Επιδότηση φυσικού αερίου: Τι προβλέπεται για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδότηση φυσικού αερίου: Τι προβλέπεται για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Πρόβλεψη για στήριξη των καταναλωτών φυσικού αερίου υπάρχει στα νέα μέτρα της κυβέρνησης

Πρόβλεψη για στήριξη των καταναλωτών φυσικού αερίου υπάρχει στα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Πέρα από όσα ανακοινώθηκαν για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μίλησε και για το φυσικό αέριο. Όπως εξήγησε, για τα νοικοκυριά, δηλαδή τα οικιακά τιμολόγια, η κρατική επιδότηση για το φυσικό αέριο θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh τον Μάιο και αφορά το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Παράλληλα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας συνεχίζει να προσφέρει έκπτωση για την ίδια περίοδο ύψους 20 ευρώ ανά θερμική Mwh.

Για τα εμπορικά και βιομηχανικά τιμολόγια, ο υπουργός είπε ότι «συνεχίζουμε την επιδότηση των λογαριασμών φυσικού αερίου για τους επόμενους δύο μήνες και σε όλους τους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων. Η επιδότηση θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης».

Το συνολικό ύψος της επιδότησης από την κυβέρνηση για τους οικιακούς και τους επαγγελματικούς καταναλωτές φυσικού αερίου θα ανέλθει σε 20 εκατ. ευρώ  τον Μάιο. Το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει ότι για τους επόμενους δυο μήνες το κόστος των μέτρων για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο θα φτάσει έως και το 1 δισ. ευρώ.

Ρεύμα: Επιστρέφεται το 60% των αυξήσεων

Την ίδια στιγμή, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την αναδρομική επιστροφή του 60% των αυξήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Από τις ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα στήριξης για την ενέργεια, που έκανε το οικονομικό επιτελείο προέκυψε η είδηση ότι εντός Ιουνίου θα επιστραφεί στους καταναλωτές το 60% των «τσουχτερών» αυξήσεων στο ρεύμα που προκάλεσε η ρήτρα αναπροσαρμογής από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022. Όπως εξήγησαν κατά την παρουσίαση των μέτρων, η αποζημίωση θα ξεκινά από τα 18 ευρώ και θα φτάνει το «ταβάνι» των 600 ευρώ, ενώ θα χορηγηθεί απευθείας στο λογαριασμό IBAN που έχει δηλώσει ο καταναλωτής.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης διευκρίνισε ότι για την επιστροφή του ποσού θα μετρήσει η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και όχι η περίοδος κατανάλωσης.

«Η επιστροφή δίνεται σε όσους είχαν συνολική αύξηση ρεύματος στους 6 μήνες πάνω από 30 ευρώ», σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης, επισημαίνοντας ότι το μέτρο θα αφορά τις αυξήσεις που δεν καλύφθηκαν από τις ισχύουσες επιδοτήσεις -κράτους και παρόχων.

Αναδρομικά για το ρεύμα: Πώς υπολογίζεται το ποσό επιστροφής -Τα 5 βήματα

Για να λάβει ο δικαιούχος το ποσό της επιστροφής θα πρέπει να υποβάλει αίτηση σε πλατφόρμα που θα δημιουργήσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο καταναλωτής δεν θα χρειαστεί… κομπιουτεράκι, καθώς τα ποσά των επιστροφών θα υπολογιστούν αυτόματα από τους παρόχους. Παρά ταύτα, θα πρέπει να επιβεβαιώσει τον αριθμό παροχής από το «ρολόι» και το ποσοστό χρήσης.

Το ποσό επιστροφής υπολογίζεται ανά μήνα, σύμφωνα με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο:

Ποσό επιστροφής = [Ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής λογαριασμού που εκδόθηκε εντός του μηνός – Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής – Ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής] * Ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης * 60%.

Αν κάποιος θέλει να υπολογίσει το ακριβές ποσό, θα πρέπει να ακολουθήσει τα εξής βήματα:

  1. Εντοπίζουμε το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής
  2. Αφαιρούμε από τη ρήτρα το ποσό της κρατικής επιδότησης επί της ρήτρας αναπροσαρμογής που εμφανίζεται συνήθως ως «ΠΙΣΤΩΣΗ ΤΕΜ» ή ως «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης»
  3. Αφαιρούμε τυχόν ποσό έκπτωσης του παρόχου επί της ρήτρας αναπροσαρμογής
  4. Η επιστροφή θα είναι το 60% του ποσού που απομένει (για χρήση 100%)
  5. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για κάθε μήνα (Δεκ. 2021 – Μάιος 2022), ώστε να βγει το τελικό ποσό επιστροφής

Παραδείγματα για την επιστροφή

Παραδείγματα:

  • Αν κάποιος συνυπολογίσει ότι έχει ρήτρα αναπροσαρμογής 1.000 ευρώ και η έκπτωση από την επιδότηση κράτους και παρόχου φτάνει τα 400 ευρώ, τότε η καθαρή επιβάρυνση ήταν τα 600 ευρώ. Ο συγκεκριμένος καταναλωτής θα λάβει πίσω το 60% των 600 ευρώ, δηλαδή 360 ευρώ.
  • Αν η συνολική ρήτρα αναπροσαρμογής ήταν 2.000 ευρώ και η κρατική επιδότηση έφτασε τα 700 ευρώ, τότε η τελική αύξηση στους λογαριασμούς ήταν τα 1.300 ευρώ. To 60% των 1.300 ευρώ είναι 780 ευρώ. Ο εν λόγω καταναλωτής θα λάβει την ανώτατη αποζημίωση των 600 ευρώ που είναι το ανώτατο όριο, και όχι 780 ευρώ.
  • Ένας χρήστης με πιο χαμηλές καταναλώσεις που υπολόγισε τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα 400 ευρώ και την επιδότηση που ήδη έλαβε στα 150 ευρώ, «είδε» αύξηση 250 ευρώ. Θα λάβει τον Ιούνιο επιστροφή 150 ευρώ.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr