ΕΝΦΙΑ: Πώς μπορείτε να εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό στο κινητό σας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Πώς μπορείτε να εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό στο κινητό σας

Μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας του gov.gr μπορείτε να δείτε και να διαχειριστείτε το ειδοποιητήριο του ΕΝΦΙΑ

Με μερικά πολύ απλά βήματα μπορείτε να κατεβάσετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ στο κινητό σας τηλέφωνο μέσω του gov.gr. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι οι προσωπικοί σας κωδικοί taxisnet και στη συνέχεια απλώς

Μπορείτε εύκολα να κάνετε εκτύπωση του εκκαθαριστικού ΕΝΦΙΑ ή να κατεβάσετε το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ στο κινητό σας μέσω της πλατφόρμας gov.gr. Θα χρειαστεί να μπείτε με τους κωδικούς taxisnet και στη συνέχεια να ακολουθήσετε τα βήματα.

Αναλυτικότερα, μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας του gov.gr, τα Φυσικά Πρόσωπα μπορούν να υποβάλλουν:

 1. Δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) διαρκούς ενημέρωσης
 2. Αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για τα έτη 2010 και μετά\

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα:

 1. Εκτύπωσης ατομικού εκκαθαριστικού σημειώματος Φ.Α.Π. για τα έτη 2010 έως 2013 και πράξης Διοικητικού/Διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ΕΝΦΙΑ (εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ) για τα έτη 2014 και μετά, εφόσον έχουν εκδοθεί.
 2. Έκδοσης Πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ στο τρέχον έτος.

ΕΔΩ μπορείτε να εκδώσετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.

Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ 2023

Σύμφωνα με το iEidiseis φέτος προέκυψαν αλλαγές για τον ΕΝΦΙΑ που έχουν να κάνουν με την ημερομηνία υποβολής του εντύπου Ε9 για το 2023, τις ημερομηνίες εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ για το 2023 καθώς και τους νέους κωδικούς.

Μετά την τελευταία απόφαση, δόθηκε παράταση στην υποβολή του εντύπου της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) για το έτος 2023, μέχρι και την Τετάρτη 12/4/2023. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής, σύμφωνα με τον νόμο ήταν 31η Μαρτίου κάθε χρόνο, ώστε μέσα στον Απρίλιο να μπορέσει η ΑΑΔΕ να βγάλει τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ.

Δείτε, λοιπόν, πού απαιτείται μεγάλη προσοχή στα στοιχεία της δήλωσης ακινήτων. Αυτά είναι τα κρίσιμα:

 1. Αποθήκες – πάρκινγκ: Τσεκάρετε τα τετραγωνικά που έχετε δηλώσει. Οι βοηθητικοί χώροι, όπως είναι οι αποθήκες, τα υπόγεια πάρκινγκ κ.λπ. φορολογούνται με έκπτωση 90%.
 2. Hμιτελή κτίσματα. Ελέγξτε εάν έχετε δηλώσει στο Ε9 ως ημιτελές το ακίνητο που έχετε στην κατοχή σας. Τα ημιτελή κτίσματα φορολογούνται με έκπτωση 60%.
 3. Eμπράγματα δικαιώματα. Ελέγξτε εάν έχετε δηλώσει σωστά τα εμπράγματα δικαιώματά σας (πλήρης ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία). Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στον φορολογούμενο, οπότε καταλογίζει στον ίδιο φορολογούμενο ολόκληρο το ποσό του φόρου που αναλογεί στο συγκεκριμένο ακίνητο.
 4. Ποσοστό συνιδιοκτησίας: Αν έχει δηλωθεί λάθος στο Ε9 θα φουσκώσει το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Σε περίπτωση μη αναγραφής για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.
 5. Όροφος: Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο υψηλότερος συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο.
 6. Ηλικία: Στον συγκεκριμένο κωδικό πρέπει να αναγράφεται το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας του ακινήτου και όχι το έτος αποπεράτωσής του. Η παλαιότητα του ακινήτου απομειώνει την τιμή ζώνης και περιορίζει το ύψος του φόρου.

Διορθώσεις στο Ε9 για τον ΕΝΦΙΑ

Για διορθώσεις, προσθήκες και διαγραφές στο Ε9 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ακολουθήσουν 10 βήματα:

1. Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλετε Ε9

2. Επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης

3. Μπορείτε να εισαγάγετε/μεταβάλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).

4. Εάν εισαγάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.)

5. Κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου

6. Εάν μεταβάλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.

7. Συμπληρώστε τον αριθμό παροχής ρεύματος

8. Για εισαγωγή/μεταβολή/διαγραφή ακινήτου συμπληρώστε τα πεδία που αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, ΑΦΜ συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει κ.λπ.

9. Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, αποθηκεύεται προσωρινά.

10. Ελέγξτε πώς έχει διαμορφωθεί η περιουσιακή κατάστασης και επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9.

Ημερομηνίες εξόφλησης ΕΝΦΙΑ

Σε 10 μηνιαίες δόσης εξοφλείται πλέον ο ΕΝΙΑ, οι οποίες πληρώνονται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα. Η πρώτη δόση θα πρέπει να έχει εξοφληθεί έως τις 31 Μαΐου.

Οι υπόλοιπες δόσεις θα εξοφληθούν έως τα τέλη των επόμενων μηνών με την τελευταία, 10η δόση, έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024.

Αναλυτικά, η έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να γίνει τον Απρίλιο του 2023 και η εξόφληση του στην τελευταία εργάσιμη ημέρα των μηνών:

 • Τετάρτη 31 Μάιος 2023
 • Παρασκευή 30 Ιούνιος 2023
 • Δεύτερα 31 Ιούλιος 2023
 • Πέμπτη 31 Αύγουστος 2023
 • Παρασκευή 29 Σεπτέμβριος 2023
 • Τρίτη 31 Οκτώβριος 2023
 • Πέμπτη 30 Νοέμβριος 2023
 • Παρασκευή 29 Δεκέμβριος 2023
 • Τετάρτη 31 Ιανουάριος 2024
 • Πέμπτη 29 Φεβρουάριος 2024

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr