ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα θέρμανσης: Αυξάνεται το ποσό και διευρύνονται οι δικαιούχοι εν μέσω ανατιμήσεων

Πώς υποβάλετε αίτηση για επίδομα θέρμανσης
Επίδομα θέρμανσης: Αυξάνεται το ποσό και διευρύνονται οι δικαιούχοι εν μέσω ανατιμήσεων

Επίδομα θέρμανσης: Οι ανατιμήσεις στην αγορά «αγγίζουν» και το πετρέλαιο, γεγονός που αλλάζει τα δεδομένα και για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ραδιοφωνικού σταθμού του ΣΚΑΪ, το οικονομικό επιτελείο μελετά αύξηση του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης, αλλά και διεύρυνση της λίστας των δικαιούχων.

Η διάθεση του πετρελαίου αναμένεται να αρχίσει στις 15 Οκτωβρίου, γεγονός που δημιουργεί πιεστική ανάγκη για την εύρεση άμεσων λύσεων.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως η τιμή του φέτος θα είναι κατά 20% αυξημένη, ενώ την ανιούσα θα πάρει και το φυσικό αέριο, όπου η αύξηση μπορεί να φτάσει στο 50%.

Τιμή εκκίνησης για το πετρέλαιο θέρμανσης υπολογίζεται πως θα είναι το 1,05 ευρώ/λίτρο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ στην υπόλοιπη χώρα, πλην των νησιών, θα είναι 1,10. Στα νησιά, η τιμή μπορεί να είναι και 1,20 ανά λίτρο.

Ποιοι ήταν δικαιούχοι για επίδομα θέρμανσης το 2020

Όλα τα παραπάνω, αναμένεται να φέρουν εξελίξεις όσον αφορά και στο επίδομα θέρμανσης για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οι καταναλωτές.

Όπως προαναφέρθηκε, πλην της αύξησης του επιδόματος, μπορεί να διευρυνθεί και η λίστα των δικαιούχων.

Έως και το 2020, υπενθυμίζεται, πως οι δικαιούχοι ήταν φυσικά πρόσωπα τα οποία χρησιμοποιούν πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα ή pellet για τη θέρμανση της κύριας κατοικίας τους, είτε αυτή μισθώνεται, είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενη ή ιδιοκατοικείται.

Το ύψος του καταβαλλόμενου ποσού υπολογίζεται με βάση το πόσες ημέρες τον χρόνο είναι η θερμοκρασία κάτω από τους 15,5 βαθμούς Κελσίου.

Υπενθυμίζεται πως για να πάρει κάποιος το επίδομα θέρμανσης, θα πρέπει να βάλει το διπλάσιο ποσό από αυτό που θα λάβει.

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που ίσχυαν πέρσι ήταν τα εξής:

  • 1.Άγαμοι φορολογούμενοι που κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.
  • 2.Έγγαμοι φορολογούμενοι και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
  • 3.Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ που κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Πώς υποβάλετε αίτηση για επίδομα θέρμανσης

Όσον αφορά στην ίδια την αίτηση για το επίδομα θέρμανσης, τα βήματα ήταν απλά και γίνονται στη σελίδα https://www1.aade.gr/gsisapps5/myThermansi/#!/home της ΑΑΔΕ.

Οι δικαιούχοι μπαίνουν στην πλατφόρμα με κωδικούς TaxisNet και πρέπει να δηλώσουν τα εξής στοιχεία:

  • Αν διαμένουν σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία.
  • Αν είναι ιδιοκτήτες ή ένοικοι οπότε συμπληρώνουν τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη.
  • Το είδος καυσίμου.
  • Τον Αριθμό παροχής ρεύματος.
  • Τον οικισμό.
  • Τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας.
  • Τον IBAN στο myTAXISnet.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ