινήστε τη διαδικασία της εξαέρωσης από το ισόγειο προς τα πάνω, εάν το σπίτι σας έχει περισσότερους από έναν ορόφους. Θα πρέπει να περιμένετε για αρκετή ώρα, έτσι ώστε όλα τα καλοριφέρ να κρυώσουν πλήρως.

Ξεκινήστε με το καλοριφέρ που βρίσκεται πιο κοντά στο λέβητα και αναζητήστε την βίδα εξαέρωσης του σώματος. Βρίσκεται σε ένα από τα άκρα του καλοριφέρ (συνήθως στην κορυφή) και μοιάζει με μια στρογγυλή τρύπα με μια τετράγωνη μεταλλική ράβδο μέσα σε αυτό.

Προτού προχωρήσετε, μία καλή ιδέα είναι να στρώσετε μία πετσέτα στο πάτωμα, κάτω από το καλοριφέρ σας, καθώς υπάρχει η πιθανότητα για μία μικρή διαρροή νερού. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε ένα κενό δοχείο κάτω από το σημείο που βρίσκεται η βαλβίδα, για να συλλέξει τυχόν διαρροές.

Τοποθετήστε ένα κλειδί για καλοριφέρ στη βαλβίδα (μέσα από την τετράγωνη εγκοπή) και περιστρέψτε αριστερόστροφα με αργές κινήσεις.

Για να αποφύγετε μία μεγαλύτερη διαρροή του νερού, μην ανοίξετε τη βαλβίδα εντελώς, αλλά ολοκληρώστε περίπου το ¼ με ½ της περιστροφής, μέχρι να ακούσετε ένα σφύριγμα, το οποίο προκαλείται από τον αέρα, που φεύγει από το καλοριφέρ.

Όταν ο αέρας σταματήσει, είναι πιθανό να τρέξει νερό, στην αρχή σε έναν άτακτο ρυθμό, αλλά μετά από περίπου 30 δευτερόλεπτα θα παρατηρήσετε ότι έχει αρχίσει να υπάρχει μία πιο σταθερή ροή. Αυτό είναι σημάδι πως η εξαέρωση έχει ολοκληρωθεί.

Χρησιμοποιήστε το κλειδί για να κλείσετε εντελώς τη βαλβίδα του καλοριφέρ και στη συνέχεια σκουπίστε καλά το θερμαντικό σώμα, μέχρι να στεγνώσει εντελώς, έτσι ώστε να αποφύγετε το σχηματισμό σκουριάς. Επαναλάβετε τη διαδικασία στα υπόλοιπα καλοριφέρ του σπιτιού.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία και αφού είστε σίγουροι πως όλες οι βαλβίδες έχουν κλείσει καλά, μην παραλείψετε να ελέγξετε πως η πίεση του λέβητα εξακολουθεί να βρίσκεται στα συνιστώμενα επίπεδα.

Στο τέλος, μπορείτε να ανοίξετε και πάλι τη θέρμανση, για να βεβαιωθείτε πως όλα τα σώματα ζεσταίνονται ομοιόμορφα.

Πώς καθαρίζω το καλοριφέρ

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε για να καθαρίσετε με ασφάλεια το καλοριφέρ σας, είναι να κλείσετε τη θέρμανση.

Στη συνέχεια, αφαιρέστε το καπάκι, που βρίσκεται στην κορυφή, καθώς και εκείνα που υπάρχουν στη δεξιά και την αριστερή πλευρά του καλοριφέρ.

Ξεσκονίστε τα καπάκια και έπειτα καθαρίστε τα με ένα ήπιο αντιβακτηριδιακό διάλυμα, αφήνοντάς τα να στεγνώσουν καλά, τουλάχιστον για ένα 24ωρο, προτού τα επανατοποθετήσετε στη θέση τους.

Όσο περιμένετε, μπορείτε να χρησιμοποιήστε ένα πιστολάκι μαλλιών για να «σπρώξετε» τη σκόνη από το εσωτερικό του καλοριφέρ στο πάτωμα. Στρέψτε το πιστολάκι έτσι ώστε να φυσάει κάθετα, πάνω στην κορυφή του θερμαντικού σώματος και μην ξεχάσετε να τοποθετήσετε μία πετσέτα στο πάτωμα για να απομακρύνετε τη βρωμιά πιο εύκολα.

Μετά, μπορείτε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα μακρόστενο «φτερό» ξεσκονίσματος από μικροΐνες για να αφαιρέσετε οποιαδήποτε υπολείμματα σκόνης από το καλοριφέρ. Τέλος, απλώς τοποθετήστε τα πάνελ και πάλι στη θέση τους.

Θερμοστατική βαλβίδα: Πώς εξοικονομείτε ευρώ

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για το Ηνωμένο Βασίλειο, με τη βοήθεια της θερμοστατικής βαλβίδας επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας κατά 18% για το μέσο νοικοκυριό.

Η θερμοστατική βαλβίδα, γνωστή και ως θερμοστατική κεφαλή καλοριφέρ είναι μία βάνα η οποία τοποθετείται πάνω ή έξω από το καλοριφέρ, είτε σε οριζόντια είτε σε κάθετη θέση, σε ευθεία ή διαγωνίως.

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα εξάρτημα που περιλαμβάνει έναν αισθητήρα θερμοκρασίας, συνήθως κατασκευασμένος από κερί, και έχει ως στόχο τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του αέρα σε ένα δωμάτιο μεμονωμένα, ελέγχοντας αυτόματα την ποσότητα του ζεστού νερού που εισέρχεται στο εκάστοτε σώμα καλοριφέρ όπου είναι ενσωματωμένη η θερμοστατική βαλβίδα.

Μία θερμοστατική βαλβίδα σας επιτρέπει να ρυθμίσετε σωστά τη θερμοκρασία ενός χώρου από δωμάτιο σε δωμάτιο.

Με την άνοδο της θερμοκρασίας σε ένα δωμάτιο, λοιπόν, ο αισθητήρας διαστέλλεται αυτόματα και η βάνα της βαλβίδας σιγά-σιγά κλείνει, περιορίζοντας με αυτό τον τρόπο τη ροή του ζεστού νερού στο θερμαντικό σώμα. Αντίστοιχα, όταν η θερμοκρασία στο χώρο είναι πολύ χαμηλή, ο αισθητήρας θα συσταλεί, επιτρέποντας σε μεγαλύτερες ποσότητες νερού να εισέλθουν στο καλοριφέρ, μέχρι το δωμάτιο να αποκτήσει την επιθυμητή θερμοκρασία, οπότε και η ροή του νερού θα μειωθεί εκ νέου.

Αυτή η δυνατότητα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για όσους ζουν σε ένα διαμέρισμα με κεντρική θέρμανση, αλλά μπορεί να ωφελήσει και εκείνους που διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση.

ΠΗΓΗ: IEIDISEIS

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr