Επίδομα ακρίβειας 300 ευρώ πριν το Πάσχα: Ποιοι θα το λάβουν
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα ακρίβειας 300 ευρώ πριν το Πάσχα: Ποιοι θα το λάβουν

Επίδομα ακρίβειας ύψους 300 ευρώ θα δοθεί πριν το Πάσχα σε 1.000.000 πολίτες.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, δικαιούχοι είναι όσοι έχουν μια πηγή εισοδήματος από 5.500 έως 7.500 ευρώ.

Προτεραιότητα θα δοθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους και χαμιλόμισθους αλλά και σε όσους παίρνουν προνοιακά επιδόματα.

Στα κριτήρια επιλεξιμότητας θα συμπεριληφθεί η οικογενειακή σύνθεση.

 

Έκτακτο επίδομα για την ακρίβεια

Εφάπαξ και στοχευμένη αναμένεται να είναι η στήριξη της κυβέρνησης στους ευάλωτους πολίτες, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας, ανέφερε νωρίτερα στον τηλεοπτικό σταθμό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Μάλιστα, υπογράμμισε πως το σχέδιο είναι υπό επεξεργασία και ο Μάρτιος θα είναι ο καθοριστικός και κρίσιμος μήνας.

«Τόσο το εύρος, όσο και το βάθος αυτής της στήριξης, είναι κάτι που προφανώς θέλουμε να έχει αποτέλεσμα. Άρα δεν θα είναι κάτι το οποίο θα είναι ασήμαντο, ούτε θα είναι επικοινωνιακού τύπου. Σχεδιάζουμε και θέλουμε να κάτι που θα έχει ουσιαστικό αποτύπωμα», επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η ενίσχυση αυτή δεν θα αναιρέσει την οριζόντια στήριξη προς τους πολίτες σε ό,τι αφορά λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αέριου, μείωση ΕΝΦΙΑ και αύξηση του κατώτατου μισθού. Μάλιστα, ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε πως στο κομμάτι της ενεργειακής κρίσης η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει στο μέτρο του δυνατού τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες.

Ποιοι και πώς θα λάβουν την έκτακτη ενίσχυση

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, η κυβέρνηση θα ακολουθήσει το μοντέλο των Χριστουγέννων. Υπενθυμίζεται ότι τα Χριστούγεννα δόθηκε «μέρισμα» σε χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμεΑ και υγειονομικούς και διπλό ποσό στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, συνολικού ύψους 335 εκατ. ευρώ.

Το εγχείρημα είναι δύσκολο αφού θα πρέπει να εντοπιστούν τα νοικοκυριά που έχουν πραγματική ανάγκη στήριξης καθώς πλήττονται δραστικά από το κύμα ανατιμήσεων. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα πλέγμα κριτηρίων το οποίο θα λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τις μηνιαίες αποδοχές αλλά και το σύνολο των εισοδημάτων και των περιουσιακών στοιχείων.

Η καταβολή του έκτακτου επιδόματος θα γίνει αυτόματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων και σε συνδυασμό με το πακέτο των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου θα έρθει να καλύψει μέρος των εισοδηματικών απωλειών που έχουν υποστεί τα ευάλωτα νοικοκυριά τους τελευταίους μήνες από το «τσουνάμι» της ακρίβειας.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως το κονδύλι που θα διατεθεί για το έκτακτο επίδομα δεν θα επηρεάσει τον φετινό στόχο του προϋπολογισμού για έλλειμμα 1,4%.

Παράλληλα στην κυβέρνηση, στην οποία οι συσκέψεις για την ακρίβεια είναι συνεχείς, είναι ειλημμένη απόφαση να συνεχιστούν και οι επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου και τον Μάρτιο και τον Απρίλιο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διαμηνύει χθες, Τρίτη, από τη Βουλή, ότι τα μέτρα ενίσχυσης που θα λαμβάνονται θα είναι στοχευμένα και δεν θα οδηγούν σε νέα ελλείμματα.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr